Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitve najvplivnejših KiO 2010: od 31. do 40. mesta


Minuli teden smo na Kozjansko.info začeli s predstavitvami najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in sicer smo vas podrobneje seznanili z aktivnostmi uvrščenih med 41. in 50. mestom. Danes nadaljujemo z naslednjo deseterico, torej z zgodbami vplivnežev med 31. in 40. mestom. 

Nove člane na lestvici predstavljamo obširneje, medtem, ko tiste, ki so bili na lestvico uvrščeni že lani, obravnavamo predvsem z vidika njihovih aktivnosti v letu 2010, zraven pa pri vsakemu dodajamo povezavo do predstavitve na lanski lestvici.

Grafični prikaz nad fotografijo (prsti navzgor in navzdol ter krogec) in številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2009.

 

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2010)
31

0

Branko Prah

Vodja evropskih policijskih sindikatov še vedno načeluje Policijskemu sindikatu Slovenije, ki sicer ni edini v okviru stanu.  Med lansko stavko javnih uslužbencev je izjavil, da policisti niso zaračunali najmanj za 100 mio EUR glob, pozornost pa je vzbudila tudi nagradna igra za občane, kjer je policiste zanimalo, kako občani poznajo njihov položaj. Lanska predstavitev (31.)
32

+7

Peter Lapornik

»Kralj« talnih oblog je lanskega aprila proslavil 20. obletnico podjetja, ki je leto 2009 zaključilo s 5,7 mio EUR prihodkov, kar je za desetino manj kot leto poprej.  Mrežo razstavno-prodajnih salonov je razširil v Novo mesto in se tik pred iztekom preteklega leta preselil v novogradnjo na Rifniku. Vzpon po lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je predvsem posledica slabega leta 2010 nekaterih vplivnežev, ki so pred letom dni zasedali mesta pred njim. Lanska predstavitev (39.)

33

+11

Marjeta Jager

Šentjurčanka na visokem položaju v Evropski Uniji – je vodja direktorata za mobilnost in transport pri Evropski komisiji. Ugledna mednarodna funkcija ji prinaša opazen vzpon po naši lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, še posebej, ker so mnogi, ki so jo lani potiskali nižje, zaradi gospodarske krize in drugih razlogov zdrsnili navzdol. V letu 2010 se je ukvarjala predvsem z iniciativno znotraj Evropske unije, imenovano Severna dimenzija. Gre za čezmejno partnerstvo v zunanji politiki med nordijskimi in baltskimi državami ter Rusijo. Marjeta Jager se v okviru te ukvarja predvsem z področjem transporta in logistike, katerih cilji je izboljšati glavne transportne povezave v tej regiji za stimuliranje gospodarske rasti na prioritetno določenih področjih. Lanska predstavitev(44.)
34

nova

Lucija Stupica

 

Pesnica iz Šmarja pri Jelšah, rojena 1971, danes živi in dela v Ljubljani. Od leta 2001 je članica Društva slovenskih pisateljev, slovenskega PEN-a in predsednica Kulturno umetniškega društva Pranger, ki prireja festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. V svoji bogati pesniški karieri že večkrat opozorila nase. 2010 je postala dobitnica uglednega pesniškega priznanja, nagrade Huberta Burde za vzhodnoevropske avtorje, ki jo podeljujejo v sklopu Petrarkove nagrade za evropsko literaturo. Do sedaj je izdala tri odmevne pesniške zbirke, zastopana je v številnih domačih in tujih pesniških antologijah, ter velja za enega vodilnih slovenskih pesniških glasov. Poleg pesništva se ukvarja tudi z oblikovanjem notranjih prostorov in publicistiko: pisanje portretov mladih slovenskih ustvarjalcev, člankov o arhitekturi in oblikovanju za revijo Gloss od 1997 do 2004, pisanje za revijo Hiše od januarja 2004.

35

-7

 Janez Škoberne

Direktor Cestnega podjetja Maribor je tik pred koncem predlanskega leta  z DARS podpisal pogodbo za izgradnjo predora Markovec med Koprom in Izolo. Dela v zadnjem času stojijo, tako da je dokončanje pod velikim vprašajem. CPM je lani napovedal, da bo s partnerji gradil avtocesto Banja Luka-Doboj, a niso uspeli zagotoviti bančnih garancij. Med podjetji, ki so prejšnje leto zahtevala stečaj CPM je bil tudi Nogometni klub Drava, ki ga vodi šentjurski poslovnež Franc Gajšek. Lani se je Ekos preimenoval v CPM holding in preselil v Ljubljano. Prek te družbe obvladuje 70 % CPM. V začetku tekočega leta je CPM sprožil postopek prisilne poravnave. Pred lanskimi lokalnimi volitvami je vodenje občinskega odbora SLS, menda tudi na željo Radovana Žerjava, prepustil nekdanjemu šentjurskemu županu Malovrhu. Zdrs po lestvici najvplivnejših je posledica razburkanega poslovnega leta 2010, v katerem Škobrnetovem gospodarskem imperiju ni bilo ravno postlano z rožicami. Lanska predstavitev (28.)
36

+1
prim. doc.dr. Gorazd Voga, dr. med.

Dolgoletni vodja oddelka za intenzivno interno medicino v celjski bolnišnici še vedno predava intenzivno interno medicino na obeh slovenskih medicinskih fakultetah, aktiven pa je tudi na kongresih v tujini. Med ostalim je član Sveta za izobraževanje zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki je njen najvišji organ na področju podiplomskega izobraževanja zdravnikov. Lanska predstavitev (37.)
37

+1

Sandi Čebular

Košarkar iz Kozja se je v prejšnji sezoni po dvoletni drugoligaški španski avanturi vrnil v matični klub v Šentjur, kjer je sodeloval pri najboljši klubski uvrstitvi doslej – uvrstitvi v polfinale končnice državnega prvenstva. S povprečjem 20,7 točke je bil tudi najboljši strelec Lige Telemach. Lansko poletje je sodeloval na pripravljalnih tekmah članske reprezentance. Vse to ni bilo dovolj, da bi končal pri »resnem« klubu, kuloarji pa znajo povedati, da so posredi predvsem navzkrižja pri pogledu na finance. Tekočo sezono je član ljubljanskega prvoligaša Slovana, vendar so mu sezono skalile poškodbe, tako da se je moral srečati tudi s skalpelom. Lanska predstavitev (38.)
38

-4 

Erih Krašovec

Izvzemši najstarejšega sina Marije Krašovec, akademika dr. Jožeta Krašovovca, ki se je zaradi strokovnega dela po lestvici najvplivnejših povzpel, 2010 ni bilo ravno leto te znane slatinske družine. Medtem ko je najmlajši, dr. Mirko Kraševec, kot eden glavnih krivcev za gospodarski fiasko mariborske nadškofije in njenih podjetij odstopil z mesta ekonoma (kar ga je stalo mesta na lestvici najvplivnejših 2010), tudi Erihovemu podjetju Keros zadnja leta ne cvetijo rožice. Še vedno gre za deseto največje podjetje s sedežem na območju Kozjanskega in Obsotelja z dobrimi 11 milijoni evrov prometa v letu 2009, a leto poprej je bila ta številka štiri milijone višja. Čisti poslovni izid je še vedno pozitiven za dobrih 3000 evrov. Erih je zato po lestvici izgubil nekaj mest, a se še drži med prvimi štiridesetimi. Lanska predstavitev (34.)

39

  nov

 Franc Branko Zupanc

 

Lastnik trgovine Akvonij je svojo poklicno pot pričel v štorski železarni, kjer je skrbel za elektro-opravila. Sredi osemdesetih je pričel s popoldansko obrtjo, ki je prerasla v servis bele tehnike, kasneje pa je sledil še korak v trgovske vode, šentjurski domačini pa znajo povedati, da je bil na poti do uspeha spreten in “iznajdljiv”. Svoje podjetje je poimenoval po rimskem božanstvu, ki je častilo vode Voglajne, sam pa k svojim reklamnim katalogom oz. Vabilom vedno pripiše kakšno globljo misel. Ob prihodu Mercatorja v Šentjur (2003) je skušal malce ponagajati, vendar mu proti najboljšemu sosedu to seveda ni uspelo, dandanes pa marsikdo iz rdeče trgovine skoči čez cesto še k njemu. »Malce drugačna trgovina« je leta 2009 obrnila blizu 8 mio EUR. Akvonij je dandanes pokrovitelj zelo uspešnega pevskega zbora iz Šentvida pri Planini. Ne tako daleč stran v Blatnem Vrhu v laški občini, kjer je sosed Štefana Tisla, na obnovljeni domačiji uživa kozjansko klimo in kuje nove načrte.
40

  -11

 Ana Pusar Jerič

Leto 2010 za operno pevko – sopranistko iz Šentjurja ni bilo pretirano ustvarjalno in zaznamujoče, posledica česar je tudi opaznejši zdrs po lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Kot mednarodno priznana top umetnica s svojega področja še vedno ostaja med najpomembnejšimi rojaki iz naših krajev. Zgornji oceni navkljub se njeno ime ob raznovrstnem kulturnem dogajanju v Sloveniji tu in tam vendarle pojavi. Ob 150 letnici rojstva skladatelja Huga Wolfa je po njemu imenovano društvo izdalo zgoščenko z izbranimi posnetki najuspešnejših večerov samospevov, ki so v Wolfovi rojstni hiši potekali od leta 1990, med izvajalci katerih je bila tudi Ana Pusar Jerič. O Pusarjevi bomo letos gotovo slišali več, saj bo 21. avgusta slavila petinšestdeseti rojstni dan. Lanska predstavitev (29.)    

Lestvica 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010

Predstavitve 50 najvplivnejših KiO v letu 2010: od 41. do 50. mesta