Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Civilna iniciativa: Ceste skozi Kamensko dolino ne bo


 

Gradnja šentjurske severne obvoznice, bolj poznane kot »Diacijeva« navezovalna cesta Dramlje – Črnolica se utegne grdo zaplesti. Predstavnika Civilne iniciative Kameno (CIK) Andrej Janežič in Matjaž Žmahar zatrjujeta, da so pogovori med CIK in Občino povsem zastali in da so Kamenčani šele iz medijev zvedeli, da se je župan odločil za zahodno podvarianto plave trase, ki za prebivalce Kamenega sploh ni sprejemljiva.

Matjaž Žmahar: Po izmenjavi pisem med županom in CIK, ki se je zgodila pred dobrim mesecem, v kateri pa župan Tisel v bistvu ni ponudil nič novega, zgolj verbalno pripravljenost še naprej iskati najboljše kompromisne rešitve, mi pa smo sicer izrazili pripravljenost za sodelovanje, v bistvu pa smo ostali vsak trdno na svoji strani, med nami ni bilo nobene komunikacije več. Iz medijev smo potem zvedeli, da se je župan odločil za zahodno varianto plave trase, ki poleg tega, da seka Kamensko dolino, ogroža tudi samo vas Kameno. Nihče z Občine ni prišel do nas z novimi informacijami ali ponudbami za drugačne rešitve. Takšno ravnanje občinskih mož ocenjujemo za skrajno neodgovorno, domala cinično, saj jim je očitno povsem vseeno tako za lastne občane kot tudi za usodo te navezovalne ceste. Naj še enkrat ponovim: praktično vsi krajani Kamenega smo podpisali izjavo, da se z žrtvovanjem Kamenske doline ne strinjamo in na to cestno varianto nikoli ne bomo pristali, smo pa vedno pripravljeni ponuditi svoja zemljišča za t.i. rjavo varianto, ki bi tekla skozi gozdove po severnih obronkih Kamenske doline. Občinski možje nas bodisi ne poslušajo ali pa so res tako zaverovani vase, da bodo rinili z glavo skozi zid. Pred kratkim so se na naših zemljiščih pojavili celo že geometri, nekaj so merili, zabijali kole, sekali grmovje. Vljudno smo jih opozorili, da nimajo našega soglasja za svoje početje, pa so odšli.

Ker rjavo varianto država in stroka menda ne sprejemata, ali to pomeni, da Kamenčani prevzemate odgovornost za morebitni izpad tega za Šentjur pomembnega cestnega projekta?
Nikakor ne, odgovornost je izključno na občinski strani. Mi se dobro zavedamo, da je navezovalna cesta za Šentjur življenjskega pomena, zavedamo pa se tudi, da ni prav nič manj pomembna tudi ohranitev kmetijskih površin, Kamensko polje pa je ena od zadnjih naših še nedotaknjenih dolin. Občini ponujamo po našem prepričanju optimalne rešitve, ki pa jih ona nerazumljivo enostavno ignorira.

Kako boste ukrepali?
Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da preprečimo uničenje Kamenske doline.

G. Janežič, vi ste pravnik, celo magister prava, kakšne so realne možnosti, da ustavite državo oziroma Občino? Boste poskusili tudi z državljansko nepokorščino, če bo treba?
Ne, fizičnega nasilja se ne bomo šli, ker imamo na razpolago dovolj ustreznih pravnih sredstev. Ne slepimo se, da bo občinska politika formalno pravno pripravila umestitev te cestne trase v prostor in da tudi sprejem na Občinskem svetu ne bo problem, vse pa se bo ustavilo pri odkupu zemljišč. Kamenčani smo dobro organizirani in trdno odločeni, da ni denarja, za katerega bi prodali svoj življenjski prostor.

Kaj pa razlastitev?
Razlastitev bi bila možna morda pri enem ali dveh lastnikih, ki bi se upirala, nikakor pa ne pride v poštev v tem primeru, ko smo proti vsi. Kaj takega, da bi država nasilno razlastila 50 lastnikov, se pri nas ni še nikjer zgodilo, pa mislim, da takega primera tudi Evropa ne pozna.

Kaj se bo torej sedaj zgodilo?
Predvidevam, da bo Občina peljala svoj projekt naprej, vložila vanj kar velike denarje, ki pa se bo ustavil najkasneje pri odkupu zemljišč. Takrat bodo zagotovo spoznali, da so ravnali napačno, da so neodgovorno vrgli vstran veliko javnega denarja, in bodo začeli iskati resnično za vse sprejemljivo traso za cesto. Do sedaj razen modre drugih variant, ki jih ponujamo, dejansko in realno ni še nihče ovrednotil. Gledano celovito je tudi rjava varianta zagotovo ustrezna. Demokracija pač ne pomeni, da lahko oblast ravna samopašno. Mislim, da bodo to slej ko prej spoznali tudi šentjurski volivci.

Edi Peperko, namestnik direktorja občinske uprave:
Pogovori s strani občine niso zastali. Občina je vsem pobudnikom odgovorila z osebnim pismom in natančno pojasnila postopke, ki jih vodi. Prav tako smo vse podpisnike obvestili, da smo zanje in za vse ostale zainteresirane uredili uradne ure, ki so še zmeraj vsak torek od 17.00 do 17.30 ure. Žal do danes ni bilo nobenega obiska s strani zainteresiranih občanov ali predstavnikov CIK.

Geodeti izvajajo topografske meritve Kamenske doline in Kamenskega potoka. Žal pa je del območja zelo zaraščen z grmovjem in visoko travo, slabo je očiščena tudi struga potoka in jarki, tako so geodeti bili primorani začasno postavljati geodetske točke s količki, kar je sicer motilo nekatere krajane, geodetom pa omogočilo, da so vsaj delno izvršili meritve. Razumemo občutljivost za izvajanje tovrstnih del, vendar se pri strokovnem vrednotenju posameznih rešitev meritvam ne moremo izogniti. Ob tem gre tudi za meritve in oceno možnega poplavnega ogrožanja Kamenskega potoka. V Kamenski dolini je bil pred leti namreč spremenjen in preurejen vodotok in na novo izkopani odvodni jarki.

CIK zagovarja izključno rjavo varianto s 1138 m predora, ki je najdražja rešitev (modra varianta 32 mio €, rjava varianta 52 mio €) in tudi v skupni oceni ocenjena slabše kot modra. Država, oziroma investitor DRSC, pa nam je jasno povedal, da investicijo, ki nima vsaj minimalne stopnje donosnosti, država ne sme in ne bo podprla. V primeru navezovalne ceste Dramlje Šentjur so študije pokazala, da ta pogoj izpolnjuje le modra varianta.

 

t: FK / Šentjurske novice, f: bR

*na fotografiji del doline, ki je predmet spora