Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prenovljeno železniško postajo v Šentjurju tudi uradno, slavnostno odprli


Na torkovo dopoldne so v Šentjurju slavnostno otvorili dolgo pričakovano prenovljeno železniško postajo, ki bo poskrbela za večjo varnost in udobje potnikov. Otvoritve se je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Na otvoritvi sta prisotne pozdravila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in župan Občine Šentjur Marko Diaci. V zadnjih letih tudi zaradi tovrstnih investicij v železniško omrežje in vozni park beležimo povečanje števila potnikov, to pa naj bi bilo v prihodnosti še bolj izrazito. K temu bo pripomogla tudi hitrejša in bolj točna vožnja vlakov, ki je poleg varnosti eden izmed glavnih ciljev investicij v železniško omrežje.

Dela na postaji so se pričela novembra leta 2022 ter končala v letošnjem januarju. V sklopu obnove so prav tako poskrbeli za muzejski del postaje, kjer so med drugim postavili nov nadstrešek nad muzejsko parno lokomotivo, saj je bil star uničen v lanskem neurju. Več o tem preberite v našem januarskem članku.

Obnovili celotno območje postaje
V Muzeju Južne železnice ob otvoritvi; vir foto: FB/Ministrstvo za infrastrukturo

V okviru obnove železniške postaje so zgradili nov 160 metrov dolg otočni peron z nadstrešnico, zavetiščem ter urbano in informacijsko opremo, prav tako pa so obnovili postajne tire v dolžini skoraj enega kilometra. Za varen prehod do novega perona so zgradili podhod z dvema dvigaloma in stopniščema. Posodobili so tudi signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave, obnovili fasado postajnega poslopja in tega še dodatno sanirali ter izgradili novo parkirišče z 29 parkirnimi mesti, od katerih sta dve namenjeni invalidom.

Na našem območju so v preteklih letih že obnovili postaje Dolga Gora, Grobelno in Ostrožno, sedaj pa bo obnove deležna še postaja na Ponikvi, kjer so se dela že pričela. Ta bi naj bila zaključena v začetku prihodnjega leta. Več o tem preberite tukaj.

Projekt je bil vreden 8,6 milijona evrov, od tega pa je Evropska unija v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope prispevala slabih 5,3 milijona evrov.

Pogled z novega perona proti vzhodu; foto: Kozjansko.info