Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi Podčetrtek ostal brez pediatra. Direktor ZD Šmarje napoveduje, da bodo stanje na Kozjanskem normalizirali do konca leta


Območje, ki ga z zdravstveno oskrbo pokriva ZD Šmarje pri Jelšah, se v zadnjih mesecih sooča z velikim pomanjkanjem zdravstvenega kadra. Že pred meseci je iz nekaterih lokacij hitro odšlo nekaj družinskih zdravnikov, zadnje čase pa očitno odhajajo tudi maloštevilni otroški zdravniki. “Stanje v ZD Šmarje pri Jelšah se izboljšuje oziroma bi se naj do konca leta zdravstvena oskrba normalizirala za prebivalce šestih občin ustanoviteljic,” ob trenutni situaciji miri direktor ZD Šmarje pri Jelšah mag. Anton Zidar.

Območje, ki ga z zdravstveno oskrbo pokriva ZD Šmarje pri Jelšah, in poleg Šmarja vključuje še Podčetrtek, Kozje, Bistrico ob Sotli, Rogaško Slatino in Rogatec, se že dolgo časa spopada z mankom zdravstvenega kadra. Resnici na ljubo, zaskrbljujoče stanje na področju primarnega zdravstva ne vlada zgolj na Kozjanskem, s podobno problematiko se spopada prenekatera slovenska občina. A zdi se, da se stanje na Kozjanskem zadnje mesece poslabšuje hitreje, kot drugod.

Tako sta med drugim marca letos v ZP Rogaška Slatina odpoved naenkrat dali dve družinski zdravnici, tretja, ki je bila obenem tudi zadnja, pa si je po prvotni napovedi odhoda naposled vendarle premislila, in ostala ter omogočila, da Rogaška Slatina ni ostala brez družinskih zdravnikov v javnem zavodu. Na območju sicer delujejo še štirje koncesionarji.

ZP Podčetrtek ostal brez pediatrinje

Kadrovsko oslabljeno pa območje ni samo z družinskimi, temveč tudi otroškimi zdravniki. Pred kratkim se je tako na nas obrnila občanka Podčetrtka, ki je preko elektronskega sporočila, ko je želela urediti termin za obisk, presenečeno ugotovila, da so tudi v Podčetrtku ostali brez otroškega zdravnika. Kot je bilo namreč navedeno v sporočilu (na sliki), je otroška ambulanta od 1. julija zaprta zaradi pomanjkanja medicinskega kadra. Paciente zato preusmerjajo v pediatrično ambulanto Rogaška Slatina. Dosedanja podčetrtška pediatrinja, ki je sicer nekajkrat tedensko dežurala tudi v Šmarju, naj bi po neuradnih informacijah odšla na delo v Trbovlje.

Stanje z zdravniki na Kozjanskem naj bi se normaliziralo do konca leta 

Za pojasnila smo se obrnili na direktorja ZD Šmarje pri Jelšah mag. Antona Zidarja. Ta v zvezi z otroškimi zdravniki odgovarja, da ima trenutno ZD Šmarje pri Jelšah za območje šestih občin ustanoviteljic na voljo štiri pediatre. In sicer v kombinaciji redne zaposlitve in pogodbenega sodelovanja. Pojasnjuje, da je glavni manko nastal po smrti pediatra v Šmarju ter prezaposlitve ene izmed pediatrinj, ki je imela obveznost do drugega delodajalca. Slednja naj bi se sicer, po besedah direktorja, nameravala vrniti v ZD Šmarje pri Jelšah. Glede rešitev pa pojasnjuje, da so za pokrivanje izpada na področju pediatrije že sklenili dodatno pogodbo z zunanjo pediatrinjo.

Kar se tiče stanja z drugimi zdravniki na območju pa Zidar pove, da so v zadnjem času uspeli redno zaposliti novo zdravnico in dodatne pogodbene zdravnike. “Ob tem se vračajo tudi zdravnice iz porodniške. Tako, da se stanje v ZD Šmarje pri Jelšah izboljšuje oziroma bi se naj do konca leta zdravstvena oskrba normalizirala za prebivalce šestih občin ustanoviteljic. Vsekakor pa ob tem ne smemo pozabiti, da nam lahko covid-19 ponovno povzroči razne težave glede normalnega zagotavljanja zdravstvenih storitev,” z delno negotovostjo zaključi Zidar.

B.S., foto: ZD Šmarje