Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu gostijo velikonočno obarvano razstavo iz hrvaškega Kumrovca


V Dvorcu Strmol že od februarja gostijo velikonočno obarvano razstavo, ki prihaja iz hrvaškega Muzeja “Staro selo” Kumrovec.

Gostujoča razstava Obpotna razpela in velikonočni običaji Kumrovca z okolico, ki jo je pripravila Tatjana Brlek iz Muzeja “Staro selo” Kumrovec, predstavlja čas od posta do velike noči. Razstavljeni so raznovrstni predmeti, zbrani s področja hrvaškega Zagorja, ki govorijo o pripadnosti krščanstvu, o molitvah za zdravje, zaščito družine ter zahvali in prošnji Bogu za zmago dobrega nad zlim.

Foto: Zlatka Polajžer

Razstavo so odprli v soboto, 17. februarja, ko smo po pepelnični sredi vstopili v postni čas. Na dogodku so bili poleg ostalih prisotni načelnica Obćine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak, vodja Muzeja “Staro selo” Kumrovec Anita Paun Gadža, ravnateljica Osnovne šole Kumrovec in predsednica društva Naša djeca Zagorska Sela Maja Preglej, župnik župnije “Župe Zagorska Sela” Majk Rušec, župan Občine Rogatec Martin Mikolič, nadžupnik in naddekan Andreja Grobelnika, ter upokojena kustosinja in pedagoginja v Muzeju na prostem Rogatec, Irena Roškar.

Razstavo si je v Dvorcu Strmol mogoče ogledati še do velikega ponedeljka, ki nastopi na 1. april.
Na dan odprtja stekla delavnica izdelovanja rož iz krep papirja

Kot nam je povedala Nives Brezovnik z Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, so se za gostitev odločili po lanskem srečanju na Zelenem festivalu v Muzeju na prostem Rogatec in konferenci EDUCA v Rogaški Slatini. S hrvaškim muzejem so sicer sodelovali že pred leti.

Na dan odprtja je tam stekla delavnica izdelovanja rož iz krep papirja, ki so jo priredili člani Muzeja “Staro selo” Kumrovec in člani društva Naša djeca Zagorska Sela. S tako izdelanimi rožami se lahko potem spletajo venčki, ki krasijo razpela. Kot je povedala Nives, je bilo v delavnici lepo prikazano, kako pomembno je, da gre dediščina iz roda v rod.

Delavnica izdelovanja rož iz krep papirja; foto: Zlatka Polajžer