Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zeleni festival v Rogatcu 2024: domače dobrote, poučne delavnice in aktivnosti za otroke (foto, video)


Na sončno soboto se je pod organizacijo Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec v tamkajšnjem Muzeju na prostem odvil 7. Zeleni festival, kjer so priredili mnogo raznolikih aktivnosti na tematiko semen, sadik, zelišč in samooskrbe.

V Muzeju na prostem je bilo tekom festivala zelo pestro, saj so organizatorji za obiskovalce pripravili mnogo aktivnosti. Skozi cel dan je bilo mogoče razna semena, sadike, zelišča, naravno kozmetiko in druge domače izdelke kupiti na stojnicah. Prav tako so tekom dogodka predstavili Knjižnico semen, ki jo je pripravila Knjižnica Rogaška Slatina. Simona Arzenšek je zbranim pokazala tamkajšnji eko zeliščni vrt in jim predstavila celoten proces od sajenja do pridelave končnega produkta.

Simona Arzenšek
Na voljo za ogled je bila tudi rojstna hiša Jožeta Šmita, pesnika, prevajalca in urednika revije Ciciban. Prisotne je skozi zgodovino popeljala Urška Grobelšek iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Sledili sta dve poučni predavanji. Miša Pušenjak je poslušalce poučila o veliki moči narave in zeliščih na zelenjavnem vrtu, članice Društva Ajda Štajerska pa so jim prikazale, kako s pripravo gnoja naredimo zemljo živo. Dogajanje je bilo pestro tudi za otroke. S cestnim vlakcem so se lahko odpeljali v Žahenberško dolino na ogled smučarskih skokov in k ribniku Žabnik na ribolov. Za mlade je Konjeniški klub Strmol pripravil voden ogled konjušnice, predstavitev šole jezdenja in jezdenje v maneži.

Špela Sodin iz Zeliščne kmetije Gorska Roža je prilkazala tudi izdelavo naravnega mazila za nego kože, vsi lačni pa so imeli možnost okusiti domače dobrote v tamkajšnjem Pušnšanku.

Obiskovalci zadovoljni s ponudbo na sejmu
Župan Občine Rogatec, Martin Mikolič

Tekom festivala je vse obiskovalce pozdravil tudi župan Občine Rogatec Martin Mikolič, ki se je veselil obiska pomembnih mednarodnih gostov iz projekta Lokalna akcijska skupina: “To je meddržavni projekt, sem zelo vesel, da občina in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec že nekaj časa sodelujeta v projektu. Mi sodelujemo z zeliščarstvom, kar nas je združilo z drugimi člani.

Z izvedbo so bili zadovoljni tudi obiskovalci. Z naslednjimi besedami je pohvale izrazil Jožef iz Rogatca: “Glede letošnjega zelenega festivala v Rogatcu moram reči, da sem resnično navdušen. Celoten dogodek je bil izjemno prijeten in sproščen, kar je zagotovo prispevalo k odličnemu vzdušju. Najbolj mi je všeč, kako so organizatorji poskrbeli za raznoliko ponudbo lokalnih izdelkov in tudi drugih, zaradi česa sem tako prijetno presenečen. Skratka, same pohvale!

Vabljeni k ogledu fotografij iz videa s festivala:

In še fotografije: