Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Svetovi dan knjige in noč branja v Knjižnici Šmarje pri Jelšah


1-DSC_9694V Knjižnici Šmarje pri Jelšah so se tudi letos pridružili praznovanju ob svetovnem dnevu (in noči) knjige, ki so ga z nizom prireditev praznovali ves teden. Poleg spodbujanja bralne kulture je svetovni dan knjige in avtorskih pravic namenjen povezovanju avtorjev, knjižničarjev, založnikov, učiteljev, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo. 

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic povsod po svetu potekajo številni dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Slovenija je ena tistih držav, ki svetovni dan knjige praznuje ponekod cel teden. Svetovni dan knjige in avtorskih pravic pa je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovne prestolnice knjige. Ljubljana se je z njim ponašala pred petimi leti, ga 2011 predala Buenos Airesu, 2012 je naslov pripadel armenskemu Erevanu, leta 2013 glavnemu mestu Tajske, Bangkoku, lani je svetovna prestolnica knjige postalo Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourt, letos pa Incheon v Južni Koreji.

V okviru praznika knjige je v tudi v šmarski knjižnici v večernih urah potekala Noč knjige. Premierno slovensko Noč knjige, ki se je odvila lani, je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev po Sloveniji in v zamejstvu. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noć knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, lani pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.

Letos se je v projektu Noč knjige združilo 23 organizatorjev, ki so pričakovali več kot 400 prirediteljev dogodkov od Goričkega do Pirana in še malo onkraj. Na ta način želijo povezati 100.000 ljudi v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem – v knjigi.

Nekateri člani zasedbe Mi2 in ustvarjalci glasbeno-dokumentarnega filma so po koncu ogleda nagovorili skoraj polno dvorano šmarskega kina.
Nekaj članov skupine Mi2 in ustvarjalci glasbeno-dokumentarnega filma so po koncu ogleda nagovorili skoraj polno dvorano šmarskega kina.

Letošnji praznik knjige so v šmarskem kinu pričeli z nedeljskim glasbeno-dokumentarnim filmom KDO = Mi2. Že v ponedeljek je sledil pripovedovalski večer, kjer so obiskovalci šprisluhnili basnim in slovenskim ljudskim pravljicam ter zgodbam sosednjih narodov. Pripovedovale so Gusta Grobin, Metka Kodrič in Majda Prevoršek.

Teden praznika knjige se je nadaljeval s sredinim pogovornim večerom, ki ga je vodila Rolanda Fugger Germadnik, avtorica knjige Grofje in knezi Celjski. Četrtek je minil v duhu knjige. Dopoldanskemu obisku knjižnice šolskih in predšolskih otrok je v Kulturnici sledila noč knjigeČajanka pri treh botrah lisičkah, kjer so se predšolski otroci družili ob prebiranju pravljic.

Svetovni dan knjige so v šmarski knjižnici zaključili z večernim branjem, ki pa ni pritegnilo večjega števila obiskovalcev, je pa dejstvo, da se je poznalo umanjkanje članic bralnega študijskega krožka UTŽO, ki so svetovni dan knjige obeleževale v Ljubljani. Kljub vsemu so zbrani opravili s plemenitim namenom in se v dobri urici noči knjige še na takšen način poklonili knjigi.

t/f: eH

S KOZJANSKO.INFO V KINO ŠMARJE BREZPLAČNO

Brezplačno (za cekine) ponujamo po 8 stopnic za filme po izboru v kinu Šmarje:  Velike oči (24.4.), Triologija Razcepljeni: neupogljivi (25.4.), Domov (28. 4.) in Citizenfour (28.4.)

Za naročilo brezplačnih vstopnic za kino Šmarje kliknite tukaj: