Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju razstavili veliko jajce miru in prijateljstva, na ogled tudi razstavi “pirhov”


Del botrske ekipe šentjurskega jajca miru; foto: DLU Rifnik

Pred šentjursko cerkvijo svetega Jurija lahko mimoidoči po novem občudujejo skulpturo v obliki jajca. Gre za “pisanko iz srca”, ki je simbol miru in prijateljstva, Šentjurčanom pa so jo v omogočili v režiji Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur in domače občine v sodelovanju s Koprivniško-križevsko županijo iz Hrvaške in njeno turistično zvezo.

Upodobitev Šentjurja na jajcu miru; foto: Kozjansko.info

Avtorja poslikave sta Stjepan Pongrac in Josip Gregurić. Poslikava šentjurskega jajca, ki v višino meri 120 centimetrov, je trajala pet dni.

Na eni strani so upodobljene hrvaške Hlebine, na drugi pa Šentjur, v poslikavi pa najdemo tudi preplet letnih časov.

Sobotnega odkritja se je v šentjurskem Zgornjem trgu udeležila tudi hrvaška veleposlanica v Sloveniji.

Gre za tretje tovrstno jajce v Sloveniji, kot posebna kuluturno-turistična-diplomatska gesta pa se nahajajo po mnogih krajih sveta, pri čemur ne manjkajo mnoga glavna mesta. Pisanke so poslikane s tradicionalnimi motivi predstavnikov hrvaške naivne umetnosti. Njeno središče so Hlebine, ki se nahajajo v Podravini oz. Koprivniški-križevski županji, z ustvarjalci naive pa že nekaj časa odlično sodelujejo člani DLU Rifnik

Fotorazstava v cerkvi sv. Jurija; foto: DLU Rifnik

V bližnji cerkvi je v teh dneh na ogled tudi fotografska razstava ročno poslikanih “pirhov” slovenskih in hrvaških avtorjev.

Eksponati v Galeriji Zgornji trg; foto: DLU Rifnik

Vse do 7. aprila bo v Galeriji Zgornji trg na ogled mednarodna razstava ročno pobarvanih pisanic, ki so nastale iz različnih materialov: lesa, stiropora, plastike, vezenin, ena pa je tudi pravo gosje jajce. Njihovi avtorji so člani in članice DLU Rifnik Šentjur, likovnega študijskega krožka na Ljudski univerzi Šentjur in Likovnega kluba Duga Pitomača iz Hrvaške.

Kot je povedal Martin Čater je bilo v projektu, ki so ga kovali šest let, vpetih veliko partnerjev. “Porabljeno je bilo tudi kar nekaj energije, vsem pa se iz srca zahvaljujem,” je dodal aktivni šentjurski likovnik, ki ima na zalogi še veliko zamisli, ki čakajo, da jim nekdo prisluhne.

Na razstavo v Zgornjem trgu opozarja tudi spodnjetrška kocka: