Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na terenu s prebežniki v Dobovcu in Imenem (foto in video)


prebezniki-dobovec

Slovenija je primežu drugega vala prebežnikov. Obiskali smo mejna prehoda Dobovec in Imeno, kjer se že od sinoči soočajo s povečanim številom prebežnikov. Le na mejnem prehodu Imeno naj bi jih v zgodnjih jutranjih urah po besedah policistov v Slovenijo vstopilo kar 600 in ne 300, kot so sprva predvidevali. 

prebezniki_dobovec_imeno_1

Z avtobusi so jih od tam odpeljali na začasno vstopno točko v Dobovec, kjer so opravili registracijske postopke, nato pa so jih z avtobusi prepeljali v namestitvene centre.

Ob policistih je prebežnikom v Imenem in Dobovcu pomagalo tudi osebje Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, prostovoljci Rdečega križa, ki so poskrbeli za vodo, hrano in obleke, sodelovala je tudi Karitas, gasilci so postavili šotor za zdravstveno ambulanto, ki ga je priskrbela Civilna zaščita.

prebezniki_dobovec_imeno_2

Župan občine Rogatec Martin Mikolič: Pričakujemo navodila s strani Ministrstva za notranje zadeve!
Na mejnem prehodu Dobovec, kjer je potekala registracija prebežnikov, smo srečali župana občine Rogatec Martina Mikoliča, ki nam je med drugim povedal, da trenutno sprejem prebežnikov poteka normalno, predvsem zaradi dobre komunikacije med vodstvom policije na mejnem prehodu Dobovec in Občino Rogatec oz. štabom Civilne zaščite. Po drugi strani pa je Mikolič opozoril na slabo komunikacijo med občino Rogatec in Ministrstvom za notranje zadeve ter Republiškim štabom Civilne zaščite:

Je pa Mikolič med drugim izpostavil, da do včerajšnjega dne mejni prehod Dobovec s strani države (MNZ) ni bil mišljen kot točka vstopa prebežnikov v Slovenijo, saj občina ne razpolaga s prostori za nastanitev prebežnikov. Seveda pa ni to glavni razlog:

Na mejnem prehodu Dobovec pa je bila prisotna nujna medicinska pomoč in Civilna zaščita. Prva je oskrbela prebežnike, ki so tovrstno pomoč potrebovali. Pred kamero smo povabili dr. Auroro Nassib, ki nam je med drugim povedala, da sta na mejnem prehodu od prihoda prebežnikov ves čas prisotni dve osebi, ki skrbita za nujno medicinsko pomoč:

sotor-czPoveljnik Civilne zaščite Občine Rogatec o pomanjkljivostih in morebitnih novih valih prebežnikov 

Milan Galun, poveljnik Civilne zaščite Občine Rogatec, pa je najprej opozoril na pomanjkljivo obveščanje pristojnih z vrha države, saj o prihodu prvega večjega števila migrantov sploh niso bili obveščeni. Skupaj z gasilci so okoli poldneva postavili šotor za zdravstveno oskrbo migrantov na mejnem prehodu.

Po besedah Galuna bo v prihodnje nujno potrebno več sodelovanja med obema državama, saj lahko sistem zruši že naslednjo večji nenajavljen prihodov prebežnikov s sosednje države. Pa tudi vreme je tisto, ki lahko močno vpliva na potek dogodkov na meji.

prebezniki_dobovec_imeno_3

Na mejnem prehodu Imeno po burnem jutru miren popoldan
Po poldnevu smo se oglasili še na mejnem prehodu Imeno, kjer je približno sto prebežnikov čakalo na avtobuse, ki bi jih odpeljali na registracijske postopke na mejni prehod Dobovec. Hrano so jim nosile domače prostovoljke.

Že v jutranjih urah smo poklicali župana občine Podčetrtek Petra Misjo, ki je, kakor njegov kolega Martin Mikolič, pohvalil delo policije, ki se je ob prihodu prebežnikov zelo hitro aktivirala, pa tudi ostale službe, ki so takoj priskočile na pomoč. Pristojne v Ljubljani je pozval k varovanju meje in opozoril na morebitne negativne učinke begunske krize na turizem. Več lahko preberete v dopoldanskem prispevku (klik!).

V spodnjem videu spoznajte ljudi, ki so za seboj pustili vse in se podali na nevarno pot proti obljubljeni deželi. Vmesna točka Dobovec:

V galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke z mejnih prehodov Dobovec in Imeno.

eH

koncert-poet-polsi