Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočnica tudi letos cveti zgodaj: tako na Boču kot na Ponikvi


Velikonočnica simbol krajinskega parka Boč – Donačka gora, letos že cveti, tako na pobojih Boča kot na Ponikvi.

“Veselo sporočamo, da je edinstvena 𝘃𝗲𝗹𝗶𝗸𝗼𝗻𝗼𝗰̌𝗻𝗶𝗰𝗮 že pogumno zacvetela in začela napovedovati prihajajočo pomlad. Zato ne zamudite priložnosti za prijeten sprehod do njenega naravnega habitata, ki se nahaja med Planinskim domom Boč in Planinskim domom Velikonočnica,” so zapisali na slatinski turistični Facebook strani. Ter dodali opozorilo, da je velikonočnica zakonsko zaščitena, zato je kakršnokoli trganje ali izkopavanje te rastline strogo prepovedano. “Uživajte v njeni lepoti in jo pustite rasti tudi za prihodnje generacije,” so zaključili svojo vest.

Velikonočnica cveti na Boču (vir foto: FB profil Visit Rogaška Slatina)
Na Boču sicer ta čas cveti še marsikaj drugega. Spodnje fotografije je nad Grilovo kapelo posnela Tadeja Šket, objavili pa so jih na FB profilu Obsotelje & Kozjansko:

Velikonočnica pri Ponikvi
S cvetenjem te redke cvetice so se pohvalili tudi v Občini Šentjur. “Tudi letos je velikonočnica na Ponikvi zacvetela zelo zgodaj, prve cvetove so na zaščitenem rastišču v Boletini na Ponikvi opazili v prejšnjem tednu. Ker gre za ogroženo in redko cvetico, je območje urejeno za varno opazovanje,” so zapisali.

Člani Turistično olepševalnega društva Ponikva so postavili vsakoletne označbe ter informacijsko in zaščitno infrastrukturo, tako da so prvi obiskovalci že čez vikend lahko občudovali drobne vijoličaste kosmatinke, ki so se že razprle.

“Vsak dan se jim bodo pridruževali novi cvetovi in občudovati bo mogoče prav nekaj posebnega, zato vas člani TOD Ponikva prijazno vabijo. Seveda pa vse obiskovalce, kot vsako leto, pozivajo k odgovornemu in okolju prijaznemu obisku,” so še sporočili s šentjurske občine.

Velikonočnica pri Ponikvi (vir foto: https://www.sentjur.si)
Ste vedeli?

Velikonočnica ali veliki kosmatinec (Pulsatilla grandis) ima v Sloveniji zgolj 4 znana rastišča: dve na Ponikvi, eno na Boču, eno pa je skrito. Rastišče na Boletini pri Ponikvi obsega 1,8 hektara in je največje v Sloveniji.