Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023


Pri predstavitvah 50 najvplivnejših Kozjansdkega in Obsotelja v letu 2023 nam ostanejo zgolj še predstavitve prve deseterice vplivnežev. Med 10 najpomembnejših ljudi, ki bodisi živijo, bodisi izvirajo iz osmih občin našega območja, se letos ni uvrstil nihče na novo, se je pa nekoliko premešal njihov vrstni red.

Po dveh letih se z vrha lestvice poslavlja obrtnik Franc Pišek, na prvem mestu pa ga je zamenjal odhajajoči gradbinec Ivan Cajzek. Slatinčan se je iz leta v leto naše lestvice najvplivnejših počasi vzpenjal in ob zaključku svoje aktivne poslovne poti dosegel sam vrh med izbrano konkurenco uspešnežev.

Tisti za njim niso nič manj uspešni tako v lokalnem kot slovenskem in celo mednarodnem merilu. Prvih pet mest med deseterico zasedajo gospodarstveniki, na kakršne bi bila ponosna katerakoli slovenska ali tuje regija. Sledita dva najvplivnejša župana, ki sta aktivna tudi izven svojih občin, pa še en močan regijski podjetnik, eden najvplivnejših odvetnikov v Sloveniji ter najvišje uvrščena nacionalna političarka.

Spodaj so predstavitve desetih najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023. Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (za leto 2023)
1. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+3

Ivan Cajzek

ivan-cajzek

 

Leto 2023 je bilo za podjetje GIC gradnje uspešno v mnogih pogledih. Ustanovitelj podjetja je v marcu prejel najvišjega priznanja za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Gospodarske zbornice Slovenije, kjer so v obrazložitvi zapisali tudi, da gre za eno redkih podjetij, ki ima prijavljeno raziskovalno-razvojno dejavnost pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost. Družba sodeluje v mednarodnih konzorcijih, kakor tudi pri številnih projektih v Sloveniji.

V naših krajih sta opazni gradnji domov starejših v Rogatcu in Kozjem, v decembru pa je odmevala novica, da so se odločili za nakup hotela Trst v Rogaški Slatini.

Podjetje je v letu 2022 ustvarilo 74 mio evrov prometa, kar je za 32 mio več kot leto poprej. V lanskem letu so napovedali več milijonski vložek v digitalizacijo, za kar so prejeli tudi sredstva EU. Število zaposlenih je sicer upadlo za 4 na 93. Dobiček je znašal skoraj dva mio evrov.

Ob koncu leta se je Ivan, ki je gostoval tudi v oddaji Vizionar na TV Slovenija, upokojil in vodenje podjetja predal sinu Roku.

Življenjsko delo Ivana Cajzeka pušča izjemen pečat na območju Kozjanskega in Obsotelja, zato prvič v zgodovini naše lestvice zanj naziv najvplivnejšega moža Kozjanskega in Obsotelja. Lanska predstavitev (4. mesto)

2. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 1

Danica Zorin Mijošek

 

 

 

Častna občanka Rogaške Slatine se je v prejšnjem letu redno pojavljala kot gostja revij v Sloveniji in na Hrvaškem. Podjetje Kozmetika Afrodita je v letu 2022 povišalo prihodke za desetino na 20,5 milijona evrov. Več so imeli tudi zaposlenih, in sicer 157, dobiček pa je je nanesel dva milijona evrov.

V medijskem svetu je odmevala predstavitev nove linije obrazne nege, ki temelji na peptidih, kar opisujejo kot trenutno najbolj modno sestavino kozmetične industrije. Serum z učinki botoksa naj bi preko spleta razprodali v zelo kratkem času.

V domačih logih je dobro uveljavljena prireditev Afroditin tek. Lanska predstavitev (3. mesto)

3. – 2

Franc Pišek

Eden izmed najbogatejših ljudi z našega območja je lani dopolnil jubilejnih 70 let. Revija Manager ga je s premoženjem 56,1 milijona evrov uvrstila na 50. mesto lestvice najbogatejših Slovencev, kar je 15 mest manj, kot leto prej. Njegovo podjetje Vitli Krpan d.o.o. je v letu 2022 prihodke, ki so znašali 52,6 milijona evrov, povečalo za skoraj 10 milijonov. To ga je uvrstilo na 6. mesto najdobičkonosnejših podjetij Kozjanskega in Obsotelja. Dobiček je v tem letu znašal 5,5 milijona evrov, kar je slaba dva milijona manj, kot leto prej. Predlani so zaposlovali 277 delavcev.

Lani je podjetje prvič organiziralo kronanje Gozdarske kraljice Slovenije, kar je postala 20-letna študentka iz Notranjih Goric, Andreja Vidmar. Lanska predstavitev (1. mesto)

4. – 2

Iztok Špan

Špan je v preteklem letu precej povečal svoje premoženje. Lastnik podjetij Tajfun Planina in Tajfun LIV Postojna se je na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev iz 91. povzpel na 62. mesto. Strokovnjaki tega časopisa so izračunali, da se je njegovo premoženje s 35 milijonov evrov povečalo na 50 milijonov.

Leto 2022 je bilo za skupino Tajfun najuspešnejše v zgodovini. Prihodki so znašali 57 milijonov evrov, dobiček pa se je povzpel na 4,7 milijona evrov, kar je skoraj dva milijona več, kot v letu 2021. Podjetje Tajfun Planina d.o.o., ki je bilo lani sedmo najdobičkonosnejše podjetje Kozjanskega in Obsotelja, se v nadaljnji razvoj podaja z enajst milijonsko investicijo. V okviru te bodo zgradili nov proizvodno skladiščni objekt in vzpostavili novo tehnološko linijo za izdelavo kamionskih in traktorskih dvigal.

Nov objekt se bo nahajal na območju poslovne cone Tajfun v Planini pri Sevnici. Za to jim je uspelo pridobiti tudi državno subvencijo v višini slabih treh milijonov evrov.

Iztok Špan je prav tako velik ljubitelj in podpornik športa. Njegovo podjetje namreč sponzorira razne šahovske klube, prav tako pa ga lahko najdemo med sponzorji kolesarskega tekmovanja Tour of Slovenia.

Njegov minimalni zdrs po lestvici vplivnih ni posledica njegovega slabšega dela, temveč uspeha in vzpona drugih vplivnežev. Lanska predstavitev (2. mesto)

5.  

+ 0

Aleš in Boštjan Jager

 

Starejša sinova Franca Jagra, Aleš in Boštjan Jager, sta iz firme Jagros najprej izplačala očeta, nato pa še mlajšega brata. Ta je a leta svoj 10-odstotni delež prodal družbi za 3,8 milijona evrov, ki je po seriji odkupov lastnih deležev postala 56-odstotna lastnica same sebe.  S 4 % deležem kot zadnja članica družine ob njiju v tem trgovskem podjetju ostaja mama Marija Jager.

Revija Finance je družino Jager uvrstila na 15. mesto najbogatejših Slovencev z vrednostjo premoženja 136 milijonov evrov, oziroma 8 več kot leto pred tem. V 2022 so ustvarili skoraj 218 milijonov evrov prihodkov in 14,3 milijona evrov dobička. Do lani so nizali rekordne prihodke in prodajo, 2022 pa so ob 12,8-odstotni rasti prihodkov imeli za pol milijona evrov skromnejši dobiček kot v rekordnem letu 2021. Zaposlujejo 825 ljudi.

Maja lani so v Podčetrtku odprli novo trgovino Jager in pritegnili mnogo pozornosti tudi na našem mediju. Oglasni članek z otvoritve je namreč na Kozjansko.info prebralo skoraj 15 tisoč ljudi. Lanska predstavitev (5. mesto)

6. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+1

Peter Misja

 

 

Turistično zelo močna Občina Podčetrtek si pod vodstvom Petra Misje obeta nove pridobitve, ki bodo pripomogle k še večjemu razvoju turizma. Dela so v polnem teku na Gradu Podčetrtek, ki naj bi še letos sprejel prve obiskovalce. V okviru 3 milijonske investicije bo prenovljen grad, prav tako pa bo urejena grajska pot.

Uspešnost podčetrtške občine je bila opažena tudi izven naših meja, saj je občina prejela prestižno priznanje v sklopu mednarodnega ocenjevanja Communities in Bloom in bila s tem uvrščena med top 3 svetovne destinacije po urejenosti. Občina je bila prav tako ena izmed nagrajenih v sklopu akcije Moja dežela, lepa in gostoljubna, ki jo je priredila Turistična zveza Slovenije.

V Podčetrtku se že gradi 1,6 milijona evrov vreden podjetniški center, v lanskem letu pa so dokončali novo čistilno napravo.

Misja je sicer aktiven tudi izven svoje občine. Je eden izmed petih podpredsednikov Turistične zveze Slovenije, v Skupnosti Občin Slovenije pa član predsedstva v sekciji ostalih občin ter predsednik odbora za turizem. Lanska predstavitev (7. mesto)

7. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+2

mag. Branko Kidrič

 

Za Občino Rogaška Slatina, ki ji, vse odkar obstaja kot samostojna občina, županuje mag. Branko Kidrič, je obdobje mnogih investicij. Brez dvoma največja v zadnjih letih je gradnja stolpa Kristal. Projekt je po več podražitvah skoraj končan, prvi obiskovalci pa bi se naj na več kot sto metrov visok stolp povzpeli še letos.

Lanskega oktobra so v občini zaključili še en pomemben projekt, ki je energetska sanacija Športne dvorane Janina, okoli 5 milijonov evrov pa imajo za investicije namenjenih tudi v letošnjem letu. Občina si s tem obeta ureditev novega prostora za mlade v Kulturnem centru in gradnjo kanalizacijskega sistema odvajanja odpadnih voda v Spodnjem Sečovem. Seveda pa bodo za izboljšanje kvalitete življenja v občini poskrbeli tudi z mnogimi manjšimi projekti.

Da je Rogaška Slatina športno mesto, priča dejstvo, da je Slatina edina občina z Kozjanskega in Obsotelja, ki se lahko ponaša z dvema prvoligašema v najpopularnejših slovenskih ekipnih športnih. V najvišjo ligo so namreč uvrščeni košarkarji in nogometaši, za katere so sredi lanskega leta odprli prenovljen stadion. V Rogaški Slatini od lani naprej prav tako deluje Prostofer, ki omogoča prevoze za občane, ki tega sami niso zmožni.

Trud za urejenost in razvitost kraja je bil opažen tudi na državni ravni. Ob lanskih Dnevih slovenskega turizma je namreč Turistična zveza Slovenije Rogaško Slatino uvrstila na 2. mesto v kategoriji zdraviliških krajev.

Kidrič sicer poleg župana opravlja še nalogo predsednika Sveta savinjske regije. Lanska predstavitev (9. mesto)

8. +0

Roman Moškotevc

 

Moškotevčevo temeljno podjetje Ahac je v letu 2022 prihodke s 46 povišalo na 53 mio evrov, skupno pa so zaposlovali 108 ljudi, kar je 7 več kot leto poprej. Nekaj nižji dobiček je nanesel 1,7 mio evrov. Gradbeno podjetje VOC Ekologija, kjer ima direktorsko funkcijo, je leta 2022 prihodke povišalo s 16 na 27 mio evrov in to z dvema zaposlenima manj. Uradna statistika jih navaja 33. Dobiček je z enega poskočil na 8 mio evrov.

Družino Moškotevc najdemo tudi na lestvici 100 najbogatejših v državi, in sicer so lani zdrsnili s 83. na 87. mesto, premoženje pa so jim pri Financah ocenili na 39 mio evrov, pri čemer so upoštevali še tri manjša podjetja v lasti Romana Moškotevca: BDL Trading, Prema in Glinkop.

