Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku še naprej brez pediatra. Šmarski zdravstveni dom z nekaj boljšo kadrovsko sliko


Kadrovske izzivi Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, predvsem v pokritosti zalednih zdravstvenih postaj, niso novost. O njih smo podrobneje poročali lansko poletje, takrat pa je vodstvo napovedalo, da bodo stanje normalizirali do konca leta.

S strani bralcev smo na to temo dobili različne poizvedbe. Komunikacija z ZD Šmarje pri Jelšah ni bila enostavna, saj smo odgovore čakali sorazmerno dolgo.

V Podčetrtku se že dlje časa soočajo z neprisotnostjo pediatrične oskrbe, tako da so starši s tega območja napoteni v druge kraje.

Vhod v pediatrično ambulanto v Podčetrtku; foto: Kozjansko.info

Direktor ZDŠ, mag. Anton Zidar nam je zapisal, da so se v lanskem letu dogovarjali z bivšo pediatrinjo, ki se je iz določenih razlogov morala vrniti k prejšnjemu delodajalcu. “V ta namen smo še kot zadnje upanje dogovorili širši sestanek v sestavi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, Občina Podčetrtek in pediatrinja, ki je bil februarja letos, vendar se je pediatrinja odločila, da se ne vrne nazaj v Zdravstveno postajo Podčetrtek.” Na ta način so po Zidarjevem dokončno razčistili glede vrnitve bivše pediatrinje.

V vmesnem obdobju so ves čas iskali novega pediatra, vendar ob vseslovenskem pomankanju zdravnikov niso bili uspešni. Zidar dodaja: “Kljub temu smo izpad pediatrije uspešno pokrili s pogodbenimi pediatri in tudi presegli plan v pediatriji za leto 2022 kot pogodbeno obveznost do ZZZS.”

Zdravstvena postaja Podčetrtek; foto: Kozjansko.info

Delo pediatrije v ZP Podčetrtek trenutno pokrivajo s pogodbeno pediatrinjo in z obstoječimi pediatri iz ZD Šmarje pri Jelšah. “Glede na razmere v slovenskem zdravstvu je to trenutno, žal, edina rešitev. V ZD vseskozi iščemo boljšo rešitev za občanke in občane tega območja in upamo, da bomo pri tem čim prej uspešni,” še dodaja Zidar.

V zvezi z aktualnimi kadrovskimi zmogljivostmi nam je direktor odgovoril, da je trenutno stanje boljše kot lani, vsekakor pa še ni zadovoljivo. Tako so v zadnjem času uspeli pridobiti dve novi zobozdravnici, prav tako imajo več specializantov družinske medicine. Po njegovem je to dober pokazatelj za prihodnost v smislu možnosti pokrivanja ambulant družinske medicine. Prav tako so uspeli kadrovsko okrepiti patronažo in nego ter reševalno službo.

V občini Rogaška Slatina so letos zaradi upokojitve koncesionarja prevzeli koncesijo družinske medicine oziroma vse paciente ter jim tako zagotovili neprekinjene zdravstvene storitve.

Na nas se je obrnil tudi občan, ki je sporočil, da so ostali brez osebnega zdravnika Saša Murka in da je v ZDŠ nemogoče dobiti informacije.

Zidar je v odgovoru zapisal, da Murko, dr. med., ostaja pri njih še naprej zaposlen in normalno ordinira. Kot specializant zadnjega letnika je lahko bil pod določenimi pogoji tudi kot izbrani osebni zdravnik (IOZ). Predvideni zaključek specializacije je bil v mesecu februar letos, vendar se je ta predvideni rok iz določenih razlogov zamaknil na poletje. S tem se je posledično na ZZZS izvedla prekinitev IOZ, vključno z obveščanjem pacientov. “V ZD smo z dopisom na Ministrstvo za zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije in ZZZS prosili, naj se prekinitev ne izvede, prav tako obveščanje pacientov, oziroma, da se prekliče prekinitev, saj bo zdravnik – specializant naprej ordiniral, vendar se na MZ do danes niso odzvali. Odzvala se je Zdravniška zbornica, da nam ne morejo pomagati in s tem tudi pri ZZZS ni podlage za preklic,” je birokratsko sliko naše ureditve opisal sogovornik.

Preberite tudi: Tudi Podčetrtek ostal brez pediatra. Direktor ZD Šmarje napoveduje, da bodo stanje na Kozjanskem normalizirali do konca leta