Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V celjskem primeru medvrstniškega nasilja trenutno pet mladoletnih osumljenih


Z današnjo novinarsko konferenco je Policijska uprava Celje javnost seznanila s podrobnostmi preiskave medvrstniškega nasilja, ki je pretreslo Slovenijo.

O sobotnem dogodku medvrstniškega nasilja je bila PU Celje s strani žrtve in njene matere obveščena naslednji dan, torej v nedeljo. Policisti so po obvestilu zagotovili varnost žrtve kaznivega dejanja, zavarovali sledi in pa opravili ogled lokacije, kjer je bilo dejanje izvedeno. Pri preiskavi so do sedaj ugotovili, da je prisotna mladoletna oškodovanka, hkrati pa so identificirali pet mladoletnih osumljencev uradno pregonljivega kaznivega dejanja nasilništva.

Kot kažejo posnetki je bilo oseb pri dejanju sicer prisotnih še nekoliko več, toda oseba, ki še ni dopolnila 14 let, ni kazensko odgovorna, oziroma ni subjekt kazenskega prava in zoper takšne osebe policisti ne morejo voditi kazenskega postopka. V takšnih primerih se obvesti le center za socialno delo, posledice za kršitelje pa so v večji meri zgolj na plečih staršev.

Intenzivna preiskava je še vedno v teku, zato kakšnih bolj podrobnih podatkov še ni na voljo, saj gre za mladoletne storilce kaznivih dejanj, ki jih zakonodaja še posebej ščiti. Mladoletniki so sicer glede kazni deležni posebnega varstva pri izreku kazni, najmilejša kazen je opomin, potem so tu še vzgojni ukrepi, ukor, strožje nadzorstvo določenega organa, vzgojni zavod, denarna kazen in mladoletniški zapor, ki se nahaja tudi v Celju.

V zadnjih letih je med kaznivimi dejanji mladoletnikov največkrat prisotno nasilništvo, grožnje in pa kazniva dejanja, ki se nanašajo na spolno nedotakljivost. Zadnje je sicer v upadu, so pa na PU Celje v letu 2021 evidentirali 82 kaznivih dejanj povezanih z medvrstniškim nasiljem, v lanskem letu pa 109.

Vsekakor je ob vseh teh dejanjih nekakšna odgovornost tudi na strani staršev oziroma skrbnikov mladoletnikov. O tem je vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Celje Jože Bračko povedal: ”Starši imajo zelo veliko vlogo kako usmerjajo, vzgajajo, poučujejo in nadzorujejo svoje mladoletnike. V primerih, ko so se mladoletniki pogosto pojavljali pri reševanju kaznivih dejanj in prekrškov, smo iskali tudi kazensko odgovornost zoper starše, nekateri so bili tudi kazensko ovadeni.”

Pri tistih, ki so bili prisotni ob kaznivem dejanju, a so zgolj opazovali oziroma snemali, po besedah vodje skupine za mladoletniško kriminaliteto, kakšne odgovornosti ni mogoče iskati, a žalosti dejstvo, da niso ukrepali in zadeve preprečili. Tukaj pride tudi do drugega problema, to pa je snemanje, zaradi katerega se je pojavilo precej objav na družbenih omrežjih. Takšne objave in pa predvsem tista, kjer so konkretno navedeni osebni podatki morebitnih kršiteljev, so lahko kazensko preganjane, saj gre za razkritje podatkov mladoletne osebe, kar je kaznivo dejanje.

Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje; foto: Simon Valant

Ob tem je Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje, še dodal: ”Apeliral bi na vse, da se vzdržijo neprimernih objav in komentarjev na družbenih omrežjih, ker določene objave že mejijo na sume elementa kaznivega dejanja oziroma sume elementa prekrškov, kar ne pripomore policijski preiskavi.”

Preberite tudi: Policija preiskuje medvrstniško nasilje v Celju (dopolnjeno)