Predstavitve 50 najvplivnejših KiO v letu 2010: od 41. do 50. mesta

26. 1. 2011 21:02

Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010. Danes imate možnost pobližje spoznati uspešne, ugledne in vplivne, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Nove člane na lestvici predstavljamo obširneje, medtem, ko tiste, ki so bili na lestvico uvrščeni že lani, obravnavamo predvsem z vidika njihovih aktivnosti v letu 2010, zraven pa pri vsakemu dodajamo povezavo do predstavitve na lanski lestvici.

Grafični prikaz nad fotografijo (prsti navzgor in navzdol ter krogec) in številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2009. 

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2010)
41

0

Franc Gajšek

 

Eden najbolj razvpitih slovenskih poslovnežev, s koreninami iz šentjurske Nove vasi, se je tudi v preteklem letu veliko pojavljal v različnih medijskih finančnih rubrikah. S svojim podjetjem Ibiko in Nogometnim klubom Labod Drava Ptuj, kjer se (je) pojavlja(l) v vodilnih strukturah, je od mariborskega CPM (v večinski lasti soobčana Janeza Škoberneta) terjal neplačana sponzorstva, kasneje pa je sodišče dovolilo izvršbo, ni pa sprejelo predloga za stečajni postopek. Ime ptujskega kluba se je omenjalo tudi v povezavi z mednarodno afero o nameščanju izidov, ki jo preiskujejo v Nemčiji.
Zaradi 14 let trajajočega postopka, ko je bil leta 1991 nekaj dni pridržan zaradi domnevne goljufije v Metalki Commerce, je prot i državi vložil odškodninski zahtevek v višini 3,5 mio EUR. Lani je s svojim podjetjem Facig presegel 90-odstotni prag v Metalki Trgovini, kar pomeni, da mu je po več poskusih uspelo prevzeti podjetje do te mere, da lahko iztisne male delničarje. Med ostalim se je pritožil tudi na sklepe skupščine Hotela Slon, novomeški Labod pa je v prisilni poravnavi. Lanska predstavitev (41.)
42

nov

Franci But

 

48-letni Kostrivničan je slovenski javnosti najbolj ostal v spominu kot minister za kmetijstvo med letoma 2000 in 2004 ter kot predsednik sveže združene konzervativne stranke, ki je ob prelomu tisočletja nastala iz SLS in SKD.
Pred tem je skupaj z Aleksandrom Svetelškom in Zdravkom Počivavškom služboval v šmarskem Hmezadu. Leta 1997 je dober teden opravljal funkcijo nadomestnega poslanca v DZ RS. Istega leta je bil imenovan za državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od aprila 1998 je bil namestnik vodje ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije v Evropsko unijo. Novembra 2000 je postal generalni direktor Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, konec istega meseca pa minister za kmetijstvo. Po 4-letnem ministrovanju je bil ponovno imenovan za državnega sekretarja na istem ministrstvu, kar je opravljal do 1. oktobra 2006, ko je odstopil. Z mesta predsednika združene SLS, ki ga je zasedel v letu 2001, se je po razprtijah v stranki poslovil konec leta 2003. Kot nagrado za umik je naslednje leto postal nosilec liste SLS za volitve v Evropski parlament, vendar stranka ni uspela zbrati dovolj glasov za evropskega poslanca.
Po tem neuspehu ga je karierna pot zanesla v diplomatske vode. Kot veleposlanik Republike Slovenije na Češkem je služboval v Pragi. V letu 2010 je magistra ekonomskih znanosti predsednik države Danilo Türk imenoval na mesto veleposlanika RS v Srbiji.

