Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Še samo nekaj dni imate na voljo za vpis v novo sezono šmarskega gledališkega abonmaja

Po dolgoletni tradiciji in kakovosti predstav prepoznan šmarski gledališki abonma vabi k vpisu v sezono 2023/24. Šest predstav slovenskih profesionalnih gledališč se bo odvilo od jeseni 2023 do pomladi 2024, praviloma ob torkih. Vpis poteka do 7. 10. 2023 oz. do zapolnitve prostih mest, vpišete pa se lahko TUKAJ.

Tudi v tej sezoni so v abonmaju predstave, ki se dotaknejo gledalcev in postavljajo ogledalo družbi in vsakemu posamezniku.

Prva predstava nove gledališke sezone bo predstava o poslovno–zasebnih odnosih Nekaj je v zraku (Al Araf) v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst.

V novembru prihajajo na šmarski oder igralci ljubljanske Drame s Še vedno Alice, presunljivo predstavo o znanstvenici, ki jo na vrhuncu kariere prizadene Alzheimerjeva bolezen.

V decembru boste s Tadejem Tošem in Klemnom Slakonjo iskali idealno partnerko v predstavi SiTi teatra Kar želiš, to dobiš.

Januarja si boste ogledali predstavo Naše skladišče v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj, ki je bila leta 2020 nagrajena z Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo.

V februarju bo na programu avtistična detektivka Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa v izvedbi SNG Nova Gorica.

Marca pa bodo sezono zaključili z Nušićevo komedijo Sumljiva oseba v izvedbi Gledališča Koper.

Seveda pa ne bodo pozabili na vse, ki se želijo v gledališču predvsem nasmejati, zato bodo v programu za izven na sporedu tudi gledališke uspešnice, aktualne komedije in stand up predstave. Prav tako boste lahko prisluhnili glasbenim koncertom.

Dodatne informacije o abonmaju:

  • Redna cena abonmajske vstopnice je 92 €. Cena za osebe s posebnim statusom (dijaki, študenti in invalidi ob predložitvi potrdila ob prijavi) je 75 €.
  • Nudijo možnost plačila v dveh obrokih.
  • Abonmajsko kartico in položnico za plačilo boste prejeli po pošti po končanem vpisu.
  • Denarja za prodane vstopnice in abonma ne vračamo.
  • Abonenti prejšnje sezone si svoj dosedanji sedež lahko rezervirate do 7. 10. 2023. Po tem datumu vam istega sedeža žal ne bomo mogli več zagotoviti.

Pridružujejo si pravico do spremembe programa. Aktualni program preverite na njihovi spletni strani ali v knjižnici.

 

 

 

V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo predstave abonmaja:
Nekaj v zraku (Al Araf)

Družba, ki temelji na moči kapitala, nevroze pred izgubo socialnega statusa, zloraba hierarhičnih odnosov na delovnem mestu, mobing in prekariat so teme nove uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča z naslovom Nekaj v zraku.

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

 

Še vedno Alice

Leta 2013 je režiserka in igralka Christine Mary Dunford priredila roman ameriške nevroznanstvenice Lisa Genova za oder. Oprla se je na stično točko med naravo bolezni in gledališko uprizoritvijo. Če bolnik z Alzheimerjevo boleznijo pozablja svojo preteklost in izgublja sposobnost za predstave o prihodnosti, mu ostane izolirano in zato toliko intenzivnejše doživljanje sedanjega trenutka. To pa je podobno temu, kar počnemo ob spremljanju gledališke predstave. Z uvedbo dramskega lika, ki pooseblja Aliceino notranjost, je v napeto in pretresljivo zgodbo dodala nov, večkrat celo humoren pogled, predvsem pa razprla notranjo krajino dramske junakinje. Besedilo spremlja stopnjevanje bolezni in ob težkih preizkušnjah Alice in njenih najbližjih govori tudi o tem, da se življenje nadaljuje in da ni v njem nič samoumevno. Ob soočenju z neznanim smo vsi krhki in ranljivi, obenem pa bolj dojemljivi za nova, marsikdaj presenetljiva spoznanja.

