Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tako je škof Maksimilijan v Podčetrtku umestil novega župnika (foto)


Marca 2021 je vernike v Podčetrtku močno prizadela smrt priljubljenega dekana in župnika Jožefa Rogača, ki je župnijo vodil 16 let.

Po obdobju upravljanja z župnijama Podčetrtek in Sv. Ema iz sosednje Rogaške Slatine je bil avgusta lani za upravitelja imenovan Boris Tibaut, ki je prišel iz murskosoboške škofije.

Prvo marčevsko nedeljo pa ga je v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Podčetrtku uradno umestil sam celjski škof, Maksimilijan Matjaž.

Kako veliko vernikom v župnijah Podčetrtek in sv. Ema pomeni to, da so končno ponovno dobili lastnega župnika s “polnimi pooblastili”, lahko razberemo iz zapisa članice ŽPS, Bogdane Počivavšek:

Fotografije: Peter Govedič in Barbara Kolar, vir: https://skofija-celje.si

“Na tretjo postno nedeljo je na župniji Podčetrtek in Sveta Ema posijalo sonce. Ne samo tisto pomladno, ki z neba ogreva zemljo, da zbudi speče korenine in poženejo drobni cvetovi, ki naznanjajo pomlad. Obiskal nas je naš škof, opravil kanonično vizitacijo in umestil župnika, ki je sprejel naši župniji v posest. Čisto naš župnik! Kakor se šele ob bolezni zavemo, kako pomembno je zdravje, tako se šele ob izpraznjeni župniji zavemo, kaj pomeni župnik za župnijo,” je zapisala Počivavškova.

Slovesnost umestitve je bila izpeljana pri nedeljski maši, ko jo je vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž. “Velik obisk vernikov pri današnji maši je dokaz, da cenimo visoki obisk, predvsem pa, da se zavedamo, da imamo veliko srečo in milost, da nam je bil dodeljen dušni pastir,” so ob tem zapisali v Kulturnem društvu Zvon Podčetrtek.

Po homiliji in veroizpovedi je sledil pomemben obred umestitve župnika, ki pred zbranim občestvom vernikov sprejme od škofa ključe od cerkve in tabernaklja, evangeliarij in brevir; ki na oltarju podpiše skupaj s škofom zavezo, da bo njegova skrb verno ljudstvo župnije.

Škof je po sveti maši v Podčetrtku opravil tudi kanonično vizitacijo, ter se srečal z verniki in s člani ŽPS obeh župnij.

Fotografije: Peter Govedič in Barbara Kolar, vir: https://skofija-celje.si

“Pastir mora dišati po ovcah, pravi papež Frančišek, in to smo občutili ob tem obisku. Spodbudne besede v razumljivem jeziku, primerjava s skrbjo za dom, ki ga znamo tako negovati in čistiti, na duhovno pripravo pa pogosto pozabimo,” je srečanje s škofom opisala Počivavškova.

Župniji Sveta Ema in Podčetrtek prej nekako nista bili povezani, saj sta spadali vsaka v svojo dekanijo. Z združitvijo le teh pa se bodo tudi verniki bolj spoznali, saj jih povezuje isti župnik.

Kot je še zapisala Bogdana Počivavšek, jih družijo tudi skupne seje ŽPS in tako složno načrtujejo praznične dogodke.