43

nova

Simona Mele

 

Leta 1972 rojeni Mestinjčanki je uspela zavidljiva kariera v slovenskem turizmu. Osnove za svoj poklic je pridobivala že v srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, nato izobraževanje nadaljevala mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti ter svoje znanje izpopolnila še z diplomo na IEDC Poslovni šoli Bled. Že v času študija je delala kot turistična vodnica in po več mesecev  preživela v tujini kot predstavnica organizatorjev potovanj. Delovno kariero je začela leta 1995 v mladem in inovativnem turističnem podjetju Intelekta, leta 2000 pa prestopila v največjo slovensko turistično agencijo Kompas. Z leti se je vzpenjala po lestvici vodstvenih kadrov podjetja, ki je od 2006 v večinski lasti hrvaške skupine Adriatica.net, ter septembra leta 2009 postala direktorica uprave družbe Kompas d.d..
Podjetje je prevzela v izredno slabem stanju, saj je skupina Kompas v letu 2009 pridelala kar 22 milijonov evrov izgube, zato so ga hrvaški lastniki v prvi polovici leta 2010 dokapitalizirali v višini 15 milijonov evrov (intervju s Simono Mele v Dnevniku, junij). Konec maja naj bi družbi za nekaj časa celo blokirali račune. V minulem letu naj bi Kompas posloval uspešneje, a uradno bilanco poslovanja še čakamo. Medtem je Simona Mele na mednarodni konferenci v organizaciji Planeta GV (združenja menedžerjev poslovne šole Bled) dobila nagrado Artmedia za najboljšo menedžerko. Z možem in 11 letnim sinom Maticem živi v Grahovem v bližini Cerknice. V prostem času rada rola, kolesari, hodi v hribe, smuča in igra golf, zadnje čase pa jo navdušujeta vožnja z motorjem in učenje grščine.       
44

-4
Jože Korže

Za 60-letnim Ponkovljanom, ki naše območje zastopa v Državnem svetu, je desetletje uspehov na političnem polju, vendar je lani moral priznati prvi poraz, saj županski kandidat SDS Štefan Tisel ni uspel v svojem tretjem naskoku na županski stolček. Na lanskih lokalnih volitvah, kjer je bil vpleten v t.i. incident na Uršuli, je SDS dosegla najboljši strankarski rezultat v sodobni šentjurski zgodovini, njenih 9 občinskih svetnikov pa je decembra protestno zapustilo prvo vsebinsko sejo. Še vedno ohranja skoraj vse številne druge funkcije, počasen umik pa napoveduje, da svetniško skupino svetu vodi Ludvik Žafran. Lanska predstavitev (40.)

45

0

Jana Führer

V showdownu, razmeroma novem športu, ki še nima slovenskega imena, igra pa spominja na namizni tenis, je avgusta 2009 na Švedskem osvojila naslov svetovne prvakinje v posamični in ekipni konkurenci. Lani je bilo dekle s Kristan Vrha, ki živi v Šentjurju s Henrikom Plankom, večkratnim državnim paraolimpijskim prvakom v metih ter udeležencem paraolimpijskih iger v Pekingu, v isti državi druga na evropskem prvenstvu v obeh konkurencah. Zveza za šport invalidov Slovenije ji je za leti 2009 in 2010 podelila priznanje za najboljšo športnico. Lanska predstavitev (45.)
46

+1

dr. Štefan Bogdan Šalej

Generalni direktor Mednarodnega centra za promocijo podjetij (ICPE), edine medvladno organizacije s sedežem v Ljubljani, je lani obhajal njeno 35-letnico. Ljubljančan, ki je mladost preživel v Šentjurju, v Braziliji, od koder je njegova soproga, trenutna brazilska veleposlanica pri nas, pa ima za sabo uspešno poslovno kariero. Pred poldrugim letom je za Šentjurske novice izjavil, da bi bil pripravljen sodelovati tudi pri poslovnih in razvojnih vizijah šentjurske občine, vendar doslej ni bilo opaziti, da bi ga kdo angažiral. Lanska predstavitev (47.)
47

+1

dr. Slavko Ciglenečki

 

