Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nizko število učencev ogroža podružnične šole v šmarski občini: Kaj bo z mestinjsko šolo?


Podružnične osnovne šole so odlične za otroke, ki živijo dlje od matične šole, saj te mladim omogočajo krajši potovalni čas in bolj individualne stike z učitelji. Kaj pa se zgodi, ko je vpisa v te šole premalo?

Občina lahko podružnično šolo ustanovi, ko ima zagotovljen vpis najmanj za tri oddelke, ta pa lahko začasno preneha delovati ali se ukine med drugim takrat, ko je vpisanih manj kot 14 učencev. V zadnjih desetletjih se podružnične šole ukinjajo po celotni državi, še posebej na podeželju. Eden izmed vzrokov nižjega vpisa je tudi to, da se kljub bližini podružničnih šol nekateri starši odločajo za vpis v matično šolo.

POŠ Zibika; vir foto: OŠ Šmarje pri Jelšah

V šmarski občini je šest podružničnih osnovnih šol, kar v štirih od teh pa se je v zadnjih dveh letih zmanjšalo število učencev. Med tem, ko se nekaterim še ni treba bati za obstoj, druge že izpolnjujejo pogoje za zaprtje. Kljub temu šmarski župan zagotavlja, da bodo na občini naredili vse, da do zaprtja ne pride.

Matija Čakš: Za podružnične šole občina izredno dobro poskrbi

Na vprašanja o tej problematiki nam je odgovoril župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš, ki je povedal, da so podružnične šole ogromnega pomena ne le za šolstvo, temveč tudi za lokalno okolje.

Poudaril je, da se na občini zavedajo pomembnosti podružničnih pol in zato redno skrbijo za urejenost in varnost tako centralne kot tudi vseh drugih šol po občini. Redno investirajo v same šolske objekte kot tudi druge zunanje. Dodal je še, da so vse šole energetsko sanirane, imajo nova igrišča, nove avtobusne postaje, pločnike do naselij, javno razsvetljavo in več. Z vsem tem je učencem omogočen varen prihod in odhod, prav tako pa jim vsa infrastruktura omogoča kvalitetnejše izobraževanje.

POŠ Šentvid; vir foto: OŠ Šmarje pri Jelšah

Na vprašanje, če je možnost, da bi se mestinjska podružnična šola v prihodnosti lahko zaprla, župan nima točnega odgovora: “Kot občina nimamo mi vpliva na to, glavno besedo ima ministrstvo. Če se bo še par let dogajalo to, da bo tako mali vpis na šoli, se zna zgoditi, da nam ministrstvo ne bo dalo več dovoljenja, da bo šola odprta. In ko se enkrat sola zapre, se potem mislim da ne bo več odprla. To je stvar, ki je ne smemo dovoliti in upam, da do tega nikoli ne bo prišlo.

Čakš je zaključil z mislijo o pomembnosti sleherne podružnične šole: “Tako, kot vsak bife, vsaka pošta in vsaka trgovina, ima tudi šola velik pomen za kraj. Staršem je veliko lažje, če lahko dajo otroka v podružnično šolo, kjer ima blizu do doma, kjer se lahko učitelji bolj posvetijo manjšemu številu učencev, prej je lahko otrok doma, kasneje lahko gre v šolo. Tu ni samo pomen šolstva, ampak je za celotni kraj pomen nekega druženja, skupnosti in pripadnosti tisti krajevni skupnosti, tistemu kraju. Starši se bi morali zavedati tega, da tu ne gre samo za šolstvo, ampak gre za pomen celotne krajevne skupnosti.”

Podatki števila učencev so najbolj črnogledi za mestinjsko osnovno šolo

Iz šmarske šole so nam posredovali podatke o številu učencev na šolah po občini. Najmanj, in sicer 10, se jih trenutno šola v mestinjski šoli, kjer se je v zadnjih dveh šolskih letih število učencev zmanjšalo za 7. V naslednje šolsko leto so v prvi razred vpisani štirje prvošolci. V podružnični šoli Sladka Gora, ki je druga po najnižjem številu učencev, v zadnjih dveh letih ni bilo tako velikega upada. Če se je v šolskem letu 2020/21 tam šolalo 14 učencev, se jih sedaj 13. Septembra bo v svoje prvo šolsko leto tam vstopilo pet učencev.

POŠ Sveti Štefan; vir foto: OŠ Šmarje pri Jelšah

Nekaj manj črnogled scenarij je na POŠ Sveti Štefan, kjer se trenutno šola 33 otrok, lani pa 30. Pred dvema letoma se jih je tam šolalo le 18. V prvi razred bo to šolsko leto tam vstopilo šest učencev. Podobno število učencev imajo v Zibiki, kjer se jih šola 36. Število otrok je prav tako narastlo, saj jih je bilo pred dvema letoma 31. Tam beležijo 6 vpisanih bodočih prvošolčkov.

V Kristan Vrhu se trenutno šola 46 otrok, kar je 9 manj kot pred dvema letoma, prav tako pa beležijo 6 vpisanih učencev, ki bodo naslednje šolsko leto prišli v prvi razred. Ukinitve se lahko najmanj bojijo v podružnični osnovni šoli Šentvid, saj se tam trenutno šola 63 učencev, kar je 4 manj kot predlani. V šentviški šoli prav tako beležijo največji vpis, njihov prvi razred bo septembra namreč štel kar 12 otrok.

Na šmarski šoli so nam povedali, da se starši v večini primerov odločajo za vpis na podružnično šolo, nekaj odstopanja pa je zaradi delovnega časa staršev in oddaljenosti kraja zaposlitve.

Na levi POŠ Kristan vrh, desno POŠ Sladka Gora; vir foto: OŠ Šmarje pri Jelšah

Ob tem dodajajo: “Staršem smo zmeraj pripravljeni prisluhniti. Prednost manjšega števila otrok na podružničnih šolah je, da so prav vsi učenci lahko vključeni v vse interesne dejavnosti in pevski zbor. Kar pomeni, da je šola tesno vključena v življenje kraja in skupaj z njim pripravlja prireditve ob praznikih in pomembnejših krajevnih dogodkih. Od leta 2015 vodstvo šole aktivno sodeluje z občino in s pristojnim MIZŠ pri ohranjanju podružničnih šol, saj se zavedamo pomembnosti in obstoja šole za kraj.