Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilci GZ Šmarje so se nagarali: čez 300 domačih intervencij, pomagali pa so tudi v soseščini (foto)


Pretekli teden so celotno državo pestile hude nevihte, ki so s seboj prinesle orkanski veter, točo in močne nalive. Veliko škode so povzročile tudi na območju Kozjanskega in Obsotelja. Kako so se gasilci Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah spopadali z nastalo škodo, preverite v nadaljevanju.

Kot nam je povedal poveljnik gasilske zveze Primož Škrablin, je bilo v obdobju od 19. do 26. julija na območju GZ Šmarje več kot 340 intervencij, ki so bile neposredno povezane z neurji. Na klice so se v tem časovnem obdobju vsaj enkrat odzvala vsa društva šmarske gasilske zveze, pod katero spada 24 društev iz šestih občin. Mnoga so prav tako priskočila na pomoč ostalim društvom, če trenutno na svojem območju niso imela lastnih intervencij.

Vir foto: FB/PGD Šentjur

Gasilci so ponovno pokazali svojo nesebično željo do pomoči, saj so se ob obilici dela na domačem terenu odpravili na pomoč še v občine izven gasilske zveze. Dve enoti, in sicer PGD Sveti Štefani in PGD Mestinje, sta se v soboto odpravili v občino Vojnik, kjer sta v krajih Vojnik in Nova Cerkev skozi cel dan nudili pomoč po neurju, ki je povzročilo ogromno škode.

 

Glede na število intervencij najhujša prejšnja sreda in ta torek

Prejšnja sreda, 19. julij, je prinesla prvi val močnejših neurij. V tem času je bilo najbolj prizadeto območje občine Šmarje pri Jelšah in Rogaške Slatine. Gasilci so posledice neurja odpravljali še dva dni kasneje. Na širšem območju je prišlo do izpadov električne energije, delovali pa niso niti klici z mobilnimi telefoni in internetna povezava, kar je še dodatno otežilo komunikacijo z Regijskim centrom za obveščanje.

To neurje je v Šmarju poškodovalo mnogo hiš in podiralo drevesa, veliko škodo pa je skupila tamkajšnja šola, kjer je odkrilo streho.

Gasilci PGD Rogaška Slatina na nočni intervenciji (Foto: FB Profil PGD Rogaška Slatina)

 

Drugi val neurij je naše območje prešel že naslednje dni, v četrtek, petek in soboto. V četrtek je še posebej veliko škode povzročilo v Šentjurju, ki sicer ni na območju GZ Šmarje pri Jelšah. Tam je sredi kraja poplavljalo, podiralo drevesa in odkrivalo strehe. S seboj je prineslo tudi točo, ki je marsikje uničila ves pridelek. Samo šentjurski gasilci so v teh dneh opravili za več kot 1.400 ur prostovoljnega dela. V petek in soboto je bilo zaradi novih neurij ponovno na terenu več enot iz večine občin šmarske gasilske zveze. V tem času je bilo potrebno črpanje vode iz večih kleti, sprožilo se je nekaj plazov.

Neurja so te dni prešla tudi občino Podčetrtek, kjer je bilo ogromno škode na pridelku, še posebej v krajih Olimje, Virštanj in Polje ob Sotli. Na območju občine so zabeležili okoli 10 manjših plazov in več kot 50 odkritih streh. Težave so prav tako imeli s prekinitvami električne energije, ki je velik problem zaradi mnogih turistov.

Vir foto: FB/PGD Steklarna Rogaška Slatina
Gasilcem hvaležni tudi občani.

Številne zahvale gasilcem s strani prizadetih prebivalcev kozjansko-obsoteljskih občin se na družabnih omrežjih kar vrstijo. V eni izmed njih je Mateja označila, da se čuti hvaležno, objavila kopico fotografij razdejanja, ter zapisala: “Hvala PGD Šentvid pri Grobelnem za prostovoljno pomoč pri sanaciji po neurju…brez njim smo nemočni…..ob vsem tem ostaneš brez besed .”  Nekaj fotografij s FB:

Prizor s ceste Ponikva-Loče; foto: Timi Sajovic / FB Promet za Štajersko

Zadnje močnejše neurje je naše območje prešlo to sredo in povzročilo večjo škodo na območju občine Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina. V okviru GZ Šmarje pri Jelšah so bile ponovno aktivirane vse enote obeh občin in odpravljale posledice na cestiščih in objektih.

Zaradi vetroloma sta bili zaprti cesti Ponikva-Loče in Planina Sevnica, do večjih zamud in nadomestnih avtobusnih prevozov pa je prihajalo v železniškem prometu.

Število intervencij prostovoljnih gasilskih društev šmarske gasilske zveze po dnevih: 19. julij – 89, 20. julij – 44, 21. julij – 45, 22. julij – 13, 23. julij – 18, 24. julij – 12, 25. julij – 110 in 26. julij – 12.

Poveljnik ob tem času še ni mogel podati točnega števila ur prostovoljnega dela, ki so ga naredili gasilci ob intervencijah, predvideva pa, da bo to število preseglo 5.000.

Fotografije s sanacij posledic neurij:

Vir fotografij: PGD Steklarna Rogaška Slatina, PGD Ponikva, PGD Rogaška Slatina, PGD Kristan vrh, PGD Sladka Gora in PGD Šentjur