10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2012

27. 1. 2013 20:27

Letošnji pregled 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zaključujemo z predstavitvijo naših 10 najpomembnejših rojakov, katerih družbena vloga močno presega lokalno, v nekaj primerih celo slovensko okolje.

Med top 10 se je po dveh letih glavna sprememba zgodila prav na vrhu. Moralna integriteta in vpliv slovenskega nadškofa in metropolita dr. Antona Stresa je ob gospodarskem kolapsu mariborske nadškofije vsaj malo trpela, po drugi strani pa se je dr. Vinko Gorenak povzpel na mesto ministra za notranje zadeve ter odigral vplivno vlogo v družbeno nestabilnem dogajanju zadnjega leta.

Kakorkoli, aktualni politični dogodki dokazujejo, da je oblast in z njo moč in vpliv, minljiva stvar, ki zna spremembe na vrhu naše lestvice prinesti tudi naslednje leto. 

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, PUŠČICA navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2011.  

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV
1

+4 

dr. Vinko Gorenak

 

 V letu 2012 Vinku Gorenaku uspel veliki met. Ne samo, da je postal notranji minister v drugi Janševi vladi, pridobljen politični kapital ga je ponesel celo na prvo mesto lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. K temu je, roko na srce, pripomogel tudi bankrotirani moralni hazard (nekdaj) Stresove Mariborske nadškofije.

Gorenak je kmalu demonstriral svojo politično moč ter ob sprejemanju Zakona o uravnoteženju javnih financ zrevoltiranim policistom ukinil plačane sindikalne ure za igranje namiznega tenisa. Slednje policijskih sindikalistov ni preveč razveselilo in ob bučnih javnih nastopih so se (na veselje prometnih prekrškarjev, manj pa finančnega ministra) zgodile policijske stavke, ki jih ni videti konca.

Očitno tudi za Janšev okus pretirano bojevitega Gorenaka je v pogajanjih s sindikati zamenjal spravljivejši (in popustljivejši) Andrej Vizjak, a pred notranjim ministrom so bili že novi izzivi – kako zakonito prešteti glasove, ki zahtevajo referendum o slabi banki tako, da zakonito referenduma ne bo ter kako zakonite neprijavljene proteste kot nezakonite predstaviti javnosti.

V obeh točkah mu ni ravno uspelo, “izgubljeni” podpisi pod zahtevo za referendum pa so mu na glavo nakopali prvo interpelacijo v tem mandatu, ki jo je stoično preživel in prenesel.

Največji posel pa je njegova ekipa opravila v dobljeni PR bitki za interpretacijo policijske vloge v protestih. Od mariborske ponedeljkove do ljubljanske petkove vstaje so namreč ministrovi PR strategi javnost uspeli prepričati, da so policisti v spopadu s “pokvarjeno politično elito” na strani ljudstva. Od takrat so jih brhka dekleta obsipavala z rožicami, večina protestnikov pa je pokorno sledila njihovim navodilom. S tem je Slovenijo skoraj zagotovo rešil agresije in nasilja neslutenih razsežnosti.

Dejstvo, da je policija brez zgražanja pacifističnih in protivladno nastrojenih medijev prvič v zgodovini Slovenije uporabila vodni top, je vredno nagrade za PR dosežek leta in zagotovo simbolno največji uspeh Gorenaka v ministrskem mandatu, ki ga bo očitno kmalu konec. Lanska predstavitev (5.) 

2

-1

dr. Anton Stres

 

 

 

Za ljubljanskim nadškofom in metropolitom je naporno in stresno leto. Gospodarski zlom Mariborske nadškofije, Vatikanska zahteva po umiku upokojenega nadškofa Urana v tujino in poskus medijskega umora slovenskega kardinala dr. Franca Rodeta so mu nakopali precej dela in skrbi. 

