Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurjevo 2015 z veliko novostmi pred vrati


sentjurjevo 2015Leta 1539 je Šentjur na nedeljo pred godom sv. Jurija dobil trške pravice, kakor tudi možnost prirejanja sejmov. V spomin na ta dogodek bo v starem predelu mesta, Zgornjem trgu, letos znova organiziran sklop prireditev z naslovom Šentjurjevo. Letošnja izvedba bo 25. po vrsti.

Osrednji lik in rdeča nit Šentjurjevega bo tokrat Gustav Ipavec iz znamenite rodbine skladateljev in zdravnikov, ki so živeli v Zgornjem trgu. Organizatorji se bodo skušali na več načinov približati utripu življenja in vsakdanjim navadam tistega časa, kar bo razvidno iz okrasitve prizorišča in v samem dogajanju.

Vse skupaj se bo v četrtek začelo z akademijo ob prazniku Mestne skupnosti Šentjur, ki bo v luči 25-letnice razglasitve Šentjurja za mesto.

V petek bodo v Šentjurju obnovili navado, ki so jo mnogi pogrešali, saj bodo postavili mlaj. Sledila bo razglasitev Ipavčevih vin in podelitev diplom najboljšim lokalnim vinom. Priznanja bodo prejeli tudi avtorji najboljših salam in kruha. Večer bo v znamenju rock ritmov, ko bo na Mestnem trgu na prireditvi ŠentRock kot glavna skupina nastopil beograjski S.A.R.S.

Soboto bo zaznamoval sejem s ponudbo domačih izdelkov, pohodniki pa se bodo podali na Jurjev pohod po šolski in tokrat tudi po planinski trasi. Tradicionalno kislo župo bodo letos pripravile medijske ekipe. Tudi to pot bo poskrbljeno za najmlajše, Jurčkovanje pa bo malce razširjeno. Zaradi nemožnosti izvedbe povorke bodo programsko praznino zapolnili z interaktivnim dogajanjem, kjer bo glavno vlogo igral Gustav Ipavec, ki je imel nekoč, kot npr. pri sprejemu avstroogrskega cesarja, ki ga je nagovoril po slovensko, veliko vlogo tudi pri prebujanju narodne zavesti, ki bi jo sredi drugega desetletja 21. stoletja znova potrebovali. Tudi letos bo Šentjur obiskal visok gost – Borut Pahor. Upamo, da bo dobil kaj inspiracije za manj klečeplazenja … Večer se bo končal z revijo narodnozabavnih ansamblov in veselico.

Dodajmo še, da bo obiskovalce na prizorišče prevažal cestni vlak, da se bo nekje skrivala prava stara krčma, v posebni obedovalnici pa si bodo obiskovalci lahko privoščili domače dobrote, tako kot nekoč v času sejmov.

V nedeljo bo na vrsti Jurjeva revija pevskih zborov, na dela prost ponedeljek pa bo pri železniški postaji tradicionalno srečanje starodobnikov.

Prireditveni sklop se bo končal v nedeljo, 3. maja, ko bo v cerkvi na Botričnici etno koncert.

Dogajanje na Šentjurjevem po dnevih in urah lahko preverite v našem koledarju dogodkov.

NaKozjansko.info bomo s Šentjurjevega občirno poročali.