Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Železniška postaja Šentjur: končana 8-milijonska prenova, precej dela tudi z muzejskim delom


V decembru so se zaključila gradbena dela za posodobitev šentjurske železniške postaje, v tem mesecu pa še zadnje malenkosti. Šentjurski kolodovor ima sedaj precej spremenjeno podobo. Vrednost del je bila dobrih 8 milijonov evrov. Pri tem je nekaj več kot 5 milijonov evrov pripadlo sredstvom Evropske unije iz Instrumenta za povezovanje Evrope

Sprva je bil začetek del predviden v lanskem avgustu, a so gradbeniki na Kolodvorsko ulici prišli nekaj mesecev kasneje. Po letu dni so se umaknili in Šentjur se lahko pohvali s sodobno postajo.

Pogled z novega perona proti vzhodu; foto: Kozjansko.info

Gradbena dela so zajemala gradnjo novega otočnega perona z nadstrešnico ter obnovo tirov in tirnih naprav. Zgrajen je bil podhod z dvigali, ki omogoča dostop na peron tudi funkcionalno oviranim in invalidnim osebam. Prav tako so uredili parkirišče, ki se je hitro zapolnilo. Prenovili so tudi signalno-varnostne in telekomunikacijske naprave ter vozno mrežo. Uporabniki postaje se lahko veselijo tudi prenovljenih sanitarij in čakalnice. Izvajalcem je preostalo še nekaj manjših del.

Muzejska kretniška postojanka je dobila novo domovanje; foto: Kozjansko.info

Na postaji je v spomin obnove tabla na kateri piše: “Nova in prenovljena infrastruktura izboljšuje fleksibilnost, zmogljivost in varnost železniškega prometa. Urejen podhod, peronska infrastruktura, postajno poslopje z dostopnimi potmi in parkirišče izboljšuje dostopnost za vse uporabnike.”

Novo parkirišče je precej povečalo tovrstno zmogljivost na postaji, vendar tam ne parkirajo samo uporabniki železniških storitev temveč tudi dnevni migranti, ki se odpravljajo na pot v večja središča po avtocesti.

Vsi eksponati so izvirni; foto: Kozjansko.info

Pomemben del postaje je tudi Muzej Južne železnice, kjer je na oglede ogromno primerkov železničarske zgodovine ne samo Šentjurja, temveč širše Štajerske. Zunanji del muzejske zbirke so zaradi razširitve postaje prestavili.

Ustanovitelj in vodja muzeja ter častni občan šentjurske občine, Mihael Bučar, nam je o prestavitvi muzejske kretniške bločne postavljalnice povedal, da je bilo v projekt vloženega ogromno truda.

Treba je bilo natančno popisati vsak kamen, ki izvira iz avstrijskega Gleisdorfa iz časa Avstro-Ogrske, kar jim je v sodelovanju s strokovnimi službami tudi uspelo. Sedaj se muzejska kretniška postojanka, skupaj z eksponati nahaja na zahodnem delu postaje na ograjeni površini dimenzij 7 x 42 metrov.

Od pagodovca je trenutno ostal samo štrcelj; foto: Kozjansko.info

V bližnji prihodnosti se obeta tudi postavitev novega nadstreška nad muzejsko parno lokomotivo, saj je prejšnjega poškodovalo neurje 20. julija lani. Takrat je svoj konec doživel tudi pagodovec, ki so ga posadili leta 1846 ob odprtju Južne železnice. Na njegovem mestu bodo posadili njegovega naslednika.

Mimo postajnega območja je speljana tudi trasa državne kolesarke povezave, ki bo umeščena tik ob glavno cesto, tako da bo v bližini postaje v tem pogledu živahno tudi v letošnjem letu.

Pred časom so na našem območju prenovili tudi postaje Dolga Gora, Grobelno in Ostrožno, v letošnje letu pa se dela obetajo tudi na Ponikvi, kjer bi se sicer že morala začeti.