Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Circular Economy in Practice: v Rogaški Slatini o tem, kako podaljšati življenjski krog oblačil


V četrtek je Razvojna agencija Sotla skupaj z Aktivno mladino slatnsko v Rogaški Slatini izvedla diseminacijski dogodek projekta Circular Economy in Practice. Tam so udeležencem predstavili rezultate omenjenega projekta, dogodek pa popestrili z aktivno izmenjevalnico oblačil.

Tekstil je v današnjem času izredno lahko dostopen, s tem pa je postal drugi največji odpadek. Vendar oblačil in drugega tekstila ne rabimo odvreči po koncu uporabe. Njihov življenjski krog je lahko z majhnimi, a trajnostno naravnanimi ukrepi krožnega gospodarstva, bistveno daljši. V okviru projekta si sodelujoči želijo ukrepe, kot so ponovna raba, “druge roke” in predelava, umestiti v naše vsakdanjike.

Izmenjevalnica oblačil; vir foto: FB/Razvojna agencija Sotla

V okviru Circular Economy in Practice so v mednarodnem partnerstvu oblikovali inovativne rešitve za usposabljanje, povezane s priložnostmi v krožnem gospodarstvu, saj naj se bi s prehodom na bolj krožno gospodarstvo bruto domači proizvod v Evropski uniji do leta 2030 povečal za skoraj pol odstotka. V okviru projekta so razvili še vodnik strategij upravljanja krožnega gospodarstva za mikropodjetja, 360º spletni multimedijski viri usposabljanj o dobrih praksah in inovativnih načinih za podaljšanje življenjske dobe tekstilnih izdelkov ter e-tečaj za vodje usposabljanja o krožnem gospodarstvu. 

Poleg Razvojne agencije Sotla so sodelovali še španska Universitat Jaume I – UJI in AEGARE, nemški CBS International Business School, italijanski CNIPA Puglia in grški Social Innovation & Cohesion Institute – Fifty Fifty.

Vir foto: FB/Razvojna agencija Sotla