Ob odločitvi Vatikana, da v ne najbolj pojasnjenih okoliščinah upokojenega nadškofa Alojza Urana zaradi domnevnega očetovstva umakne v Trst, je skupaj z Uranom napisal pismo in obenem pozval vernike, naj ne nasedajo medijski propagandi ter ostanejo enotni.

Oktobra 2012, ob začetku leta vere in avdience pri svetem očetu, je somaševal s papežem Benediktom XVI.

Istega meseca je nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec v pismu, ki je priromalo v javnost, razkril svoje videnje ozadja enega največjih finančnih polomov v katoliški Cerkvi, v katerem je poudaril, da imata pri poslih veliko odgovornost prav ŠGS in nadškof dr. Anton Stres, saj naj bi ravno Stres pritegnil družbo P & C Velenje, d. o. o., ki je pripravila strategijo. Po besedah Krašovca obstaja dokumentacija, ki kaže, da je vse odločitve sprejemal ŠGS na svojih rednih sejah, nadškof dr. Stres, ki je vodil te seje, pa je zapisnike tudi podpisoval. Tako naj bi ŠGS imel celo “bistveno večjo funkcijo, kot je to predpisano v kodeksu.Stres je obtožbe s strani rojaka iz Sodne vasi zavrnil.

Ob medijski aferi lažne obdolžitve očetovstva slovenskega kardinala dr. Franca Rodeta mu je dr. Stres v svojem in v imenu vseh članov SŠK je avgusta izrekel odločno moralno podporo. Lanska predstavitev (1.)

3

-1

Zdravko Počivavšek

Terme Olimia, ki jih že več let uspešno vodi Zdravko Počivalšek, se vse bolj osredotočajo na tuji trg. Gostje iz tujine, predvsem iz Rusije, kar je povezano tudi z odprtjem pisarne v Moskvi, že zdaj predstavljajo več kot polovico strank v enem najbolj znanih slovenskih zdravilišč. Direktor pričakuje, da bodo tuji gosti kmalu predstavljali 80 odstotkov vseh obiskovalcev njihovih zdraviliških kompleksov.

V lanskem letu večjih infrastrukturnih investicij niso izpeljali, saj so v letu 2011 uspešno obnovili hotel v Termah Tuhelj, ki postajajo vedno pomembnejši del turistične ponudbe podčetrškega podjetja. Kljub tako veliki investiciji so Terme tudi v letu 2011 poslovale z dobičkom. Po podatkih Gvina so zabeležili dobrih 18 milijonov prihodkov in dober milijon čistega dobička. Lanska predstavitev (2.)

4

-1 

Nina Zidar Klemenčič

 

 

Vplivna pravnica je v 2012 zagotovo dobila medijsko “bitko leta”. Skupaj s kardinalom Francom Rodetom, katerega je zastopala, sta odbila in v sončni prah zmlela nizkoten medijski napad nekdaj uglednega osrednjega slovenskega časnika Delo, ki je Rodetu na naslovnicah kar 14 dni očital zamolčano očetovstvo nemškega državljana slovenske matere Petra Stelzerja.

Pravno in strateško izvrstno odigrana obramba je Delu prinesla veliko sramoto, serijske odpovedi naročnin, novinarju Karbi pa kazenske in civilne tožbe, ki jih bo Zidar – Klemenčičeva za Rodeta še morala dokončno izboriti na sodišču.

Nekoliko manj je bila uspešna kot odvetnica obtožene zdravnice Zlatke Kanič v primeru Nekrep, kjer je zaradi napačne zdravniške diagnoze umrl 12 letni Bor Nerep. Sodišče je Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja, ne pa tudi povzročitve smrti iz malomarnosti, kar je vendarle določen odvetniški uspeh. Obsodili so jo na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Sodba je lani postala pravnomočna.

