Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred prazniki spregovorili o protestantizmu in reformaciji ter svetem pismu


Pred tednom dni je v prostorih Ljudske univerze Šentjur potekalo predavanje Nene Dautanac o Svetem pismu ter reformaciji in protestantizmu na Slovenskem za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze Šentjur.

Gospa Dautanac je aplicirala na poslušalce, da se vrnejo k branju biblije oziroma svetega pisma, ki je knjiga Boga in živa božja beseda. Razložila je nastanek in razdelitev Biblije in kako brati posamezna poglavja. Skupaj so se spomnili, da je v slovenščino celotno sveto pismo prevedel Jurij Dalmatin in da je pred njim Novo zavezo prevedel oče slovenske knjige in književnosti, Primož Trubar.

Brez slednjega, našega velikega reformatorja, verjetno dandanes ne bi bilo slovenskega naroda, prav tako pa tudi ne slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije so se njeni aktivisti zavzemali za napredek, pod njihovim okriljem so nastale šole, ženskam pa so priznali tudi večjo veljavo.

Vsak izmed slušateljev je dobil izvod Nove zaveze ter sporočilo, namenjeno osebnostni rasti vsakega posameznika. Poslušalcem je predavateljica pripravila manjšo razstavo različnih izdaj Svetega pisma, razdelila pa je tudi brezplačne publikacije ter tri udeleženke nagradila z izdajo Svetega pisma za otroke.

LU