Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Literarni večer z Vladimirjem Vekićem (video)


Pestri ponudbi literarnih večerov in potopisnih predavanj, ki jih v januarju ponujajo različni organizatorji na območju Kozjanskega in Obsotelja, se je pridružil tudi sredin dogodek. V Kulturnem domu v Rogatcu je svojo novo knjigo predstavil Vladimir Vekić, sicer že stari znanec rogaškega avditorija. Gre že za njegovo sedmo knjigo, ki nosi naslov “Ljuljka v žitu”. Pogovor s pisateljem je vodila vedno odlična Sergeja Javornik.

Vladimir Vekić je pesnik, pripovednik, romanopisec in dramatik, ki se je rodil leta 1925 v dalmatinski kmečki družini, v vasici Kozica v srednji Dalmaciji. Za poklic pletilca in tkalca se je izšolal v Rumi (Vojvodina), vendar ga je želja in ljubezen do železnice vodila najprej v Zemon, kjer se je izšolal za železničarskega prometnika, nato pa še v Beograd na Višjo prometno šolo. Med drugo svetovno vojno je sodeloval v fruškogorskem partizanskem gibanju. Po vojni je delal v različnih železničarskih službah na kar 36 železniških postajah v Srbiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Sloveniji. Bil je telegrafist, vlakovni odpravnik in šef postaje. S časoma je pridobil naziv višjega prometno-transportnega tehnika.

Vladimir Vekić
Vladimir Vekić

Danes živi v Rogatcu, zadnji postaji svojega bogatega življenja ob tirih. Ponosno pove, da še vedno vsako jutro telovadi, se sprošča, nato pa sledi obilen zajtrk. Brez slednjega je sicer lačen ves dan, je povedal v šali. Piše v hrvaščini in slovenščini. Med njegovimi deli najbolj izstopajo “Kaj bi ti govoril, Ivan”, kratka proza, izšla 2000; “Put kroz Saharo / Pot skozi Saharo”, pesmi, izšle 2003; roman “Mala Ana”, ki je izšel 2003; komedija “Iznajdljiv mož”, izšla 2008 in roman “Dežurni krivci”, ki je izšel 2009.

Obiskovalci literarnega večera, v ospredju župan Rogatca
Obiskovalci literarnega večera, v ospredju župan Rogatca

Ljuljka v žitu, sedma knjiga, ki jo je Vladimir Vekić predstavil na literarnem večeru, je sestavljena iz petih zgodb, ki jih povezuje neprestani boj in preplet dveh naravnih sil, dobrega in slabega, zlega. Sestavlja jo pet zgodb: Hiša greha, Ljubitelj gozdov, Spoved, Emigrantov sin in Maska, ki vsaka zase pripovedujejo in prikazujejo svoj pogled na dobro oziroma slabo. Naslov nove proze Vekiću predstavlja simbol ljudske družbe, ljuljka je nekoristen plevel. Zase pravi, da je vedno na strani dobrote. O slednjem se lahko prepričate v njegovih delih. Pravi, da samo dobra dejanja naredijo človeka dobrega.

Učenci 5.a OŠ Rogaška Slatina so večer popestrili z Briljantino
Učenci 5.a OŠ Rogaška Slatina so večer popestrili z Briljantino

Izvrsten literarni večer so dopolnili učenci 5.a razreda I. OŠ v Rogaški Slatini, ki so pod mentorstvom razredničarke Lidije Sinkovič predstavili plesno koreografijo, ki nosi naslov po istoimenskem muzikalu Briljantina. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v našem video prispevku, kjer smo za vas izbrali nekaj zanimivosti, ki smo jih bili deležni na literarnem večeru.

v/t/f: eH