Oba medijsko razvpita primera pa ji letos nista prinesla uvrstitve med 10 najvplivnejših pravnikov leta. Morda jo je pri tem zasenčil njen mož Goran Klemenčič, ki je kot šef protikorupcijske komisije sprožil križarsko vojno proti še eni njeni stranki – predsedniku slovenske vlade Janezu Janši. Da ne bi prišlo do družinskih razprtij, Janšo v tem primeru raje zastopa vedno zagoreli Franci Matoz. Lanska predstavitev (3.)

5

-1

Franc Jager

 

 

Po oceni revije Manager 33. najbogatejši Slovenec (njegovo premoženje je ocenjeno na nekaj več kot 20 milijonov evrov, oziroma pol milijona več od lani, ko je Jager bil 37. na lestvici najbogatejših) širi svoj trgovski “imperij” in počasi že dohiteva največje slovenske in tuje trgovske verige v severo-vzhodni Sloveniji.

Podjetje Jagros d.o.o. je letos odprlo nov trgovinski center v Mestinju. Na skoraj domačem pragu so uredili tudi skladišče in distribucijski center. Na mestu propadlega podjetja Bohor so odprli tudi restavracijo. Po štirih letih čakanja zaradi birokratskih zapletov jim je uspelo končno odpreti tudi trgovinski center v Radencih. S tem je število Jagrovih poslovalnic naraslo že na številko 27. Letos so odprli tudi stanovanjska bloka v Braslovčah.

Po čistih poslovnih prihodkih v letu 2011 je Jagros d.o.o. največja gospodarska družba na območju Obsotelja in Kozjanskega. Po uradnih podatkih so prihodke povišali na več kot 65 milijonov evrov, zabeležili so več kot 1,3 milijone čistega dobička. Lanska predstavitev (4.)

6

  +1

Iztok Špan

 

 

V letu 2011 je Tajfun ustvaril 21,5 milijona evrov prihodkov, kar je 5,7 več kot leta 2010 in obenem zaposloval 173 ljudi, kar je povečanje za 36. Špan se je na lestvici milijonarjev z 81. povzpel na 52. mesto.

Podjetje Tajfun je v začetku leta prejelo nagrado za managerski izziv in nagrado bonitetne hiše D & B rating leta. Poleti je so z odprtjem nove proizvodne hale na Planini praznovali 45 let, v načrtu pa je še nadaljnja obsežna širitev.

Sredi leta so postali tudi generalni pokrovitelj šentjurskih košarkarjev, ki nastopajo v prvi ligi. Lanska predstavitev (7.)

7

  -1

Peter Misja

 

 

S projekti in investicijami, nad katerimi pozorno bdi župan Peter Misja, občina Podčetrtek vsako leto napreduje. Tudi lani so uspešno zaključili kar nekaj večjih investicij. Med drugim so odprli obnovljeno trško jedro, zaključili z obnovo kanalizacije in izgradnjo čistilne naprave, postavili večnamenski športni objekt in igrišče v Polju pri Sotli. Kar nekaj investicij je bilo sofinanciranih z evropskim denarjem.

V Podčetrtku so pri kandidiranju na EU razpisih med najuspešnejšimi v Sloveniji, saj se že nekaj let uvrščajo med 10 občin, ki počrpajo največ evropskega denarja, tako po absolutni številki kot uspešnosti na število prebivalcev.

Občani in drugi prebivalci območja so se lani razveselili tudi otvoritve prenovljenega mostu na mejnem prehodu Imeno – Miljana.

Misja je aktiven tudi kot predsednik Turistične organizacije Slovenije. Je tudi nepogrešljiv člen nogometne reprezentance županov Slovenije, s katero uspešno nastopa po vsej Evropi.  Lanska predstavitev (6.)

8

+1

Hugo Bosio

 

 

Podjetje Bosio d.o.o. je poslovno leto 2011 končalo z 11 milijoni evrov prihodkov, ker je 2,8 mio več kot v letu 2010. Oktobra je Hugo Bosio večinski delež prodal avstrijskemu podjetju Aichelin Holding GmbH, ki je del skupine Berndorf Group in je vodilni svetovni proizvajalec opreme za termično obdelavo kovin. Proizvodni dejavnosti slovenskega in avstrijskega podjetja se dopolnjujeta, Hugo Bosio pa je ostal generalni direktor.

Tudi v letu 2012 se je udeleževal slovenskih vladno-gospodarskih odprav v tujini – predvsem na Daljni vzhod, o gospodarskih stikih z Indijo pa je predaval na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Junija je podjetje prejelo zlati grb, najvišje priznanje občine Štore.

Bosio d.o.o. je lani izdelal največjo industrijsko jamsko peč globine 26 metrov. Na 10. dnevu inovativnosti GZS je s sodelavci prejel zlato priznanje za uplinjevalnik trdih goriv.

V Bosijevem konjeniškem centru Celje so oktobra brezhibno izvedli tekmo svetovnega pokala v preskakovanju ovir, kar je eden najprestižnejših dogodkov leta v Celju, prenaša pa ga tudi RTV Slovenija.  Lanska predstavitev (7.)

9

 

-1

Danica Zorin Mijošek

Lastnica po prihodkih enajstega največjega podjetja na območju Kozjanskega in Obsotelja se lahko pohvali z letnim prometom, ki je 2011 prvič preseglo 10 milijonov evrov, obenem pa so ustvarili 288 tisoč evrov čistega dobička.

Na prireditvi Guest Star, ki združuje vrh domačega in tujega poslovnega ter diplomatskega zbora, je Kozmetika Afrodita z anti-age luksuzno kozmetično linijo z delci čistega zlata GOLD 24, veleposlanico Španije v Sloveniji Anunciado Fernandez de Cordovo. Letošnja nagrajenka za področje diplomacije ni skrivala navdušenja ob prejemu luksuzne linije slatinskega kozmetičnega podjetja.

V Kozmetiki Afrodita poudarjajo, da so se za sodelovanje pri projektu Guest Star odločili, ker je sam koncept projekta v številnih točkah kompatibilen z njihovo strategijo nastopa na tujih trgih ter jim kot tak ponuja številne priložnosti za želeno širitev na trge zahodnoevropskih držav.

Danica Zorin Mijošek je zelo priljubljena med 126 zaposlenimi, ki prihajajo predvsem iz domačega okolja. Bralci Rogaških novic so jo razglasili za osebnost leta 2012 na območju, ki ga pokriva ta lokalni časopis. Lanska predstavitev (8.)

10

nov

Stanislav Veniger

 

 

Še eden izmed visokih funkcionarjev s področja varnosti z našega območja je miličniško kariero po kadetnici pričel na terenu v Šentjurju. Kasneje je končal študij organizacijskih ved in se vseskozi vzpenjal v policijski hierarhiji. Med leti 2005-2008 je bil direktor Policijske uprave Celje, kjer ga je zamenjal Janko Goršek, prav tako kasnejši generalni direktor policije. Od leta 2008 je delal v ljubljanski izpostavi centra za demokratični nadzor oboroženih sil (DCAF) s sedežem v Ženevi.

Najvplivnejši Kozjanec dr. Vinko Gorenak ga je na funkcijo generalnega direktorja policije imenoval oktobra 2012, ko se je s tega mesta moral posloviti, nihče drug, kot nekdaj Venigerjev naslednik na direktorskem stolčku PU Celje Janko Goršek.

Veniger je za enega slovenskih časopisov zanikal, da bi pred leti, ko so direktorju cestnega podjetja namerili 1,55 promila alkohola v krvi, posredoval, da zadeva ni šla v postopek, kot mu je leta 1999 očital takrat poslanec Janez Janša.  

Poglejte še:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2012

Vplivni KiO 2012: predstavitve od 41. – 50. mesta

Predstavitve najvplivnejših KiO: od 31. do 40. mesta

Vplivni KiO 2012 od 21. do 30. mesta

Vplivneži Kozjanskega in Obsotelja 2012: od 11. do 20. mesta

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,742 seconds.