Šmarski arheolog in univerzitetni profesor se je v letu 2010 ukvarjal s preučevanjem arheoloških najdišč s Kobariškega. Raziskoval je predvsem na Tonovcovem gradu, ki velja za eno najpomembnejših poznoantičnih naselbin v vzhodnih Alpah s 23 stavbami, štirimi cerkvami in z dvojnim obzidjem. Skupaj še z dvema kolegicama je ob 60 letnici muzejske dejavnosti na Tolminskem in 10 letnici Tolminskega muzeja pripravil razstavo Kobariška kultna krajina, kjer so prikazali najdbe od pozne prazgodovine do srednjega in celo novega veka. Lanska predstavitev (48.)
48

nov

Damjan Novaković

V Mostarju leta 1966 rojeni absolvent gradbeništva je v športne vode zajadral z namiznim tenisom in kot pionir igral celo v republiškem finalu. V Rogaški Slatini, kjer prebiva zadnji dve desetletji, je doživel vrhunec zlate dobe slatinske košarke, in tudi njen takratni propad. Še močnejši je njegov pečat v šentjurski košarki. V sezoni 1999/2000 je šentjurski ekipi izdatno pomagal pri preboju v 1. A SKL, v sezoni 2001/02 je bil najboljši ligaški strelec rednega dela prvenstva, z ekipo pa je kot eden najvidnejših igralcev z enoletnim premorom vztrajal do sezone 2005/06. Po igralski upokojitvi je pri istem klubu takoj pričel s trenersko kariero. Zaradi dobrih rezultatov so ga angažirali tudi v Laškem, kjer mu je le malo manjkalo do uvrstitve v NLB ligo. Od začetka leta 2009 je znova na šentjurski klopi, kjer je eden glavnih krivcev, da se je klub uvrstil v polfinale končnice državnega prvenstva, v Hruševcu pa je padla tudi Olimpija. 
49

  nov

 Anton Romih

Univerzitetni diplomirani inženir strojništva je prvo zaposlitev dobil v razvojnem oddelku Tajfuna na domači Planini, kjer je leta 1984 postal vodja razvoja, tri leta kasneje pa še tehnični direktor. Leta 1996 je bil dve leti tehnični direktor sevniškega Stillesa, potem pa je postal direktor celjske in kasneje še ljubljanske podružnice Hypo Leasinga. Junija 2008 je na mestu direktorja slovenske Hypo Alpe-Adria-Bank nadomestil sokrajana Božidarja Špana. Na lanski lestvici najbolje plačanih slovenskih menedžerjev je lani zasedel 75. mesto z 216 tisočaki bruto prejemkov. Njegovo ime so lani mediji omenjali v povezavi s poslom med odvetnikom Senico, Vegradom in družbo iz skupine Hypo. Hypo banka je bila tudi med posojilodajalci šentjurskega Alposa.
50

nov

 Rajko Rep

 

Leta 1990 rojeni nogometaš iz Žahenberca pri Rogatcu je v 2010 naredil velik preskok v svoji športni karieri, s pomočjo katerega je za rep ujel tudi našo lestvico najvplivnejših. Dres celjskega prvoligaša, kjer je bil tudi kapetan ekipe (pred tem je igral tudi na posoji v Šentjurju), je avgusta zamenjal z vijolično mariborsko barvo. Prve nogometne korake je Rajko naredil v rodnem rodnem Rogatcu. Iz domačega Mons Claudiusa je pri trinajstih letih prestopil v celjski Publikum in kmalu postal reden član slovenskih mladih reprezentanc. Prvi vrhunec v reprezentančni karieri je dosegel v kvalifikacijah U19 za evropsko prvenstvo 2009, ko je s petimi od šestih slovenskih zadetkov odločilno pripomogel k uvrstitvi naše mlade reprezentance na zaključni turnir EP. Od takrat velja za velikega upa slovenskega nogometa, čeprav na pravi izbruh na slovenski prvoligaški sceni s strani mladega vezista še čakamo. Njegovo ime se že več let pojavlja v povezavi z uglednimi evropskimi klubi, a do prestopa do sedaj še ni prišlo. Morda bo tudi njemu, kot številnim drugim nogometašem Maribora, nov klub pomenil odskočno desko v svet vrhunskega nogometa. Pri tem mu bo zagotovo pomagala laskava uvrstitev uglednega spletnega portala goal.com med 100 najbolj obetavnih mladih igralcev sveta.

 

Lestvica 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 3,198 seconds.