Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Minister Darjo Felda na obisku v šmarski in šentjurski osnovni šoli tudi o prihodnosti podružnic (foto)


Na petkovo dopoldne je osnovne šole po šmarski in šentjurski občini obiskal Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Minister je obiskal osnovni šoli na Ponikvi in Šmarju pri Jelšah ter podružnični osnovni šoli Mestinje in Sladka Gora, kamor smo odšli tudi mi. Visok obisk so s kratkim programom pozdravili tamkajšnji učenci prvih štirih razredov in vodja POŠ Sladka Gora Marjana Krameršek. Po uvodnem programu in pozdravu župana Občine Šmarje pri Jelšah Matije Čakša ter ravnatelja šmarske osnovne šole Mitja Šketa, je otrokom in drugim prisotnim par besed namenil še minister. Ker izhaja iz malega kraja, se zaveda pomen podružničnih osnovnih šol, saj se po zaprtju šole preneha celoten razvoj kraja. Felda je otrokom namenil še par vzpodbudnih besed za prihodnost in se nato odpravil na ogled ostalih prostorov v šoli.

Pred odhodom smo ministra ujeli tudi mi in ga povprašali, kaj ministrstvo naredi, da se podružnične osnovne šole ohranijo in kakšni so sploh koraki, da ne pride do zaprja šol z majhnim številom otrok.

Najprej je obrazložil, da obstajajo pravila in normative o najmanjšem številu učencev, pri katerem šola še lahko obratuje. Nato je povedal, da je na ministrstvu in tudi drugje še dovolj nekega čuta, da nekatere šole ohranjajo in financirajo kljub temu, da število učencev marsikje pade pod spodnjo mejo, kar pomeni, da bi šolo morali zapreti. Ob tem je dodal: “Na Sladki Gori je pomembno še to, da je tu tudi enota vrtca. S tem otrok pride sem in raste tukaj naprej. Če ne bi bilo te enote vrtca, bi otroke morali starši vozit nekam drugam. Potem vprašanje, če bi po končanem vrtcu v šolo ponovno prihajali sem.

O vedno manjšem številu učencev v šmarskih podružničnih osnovnih šolah smo pred nekaj meseci pisali tukaj.

Kako ministrov obisk pozdravljata šmarski župan in ravnatelj tamkajšnje osnovne šole

Po obisku ministra smo za izjavi prosili še župana občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakša in ravnatelja šmarske osnovne šole Mitja Šketa.

Župan je povedal, da se mu zdi prav, da vlada prepozna pomembnost podružničnih šol v manjših krajih. Na občini se zelo trudijo, da bi vse podružnične osnovne šole ostale, v njihov razvoj veliko investirajo. Tam je vspostavljeno jutranje varstvo, podaljšano bivanje, prehrana in druge nadstandardne storitve ravno za to, da bi imeli otroci, ki se šolajo na podružnicah enakovreden razvoj in možnost učenja, kot ga imajo učenci na centralni šoli. Dodal je še naslednje: “Tako da se mi zdi zelo lepo, da je minister prišel v našo občino, da je prišel sem na Sladko Goro in Mestinje ter da vidi da s tem ko se ohranja šola, se ohranja tudi kraj in življenje v kraju.

Župan z ministrom

Tudi ravnatelj je bil zadovoljnen z obiskom. Povedal je, da so po njegovem mnenju šole v manjših krajih center kulturnega, športnega in socialnega življenja in tudi seveda medgeneracijskega udejstvovanja. Ob tem je kot primer poudaril Lemberg, kjer je po ukinitvi šole zamrl tudi sam kraj. Dodal je še naslednje: “Zagotovo pozdravljam ta obisk, da si je minister vzel čas. Pogledali si bomo še Podružnično osnovno šolo Mestinje, kjer imamo prav tako manjše število otrok. Zagotovo je to korak naprej pri ohranjanju teh šol.

Oglejte si tudi fotografije letošnjih prvošolčkov na šolah Kozjanskega in Obsotelja.
Ravnatelj z vodjo tamkajšnje šole Marjano Krameršek

Minister pa je obliskal tudi Osnovno šolo Blaža Kocena na Ponikvi. Tam so pripravili sprejem z vsemi 215 učenci in zaposlenimi, ki so pripravili kulturni program ter ogled šole in tamkajšnjega vrtca. Ministra je pozdravila podžupanja občine Šentjur Silva Koželj in vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Felda je vzpodbudno nagovoril vse učence in zaposlene ter prisluhnil o izzivih, s katerimi se šolstvo spopada v zadnjem obdoblju.

Nastop otrok ob obisku ministra v OŠ Blaža Kocena Ponikva; foto: Jure Godler

Fotogalerija: