Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najprej maša, potem pa kava in piškoti: praksa, ki jo po šmarski uvaja še šentjurska župnija


V župniji Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah so aktivni župljani lansko leto uvedli postrežbo s kavo, vinom in sokom vsako prvo nedeljo v mesecu po nedeljski pozni maši.

S podobnim projektom so sedaj začeli tudi v župniji Šentjur. Poimenovali so ga NedeljaFest.  

Cerkev niso samo stare zgradbe in ceremonialno oblečeni papež, kardinali in škofje, Cerkev je predvsem občestvo vernikov, ki skupaj častijo Boga. To pa se lahko počne na različne načine; pri sveti maši kot najbolj očitnem, a tudi v veselem druženju v Njegovem imenu, kot na videz manj običajnem. Ampak zgolj na videz; Jezus namreč jasno pravi:  »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« (Mt, 18,20). Četudi je to ob kavi in piškotih.

Prakso, da se občestvo ne dobi samo pri sveti maši, ampak tudi po njej, je lansko poletje na pobudo župnika Damjana Ratajca skupina mladih družin uvedla v župniji Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. Vernike so ob prihodu iz cerkve po pozni maši, ki se začne ob 10:15, presenetili s postrežbo dišeče vroče kave in domačega vina, otroci pa so se zakadili v pripravljene kozarčke s sokom.

Poteza mladih družin je bila izjemno dobro sprejeta in je obrodila sadove v prijetnem sproščenem druženju po koncu svete maše. Praksa se v šmarski župniji nadaljuje vsako prvo nedeljo v mesecu, razen ob slabem vremenu. Ob kavi in pijači se občasno znajdejo tudi piškoti in druge sladkarije.

V Šentjurju zdaj NedeljaFest

Morda se je vest o njej razširila do ene od bližnjih župnij, ali pa so na idejo prišli samoiniciativno, tega ne vemo in niti ni pomembno.

Na minulo zahvalno nedeljo so namreč podobno post-mašno pogostitev prvič izvedli pred župnijsko cerkvi sv. Jurija v Šentjurju.

“Zahvalna nedelja se nam je zdela nadvse primeren dan za svež začetek: in tu je NedeljaFest! To je naš nov projekt, kjer bomo enkrat mesečno po nedeljski maši skupaj nadaljevali druženje ob stojnicah s toplim čajem, nedeljsko kavo in še kakim priboljškom,” so zapisali na župnijski Facebook strani.

Kot pravi organizatorska ekipa, ki ima svoje korenine v letošnjih srečanjih Alfa, želi NedeljaFest biti prostor za pogovor, smeh, nova prijateljstva in utrjevanje skupnosti. “To je še en lep sad programa, Alfa, ki smo ga letos prvič izvedli.”

Postrežba po sv maši pred cerkvijo sv. Jurija v Šentjurju (vir foto: FB župnije Šentjur)
Kaj je ALFA Šentjur

Na strani župnije Šentjur takole predstavljajo program Alfa:

V letošnjem letu pri nas prvič izvajamo celoten cikel srečanj Alfa. Program je namenjen tistim, ki iščejo, ki se sprašujejo, pa tudi vsem, ki smo že Jezusovi, pa bi radi svoj odnos z Njim poglobili in mu pustili, da nas naredi še bolj goreče. Kako dolgo program traja? Program ALFA obsega 11 srečanj. Pri nas se srečujemo ob četrtkih ob 19.30. Srečanje traja do 21h.

Preberite še:

V šmarski župniji pet novih propedevtov ugotavlja, ali so poklicani za duhovnika. Kaj pa generacije prejšnjih let?