Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Staro šmarsko občinsko stavbo bodo končno porušili. Sledi pa …


Pravijo, da potresno ni varna in da se pogreza v močvirje, zato so se že davnega leta 2009 začeli pogovarjati o tem, da bi jo zrušili. To se bo s staro upravno zgradbo Občine Šmarje pri Jelšah (do)končno zgodilo letošnjega oktobra leta 2024.

Najprej so jo zapustili uradniki Upravne enote Šmarje in se leta 2011 zatekli v kontajnerje, šest let kasneje pa v obnovljeno sosednjo stavbo. Šmarski občinarji so vztrajali dlje – v nove prostore v obnovljen Šmarski hram so se preselili avgusta 2019.

Od takrat je stara občinska stavba samevala, z oktobrom pa jo bodo vendarle porušili.

Z Občine Šmarje pri Jelšah so sporočili, da se prvega oktobra začenjajo pripravljalna dela za rušitev objekta stare občine na Aškerčevem trgu 12 v Šmarju pri Jelšah. Dela bodo predvidoma trajala 30 dni, v tem času bodo parkirišča v okolici objekta zaprta.

Zaposleni javnih ustanov na tem območju in stranke lahko v času zapore uporabijo preostala javna parkirišča v Šmarju pri Jelšah (pri avtobusni postaji, železniški postaji, vrtcu, pokopališču, v športnem parku, pri občini in kulturnem domu).

V prihodnjem mesecu redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva ne bodo izvajali nadzora nad časovno omejenim parkiranjem v modri coni na označenih parkiriščih ob občini, kulturnem domu in oskrbovanih stanovanjih, ohranja pa se nadzor parkiranja v modri coni pri Skazovi hiši, lekarni in zdravstvenem domu v Šmarju pri Jelšah.

Dostop za stranke upravne enote, sodišča in geodetske pisarne bo ustrezno zaščiten in označen skozi park pred staro občino in pasom do obstoječega vhoda objekta na Aškerčevem trgu 11.

In kaj po njej?

Sredi Šmarja bo torej zazevala praznina, ki je nismo vajeni, obenem pa se bo mimo vozečim odprl prelep razgled na kalvarijo in cerkev sv. Roka.

Kako bodo prazen prostor napolnili z vsebino, smo povprašali šmarskega župana, Matijo Čakša. Dejal je, da bodo po rušenju in odstranitvi ruševin zgodaj spomladi uredili začasno zeleno zasaditev – trave, rož in podobno. Nato pa bodo v obliki natečaja oz. razpisa arhitekturne biroje povabili k iskanju ustrezne ureditvene rešitve, vodilo katere bo ureditev zelenih površin in parkovnih površin. Končno izbiro, kako urediti po rušitvi nastali prostor v centru Šmarja, bo sprejel občinski svet.

Šmarje pri Jelšah pa kmalu čaka še ena nova pridobitev. Kakšna, vam bomo na Kozjansko.info zaupali še ta mesec. Spremljajte nas!