Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nedeljski incident v Rogaški Slatini: odzivi iz obeh taborov in strokovna ocena sodniške presoje, ki je razvnela strasti


Tekma med Rogaško in ljubljansko Olimpijo je pritegnila veliko pozornosti, vendar ne zaradi nogometne igre, ampak zaradi nepričakovanega incidenta v zaključku obračuna. Dan po tekmi so sledili številni odzivi na nedeljsko dogajanje, pri čemer je prišlo do spora med navijači in vodstvom gostujoče ekipe.

Osrednja točka spora je bila najstrožja kazen, ki je bila v sodnikovem podaljšku dosojena v korist Olimpije. Rui Pedro jo je uspešno izvedel in popeljal Ljubljančane do vodstva, kar je povzročilo vroče reakcije, predvsem tistih ob igrišču, ter oster zapis na Facebooku športnega direktorja NK Rogaška, Nina Ivačiča, v katerem je ob omembi sodnika uporabil celo živalske primerjave.

A strokovna ocena nekdanjega mednarodnega sodnika najvišje ravni postavlja slatinske javne izbruhe jeze in ogorčenja v povsem drugo luč.

“Rogaška Slatina ni Ljubljana, Športni center Rogaška Slatina niso Stožice in NK Rogaška ni Olimpija. In tudi ne želi biti,” so zapisali v uvodu svojega uradnega odziva predstavniki Rogaške, ki so kljub vsemu ponosni na svoj stadion.

VIP tribuna, kjer je prišlo do incidenta, je precej blizu ostalim navijačem, vendar vodstvo Rogaške ne vidi potreb po dodatnem varovanju na VIP tribuni, saj domnevajo, da se gostje tam obnašajo vzorno in primerno.

A temu tokrat, kot trdijo pri Rogaški, naj bi se situacija razvijala drugače: ”In do naših navijačev se v Rogaški Slatini nihče ne bo vedel žaljivo, nihče jih ne bo provociral. To lahko počnete doma, v Ljubljani, kjer se skrivate celo pred svojimi navijači. S kazanjem sredinca, z žalitvami in provokacijami ste izzvali incident.”

Slatinčani vzvod za incident prelagajo na vodstvo Olimpije: ”Imamo zvesto publiko, stalne obiskovalce. Menjajo se samo gosti. Na tekmi z Bravom ni bilo nobenega incidenta, z vodstvom Mure (ki nas je premagala) pa je prijateljsko druženje trajalo še uro ali dve po tekmi. Na tekmi z Olimpijo so bili prisotni isti domačini, zgolj vodstvo nasprotnega kluba je bilo drugo. Vodstvo z drugačnim razmišljanjem, z drugačnim obnašanjem.”

Uradna izjava NK Rogaška v celoti:

Po besedah športnega komentatorja Dejana Obreza, ki je na licu mesta komentiral to tekmo, naj bi na tribuni prišlo do fizičnega obračunavanja, vendar sta predstavnika vodstva obeh vpletenih klubov to zanikala. Športni direktor Rogaške, Nino Ivačič, je za Sportklub dejal, da so preprečili medsebojno obračunavanje, prišlo naj bi le do manjšega prerivanja. Direktor Olimpije, Igor Barišić, pa je za POP TV povedal: ”Pravzaprav ni bilo nekega incidenta, nihče se ni stepel, bilo je zgolj odrivanje. Zadeva je že mimo.”

Kljub temu so pri Olimpiji na svoji uradni spletni strani zapisali: ”Navijači NK Rogaška so ostro napadli športnega direktorja Gorana Boromiso, ki je tekmo spremljal v družbi direktorja Igorja Barišića, strokovnjaka za telesno pripravo Nikole Vidovića ter mlajšega sina. V delegacijo NK Olimpija so metali plastenke in pivske kozarce, sledili so jim tudi v VIP notranje prostore. Nasilno vedenje se je nadaljevalo tudi po tekmi v tunelu ob igrišču. Bili smo priča zmerljivkam in grobim reakcijam.”

Celotna oddaja Pod prečko, v kateri so precej pozornosti namenili nedeljskemu dogajanju v mestu termalnih vrelcev:

Sodniška analiza s priznanim strokovnjakom Damirjem Skomino

Vso to neljubo dogajanje je bilo v veliki meri posledica poznega zadetka gostov iz slovenske prestolnice z uspešno izvedeno enajstmetrovko. Kot je pojasnil nekdanji svetovno priznan sodnik Damir Skomina v oddaji Pod prečko na Sportklubu, je delivec pravice na tekmi med Rogaško in Olimpijo pravilno ocenil situacijo, ki je bila usodna za črno-bele, in upravičeno dosodil enajstmetrovko: ”Nespametna reakcija Andreja Pavlovića, ki je igralca, ki mu je ušel, potegnil s hrbta.”

Njegovo mišljenje sta podprla tudi gosta v oddaji trener Aluminija Robert Pevnik in nekdanji trener Maribora Ante Šimundža, ki je poudaril: ”Zadnji posnetek je marsikaj razkril, to je čista enajstmetrovka.”

Poleg tega so v oddaji obravnavali tudi prekršek, ki ga je v 63. minuti napravil Jan Majcen. Po mnenju Skomine bi si zaradi grobe igre nad napadalcem iz Ljubljane zaslužil drugi rumeni karton in posledično izključitev. Po strokovni analizi in mnenju strokovnjaka se zdi, da je bila na koncu ljubljanska ekipa tista, ki je bila oškodovana s strani sodnika, ne pa Rogaška, kot se je sprva zdelo.

Preverite še daljši odziv slatinskega športnega direktorja, ki je bil oster do sodnikov in NZS:

Direktor NK Rogaška sodniški organizaciji in NZS: “Kar nekaj vas je, ki bi vas bilo treba nagnati!”