Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nad Šmarjem zvenele predvsem slovenske melodije


V luči šmarskega občinskega praznika so sredi meseca v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah, kot že mnoga leta doslej, zazvenele prelepe pesmi iz grl članic in članov Vokalne skupine Freya.

Prevladovale so predvsem slovenske melodije, ki so njihovim zvestim poslušalcem posebej ljube in tako pripravile uvod v praznovanje 30. letnice obstoja vokalne skupine, na praznovanje katere se bodo pričeli intenzivno pripravljati v jesenskem času.

Foto: Janez Bele

V prvem delu koncerta so poslušalci uživali v melodijah ženskega dela Freye. Vmes je goste s kitaro nagovorila umetniška vodja skupine – profesorica kitare Martina Rančigaj Žabkar. V sklepnem delu so se predstavili še v mešani zasedbi in z repertoarjem polepšali večer obiskovalcem in sebi. Z izbrano besedo je pesmi v celoto povezala Vlasta Kramperšek Šuc.

Kot je zapisala njihova članica, Helena Rančigaj, je ljubezen do ohranjanja slovenskih ljudskih pesmi, popevk in tujih skladb energija, ki že 29 let zapored žene člane VS Freya, da vztrajajo na glasbeni poti. Vsako leto tradicionalno priredijo tudi božično-novoletni koncert v Muzeju baroka, kjer skladbe ob odlični akustiki zagotovijo čarobnost praznikov.

Vokalna skupina je v letih pevskega druženja ustvarila bogat repertoar pesmi ter prav tako pevk in pevcev, ki so prispevali h kvaliteti in prepoznavnosti skupine, kar potrjuje vsakoletna uvrstitev na regijsko tekmovanje vokalnih skupin na predlog strokovnega ocenjevalca na območni reviji.

Zadnjih dvajset let ustvarjajo v manjši mešani zasedbi, zadnja tri leta pa aktivneje ustvarjajo z
ženskim delom zasedbe, vendar pa ob koncertih vedno pripravijo program, namenjen obema
zasedbama.

“Ponosni in hvaležni smo na vztrajajnje na poti ohranjanja lepe slovenske pesmi,
zapete z občutkom, ki ga lahko ustvari samo medsebojna povezanost. Srčno si želimo, da bi
naši glasovi še dolgo ubrano zveneli,” je zaključila Rančigaj.

Foto: Janez Bele