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

 

Kar želiš, to dobiš

Osamljeni in introvertirani statistik od svojega najboljšega prijatelja za petdeseti rojstni dan prejme nenavadno darilo – s pomočjo ženitne posrednice, mu namerava poiskati idealno partnerko. V ta namen morata moška sestaviti seznam desetih najpomembnejših lastnosti, ki naj bi jih izbranka imela. Ko se na njuno presenečenje “popolna ženska” res pojavi, hitro ugotovita, da bi seznam potreboval nekaj popravkov, kar vodi v dobro uro in pol vrhunskega humorja, pa tudi v razmislek o popolnosti in naših pričakovanjih, ki jih gojimo do svojih partnerjev.

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

 

Naše skladišče

“Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so nosilke glavne in še preveč boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, katera je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje.”

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

 

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa

Petnajstletni Christopher najde umorjenega Wellingtona, sosedovega psa. Umor ga močno vznemiri, zato se odloči, da bo izsledil storilca in napisal detektivko o skrivnostnem primeru. Pri raziskovanju naleti na odpor sosedov, najbolj pa mu nasprotuje njegov oče Ed. Christopher ne odneha in postopoma se mu začne razkrivati zgodba zamolčanih družinskih skrivnosti. Iz njegovega pristopa k problemu, nenavadnega vedenja in načina razmišljanja je jasno, da je Christopher visoko inteligenten, tako rekoč matematični genij, vendar z avtistično motnjo, imenovano aspergerjev sindrom, ki ga ovira predvsem v komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Toda prav ta njegova posebnost nam omogoča, da skozi njegovo opazovanje ter razumevanje situacij in odnosov ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

Sumljiva oseba

Manjša slovenska občina. Ko lokalni policijski načelnik in občinski svetnik Vlado Jakšič izve, da na skrivni sestanek z njegovo ne več rosno mlado hčerko prihaja mladi tenorist iz Ljubljane, hkrati pa ga z ministrstva za notranje zadeve obvestijo, da so na območju njegove občine zaznali osebo, osumljeno povezav z več evropskimi celicami, ki se ukvarjajo s terorizmom in pranjem denarja, se znajde pred težko nalogo: kako hčeri izbiti iz glave tenorista in jo omožiti s policijskim inšpektorjem Draganom in kako čim prej izslediti in aretirati sumljivo osebo ter si s tem pri ministru zagotoviti napredovanje. In ker ima varnost države prednost pred domačimi ljubezenskimi nevšečnostmi, se divji lov na sumljivo osebo, mladeniča, ki so ga odkrili v edinem hotelu v občini, kmalu konča. Toda kaj je hujšega kot to, da v goreči želji ujeti osumljenca (ki ga dejansko zgrabi sobarica, in ne Jakšič), ujamejo kar hčerinega ljubimca, tenorista? Kaj je hujšega kot to, da je Jakšič že pred zaslišanjem sporočil ministru, da je osumljenec vse priznal, medtem pa so z ministrstva že sporočili, da so sumljivo osebo našli v sosednji občini …

Več o predstavi si lahko preberete TUKAJ.

 

Preverite tudi ostale dogodke v oktobru

Ne zamudite tudi ostalih dogodkov v Knjižnici Šmarje in njenih enotah. Od predavanj, do psiholoških večerov, delavnic, razstav in otroških predstav in pravljičnih uric. 10. oktobra v dvorano KD Šmarje prihaja tudi Domen Valič s svojo predstavo Žigolo s.p.

Preverite tudi njihov kino spored. V katerem najdete vse aktualne filme po zelo ugodni ceni. Cena redne kino vstopnice je namreč samo 4,50€.

Celoten program si lahko ogledate tukaj.