Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pohod od gorce do gorce 2023: Po sladkogorskih gričih hodili pohodniki iz celotne Slovenije (foto, video)


Na prvo nedeljo v juniju se je nedaleč stran od Šmarja pri Jelšah, natančneje na Sladki Gori, odvil tradicionalen 17. Pohod od gorce do gorce, kjer so se pohodniki sprehodili med griči in obiskali razne ponudnike hrane in pijače.

Dogodek se je začel ob deveti uri zjutraj, ko so se pred tamkajšnjim gasilskim domom zbrali pohodniki najrazličnejših starosti. Te je že na začetku čakala popestritev, saj so nastopili plesalci iz Folklorne skupine Mestinje.

Prijava na pohod

Pred odhodom so prisotni lahko prisluhnili podžupanu občine Šmarje pri Jelšah Urošu Operčkalu, predsedniku Krajevne skupnosti Sladka Gora Gorazdu Močniku, direktorju Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah Gregorju Krajncu in Majdi Jurše, predsednici tamkajšnjega Turističnega društva Skriti Biser, ki je organizator dogodka.

Kot nam je pri gasilskemu domu povedala Juršetova, je pot letos malo spremenjena. Po obisku Gorske rože se ta prvič nadaljuje čez območje, kateremu na Sladki Gori pravijo sladkogorski pragozd. Ob tem je še dodala, da se je letos tudi zaradi posodobljene poti splačalo udeležiti pohoda.

Glede prihajajočih dogodkov, ki jih organizirajo v društvu, pa nam je povedala sledeče: “Vsekakor pa v društvu skozi poletje načrtujemo še en malo večji dogodek, ki je Slovo poletja. To je dogodek za otroke, nastopil pa bo zadnjo nedeljo v avgustu, tik preden bodo šli otroci ponovno v šolske klopi. Takrat bomo pri gasilskem domu postavili kakšna igrala in naredili malo večji piknik. Tudi na ta dogodek vabimo otroke in starše od drugod, ne samo iz Sladke Gore.” Po njenih besedah v jeseni pripravljajo še izlet, sredi novembra pa še Petkovo pumpo.

Razgibana pot se je vila po sladkogorskih gričih

Kljub dopoldanskemu dežju so se po koncu uvodnega dela pohodniki odpravili proti prvi postojanki, ki je bila Marijina cerkev, kjer so imeli možnost prisluhniti vodički. Pot se je nadaljevala mimo trisa vinogradnikov in Andrejeve gorce ter je vodila vse do cerkve sv. Mihaela na vrhu hriba, od koder je možno občudovati čudovit razgled na Sladko Goro in okolico. Pot, ki se je počasi začela spuščati, je vodila mimo Zeliščne kmetije Gorska roža, Čebularjeve, Majcenove in Smoletove gorce, pohodniki pa so letošnji pohod zaključili s prihodom na Juršetovo gorco, kjer so lahko prisluhnili živi glasbi.

Med pohodom je bilo možno srečati mnogo veselih pohodnikov

Mnogo udeležencev je bilo iz domačih krajev, ob pogovoru pa so nam nekateri zaupali, da so prišli iz povsem drugih koncev države. Ti prihajajo iz Litije, Polzele, Gorenjske, Notranjske, Prekmurja ter drugod po Sloveniji. To potrjuje, da Sladko Goro pozna tudi marsikdo, ki živi malo dlje.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij: