Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spremljamo: migranti v Imenem, župan Misja: država naj zaščiti meje, če ne jih bomo sami


migranti-imeno

NAJNOVEJŠE: Obsežna foto in video reportaža s terena – obisk migrantov na mejnih prehodih Dobovec pri Rogatcu in v Imenem (klik!)

Vse od sinoči, pa do zgodnjih jutranjih ur, je na mejnem prehodu Imeno v Slovenijo vstopilo najmanj 300 migrantov. Reševalci ZD Šmarje pri Jelšah so med drugim oskrbeli nekaj oseb, med njimi tudi otroke.

Trenutno se na meji pri Imenem nahaja več sto migrantov, zato je od 11. ure naprej mejni prehod zaprt.

Migrante z avtobusi vozijo na začasno vstopno točko v Dobovec, kjer opravljajo registracijske postopke, nato pa vozijo v namestitvene centre, kjer bodo proste kapacitete.

Župan občine Podčetrtek Peter Misja: Potrebno bo zaščititi meje!
Za komentar smo prosili župana občine Podčetrtek Petra Misjo, ki je na kratko povzel dogajanje na meji v Imenem, vse od 4. ure zjutraj, ko je na mejo v Imenem prispelo 6 do 7 avtobusov, polnih prebežnikov. Po dveh urah in pol od prihoda prebežnikov pa obljubljenih avtobusov ni bilo, zato so lokalne oblasti aktivirale župnijsko Karitas, ki je prebežnikom nudila kruh, jabolka in odeje (nekateri prebežniki so se z jabolki obmetavali, odeje pa kurili), poskrbljeno je bilo za nujno medicinsko pomoč. Po njegovem zanimiv podatek, ki da veliko misliti, je, da so prebežniki v samo štirih dneh prispeli iz Turčije v Slovenijo.

Po besedah Misje bi bilo potrebno meje zaščititi, ker bi lahko tovrstni dogodki poleg ostalih, močno vplivali na osrednjo panogo občine, turizem. Hoteli v Podčetrtku naj bi bili polni, a se bojijo, da bodo turisti zaradi podobnih dogodkov storitve in nastanitve prekinili in odšli domov. Ob koncu je dejal, da v kolikor ne bo država poskrbela za zaščito mej, bodo to morda primorani storiti sami.

Prostovoljci v družbi župana Petra Misje. Foto: OKO
Prostovoljci v družbi župana Petra Misje.
Foto: OKO

Pomoč domačih prostovoljk in župnika Jožeta Rogača
Takoj, ko so izvedeli, kaj se dogaja na mejnem prehodu v Imenem, so v akcijo stopili tudi prostovoljci Rdečega križa. Vanja, Anita, Jožica in Jana ter župnik Jožef Rogač so po poročanju časopisa OKO med begunce razdelili jabolka ter kruh, ki so ga podarili v Grajski pekarni. Ob pogledu na begunce so bile šokirane in dejale, da se bodo morali na podobne situacije bolj pripraviti.

Zelo presenečene so bile nad hvaležnostjo ljudi, ki so se trudili, da se jim zahvalijo v slovenščini. Povedale so še, da so jim begunci zelo hvaležni, saj jih namreč nikjer niso tako lepo sprejeli, vso pot skozi Hrvaško so bili lačni, tukaj pa so zanje poskrbeli.

Prostovoljke so še povedale, da so jim v obeh pekarnah, v Podčetrtku in Imenem obljubili, da se lahko oglasijo pri njih po kruh, če se situacija ponovi, vse ljudi pa pozivajo, da lahko oblačila za begunce oddajo v župnišču v Podčetrtku.

Tako v Imenem kot na mejnem prehodu Dobovec vseskozi pomagajo tudi prostovoljci Rdečega križa – izpostave Šmarje pri Jelšah, ki skrbijo za hrano, pijačo (čaj, voda) in tudi oblačila.

Ste srečali migrante? Iščemo pozitivne begunske zgodbe.
Če ste morda naleteli na prebežnike, jih oskrbeli s hrano, vodo ali pomagali na kakršenkoli drug način, vas vabimo, da izkušnjo delite z nami. Izbrane zgodbe, fotografije ali video bomo objavili na Kozjansko.info.

Pišite nam na: [email protected]

Za popoldne pripravljamo obsežno foto in video reportažo s terena – Bili smo v Dobovcu in v Imenem.

Foto: P. Č.

koncert-poet-polsi