Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dops iz Šentjurja se je lotil tudi proizvodnje


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 35 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Šentjurska delovna organizacija za opravljanje poslovnih storitev (Dops), organizacija, okoli katere se plete večina dognanj na družbenem področju v občini, postaja vse bolj tudi podjetniški subjekt. Razen svetovalnih, inženiring in drugih uslug namreč začenjajo tudi s produkcijo, saj so tržišču ponudili nove sodobne elektronske digitalne govorne naprave: Dito, in Dito-S, pripravljajo pa se še na proizvodnjo sodobnih učil.

V Dopsu so po besedah vodje Borisa Križmančiča v skladu z družbenimi in gospodarskimi spremembami prestrukturirali svojo dejavnost v bolj tržno naravnane programe. Njihova dejavnost tako postaja nadgrajevanje dela za interesne skupnosti.
Zasnovali so namreč inženiring za področje zaključnih del v gradbeništvu, ustanovili pa so tudi stanovanjsko zadrugo. Njihova najnovejša dejavnost je tudi produkcija.

Izven Dopsa so oblikovali dve skupini zunanjih sodelavcev, ki sta pripravljali vse potrebno za začetek proizvodnje. Trg so prvič preizkusili na sejmu Ideja in sejmu elektronike v Ljubljani. Do proizvodnje v okviru Dopsa, kjer so zaposlili dva inženirja elektronike, so v začetku letošnjega leta prišli na področju digitalnih govornih naprav, medtem ko so pri proizvodnji učil še vedno v fazi priprav, ki potekajo izven delovne organizacije. Dejstvo, da bodo s t. i. elektronsko Newtonovo mizo opremili vse šentjurske šole govori v prid temu, da bo morda tudi ta proizvodnja kmalu pod okriljem Dopsa.

Pri proizvodnji digitalnih govornih naprav gre za specializirano, namensko proizvodnjo naprav, ki za kupce predstavljajo izboljšanje kvalitete storitev (predvsem pri posredovanju informacij). Naprava DITO predstavlja odzivnik informacij, ki opozarja, da je določena telefonska številka spremenjena. S tem, ko lahko odgovarja kar 32 klicočim naenkrat (sinhrono in simultano), naprava bistveno razbremenjuje telefonsko omrežje in izboljšuje kvaliteto usluge. Nekatere pošte, med njimi tudi celjska jo že uporabljajo.

DITO-S, ki ima 2 megabyte spomina, lahko naslovniku pošilja od 30 sekund do štirih minut dolgo informacijo, zato je uporaben za dajanje informacij o vremenu, tečajnih listah, lotu, dežurstvih, turističnih informacijah, reklamiranju, stanju na cestah, voznih redih, o prireditvah. Uporaben je povsod, kjer je interes približati neko informacijo čim širšemu krogu ljudi. Poleg tega proizvajajo še napravo modul AP, ki je namenjena za dajanje kratkih nespremenljivih informacij v železničarskih avtomatskih centralah in telefonskih centralah elektrogospodarstva.

Drznejših marketinških akcij se z novimi proizvodi še niso lotili, ker so čakali na potrebne ateste, ki so sedaj pridobljeni.

V Dopsu so torej izkoristili tržni položaj in začeli s proizvodnjo zahtevnih naprav, ki za večje proizvajalce ni zanimiva, ker ne gre za masovno proizvodnjo, ptt; ki bi ji to lahko bila koristna stranska dejavnost, pa zanjo ne kaže zanimanja zaradi svojega monopolnega položaja in samozadostnosti. Na srečo pa poštarji vsaj kažejo zanimanje za izboljšanje svojih uslug, saj so zahtevnejšo napravo že kupile pošte v Celju, Ljubljani, Zagrebu, Novem mestu…

R. Pantelič, Novi tednik, 22. 6. 1989