Kot lastnik blagovne zanamke Droga se lahko pohvali, da je nova linija štirih vložnin postala Izbran produkt leta 2023. Lanska predstavitev (8. mesto)

9. – 3

Aleš Rojs

Solastnik največje odvetniške pisarne pri nas po ustvarjenem prometu, v 2022 so ga ustvarili 6,7 milijona evrov je med drugim pomemben odvetniški akter tudi med (para)državnimi podjetji.  Od junija 2022 je več kot poldrugi milijon evro prejela od Holdinga slovenske elektrarne, od leta 2015 pa skupaj že več kot 10,7 milijona evrov, je lani pisal portal Preiskovalno.si.  HSE so zastopali tudi v 758-milijonski tožbi proti BiH zaradi spora okrog Termoelektrarne Ugljevik. Poslujejo tudi z javnim podjetjem Energetika, Slovenskim državnim holdingom in Darsom. Dobro sodelujejo tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem – od nastopa njegove županske funkcije so od MO Ljubljana prejeli 1,3 milijona evrov.

Zato ne čudi, da je Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji med najbolj dobičkonosnimi odvetniškimi pisarnami v Sloveniji. V letu 2022 je to pomenilo 2,6 milijona evrov dobička, leto poprej pa celo 4,2 milijona evrov. Število zaposlenih sicer iz leta v leto manjšajo in je v 2022 znašalo 37.

Šmarčan, že leta živeči v Ljubljani, pa je nezanemarljiv vlagatelj tudi v slovenska energetska podjetja, v katerih ima za ima za 177 tisoč evrov delnic, je septembra lani pisal portal Necenzurirano. Lanska predstavitev (6. mesto)

10. + 0

Jelka Godec

 

Janševa prva dama s Ponikve je še vedno podpredsednica največje opozicijske stranke, SDS in vodja njene poslanske skupine. Po neuspeli in neiskreni kandidaturi za županjo Šentjurja je polno vpeta v parlamentarno delo. V tem mandatu je naslovila že 226 poslanskih vprašanj in pobud, kar je drugo največ med vsemi poslanci – več, 247 jih je postavila zgolj njena poslanska kolegica Anja Bah Žibert. Za občutek, povprečje na poslanca je 30.

Manj izstopajoča, a še vedno nad povprečjem je pri številu izgovorjenih besed na sejo 159.678 (povprečje 104158, povsem povprečna pa po številu govorov – na seji se v povprečju oglasi trikrat. Njena najslabša kategorija je prisotnost na glasovanjih, saj se jih udeleži 80 %, medtem ko je povprečje med poslanci 88 %. Neujemanje njenih glasovanj s poslansko skupino pa znaša 21 % (povprečje 14 %).

54-letna Godčeva je prvogovornica SDS-a v številnih odmevnih temah: ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je denimo spraševala o spremljanju košarice osnovnih živil, v prvih vrstah je pri kritiki vladnega pristopa k “reševanju” zdravstva, migrantski politiki in Golobovem rovarjenju po policiji.

Na lokalnem nivoju je “zapela” op odločitev šentjurskega župana Marka Diacija, ki je za slavnostno govornico na lanski občinski proslavi od slovenskem dnevu kulture izbral še eno Šentjurčanko, ministrico za kulturo Asto Vrečko. Po njenem prepričanju je namreč Vrečkova z ukinitvijo muzeja slovenske osamosvojitve zanikala dejstvo “da je imela kultura v slovenski narodni zgodovini zelo pomembno vlogo in je najvišjo narodno zavest uresničila z razglasitvijo samostojne države Slovenije”. Župan Diaci ji je takrat odgovoril, da ga to, ali je na sliki večji Janez Janša ali Milan Kučan, ne zanima in da pod političnimi pritiski ne bo klonil. Lanska predstavitev (10. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako zadovoljni ste z bivanjem v vaši občini? Kaj je dobro urejeno in kaj pogrešate? Sodelujte v anonimni anketi …

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info objavljeni konec januarja oz. začetek februarja