Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V rifniških nedrih postavili menhirje za regeneracijo širšega prostora



Ena od rifniških votlin, nedaleč od Ferleževega mlina, ki leži na stičišču šentjurskih očakov Rifnika in Resevne, je bila na solsticijsko soboto prizorišče odkritja kamnitih skulptur z znamenji – piktogrami, ki so jih pri Aciju Urbajsu izklesali udeleženci izobraževanja v projektu Geomantija Kalobje Rifnik Resevna oz. KRRES.

V slovenskem izročilu duhovne dediščine so tovrstni likovni simboli poznani kot rozete. Navzočnost elementa kamna je utemeljena v obujanju naravne in kulturne dediščine izdelave mlinskih kamnov, ki so jih na tem območju pridobivali pol tisočletja in bili za kamne za mletje rži eno pomembnejših nahajališč za Avstro-Ogrsko.

Program poglobljenega turizma geomantije je naslednik starodavnega romanja na svete kraje. S postavitvijo pričenjamo z markiranjem zelene turistične infrastukture Rifnika, ki bazira na platformi geomantijske analize.

Geomantija je holistična veščina, posvečena načrtovanju, urejanju, zdravljenju prostora in svetovanju ljudem. Kot celostna ekologija upošteva vse vidike bivanja. Vsakomur, ki želi narediti nekaj zase in za svoj prostor, ponuja učinkovite rešitve doseganja odločilnih energijskih značilnosti ekosistema vsakega kraja v skladu z vitalnimi počeli zdravja narave.

Geomantija je poimenovana tudi evropski feng shui, saj združuje filozofijo, umetnost in vedo kreativnega urejanja harmoničnega okolja ter s svojim vedenjem sovpada tako s starodavnimi empiričnimi izročili kot tudi z modernimi ugotovitvami kinestezije. 

Postavitev menhirjev z izdelanimi znamenji sakralne geometrije je posvečena označevanju identitete lokacije in oživljanju vitalnosti naravnih virov – zdravilnih vrelcev Rifnika. Lokacija je yin regeneracijska točka ekosfere širšega okolja. Deluje v izmenjavi z yang vrhom ¨gore¨ Rifnika.

 

Cilj projekta je vzpostaviti platformo za trajnostni razvoj območja s celostnim upoštevanjem danosti prostora in vključevanjem naravne in kulturne dediščine v inovativno turistično ponudbo zelenega turizma.

 

 

 

 

Oglejte si nagovore geomanta Roberta Lavina, predsednika SKS Šentjur – Rifnik Franca Pevca, udeleženca Mirka Čandra in varuha mlina Karola Ferleža

 

 

 

 

f/v: bR; na zgornji sliki Rok Vodeb med razlago svojega piktograma Velika ptica, na srednji sliki del postavljenih menhirjev, na tretji pa zemljevid z načrtom poti do votline