Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kakšne so razsežnosti letošnje begunske krize na našem območju


V letošnjem letu je na območju Slovenije in drugih evropskih držav prišlo do velikega povečanja nezakonitih prehodov meja s strani migrantov. Samo letos do konca oktobra je v Slovenijo nezakonito vstopilo čez 50 tisoč oseb, oziroma toliko so jih policisti prestregli na njihovi poti na sever in zahod, daleč največ na območju policijskih uprav Novo mesto in Koper.

Kako pa je s tem na območju Policijske uprave Celje, ki pokriva tudi naše območje, preberite v nadaljevanju.

Kot so nam sporočili s celjske policijske uprave, so do konca letošnjega oktobra na območju, ki ga pokrivajo, obravnavali 270 oseb, ki so nedovoljeno vstopile na notranji meji. Za primerjavo, v lanskem letu je bilo zaradi zaradi nedovoljenega prehoda čez državno mejo, izmika mejni kontroli in nedovoljenega vstopa na notranji meji skupaj obravnavanih 536 oseb. Letos je na območje, ki ga pokriva celjska policijska uprava, največ migrantov prišlo s hrvaške strani, in sicer 175, 60 jih je prišlo iz Madžarske, 45 iz Italije in 8 iz Avstrije. Po državljanstvu so celjski policisti najpogosteje presegli Afganistance (63), Pakistance (34), Ruse (18), Maročane (13), Turke (11), Indijce (19) in Šrilančane (10).

Število ilegalnih prestopov meje z Republiko Hrvaško na območju PP Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina v letošnjem letu.

Od skupnega števila 270 oseb jih je 88 na območju PU Celje prečkalo državno mejo z Republiko Hrvaško, in sicer 22 na območju PP Šmarje pri Jelšah in 66 na območju PP Rogaška Slatina. Največ jih je državno mejo prečkalo marca (21), junija (14) in januarja (13). Drugi del poletja je bil na tem območju sorazmeroma mirnejši, saj jih je od julija do vključno oktobra državno mejo tukaj nezakonito prečkalo 25. Največ, skoraj polovica od teh, je državljanov Afganistana (40), sledijo državljani Pakistana in Irana (po 8) in Iraka (6). Ostali od 270 prejetih, ki meje s Hrvaško niso prečkali na območju PU Celje, so to nezakonito prečkali na območju ene izmed drugih policijskih uprav, dobljeni in obravnavani pa so bili na območju celjske.

Na območju celotne Slovenije so policisti letos do konca oktobra obravnavali že 50.622 nedovoljenih vstopov v državo. V istem obdobju lani je teh bilo 24.662. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana.

Od 270 obravnavanih oseb je vlogo za mednarodno zaščito podalo 192 oseb. V največ primerih so bili to državljani Afganistana (62), Pakistana (32), Rusije (16) in Turčije (11). Ti so bili po opravljenih postopkih odpeljani v azilni dom. So pa obravnavali tudi 10 oseb tujih državljanstev, ki so v vozilih prevažali 63 oseb z neizpolnjenimi pogoji za vstop v državo. V šestih primerih so tujci v Slovenijo vstopili iz Madžarske, v treh primerih pa iz Hrvaške.

Nekatere nedovoljene vstope so policisti ugotovili z delom ob meji s Hrvaško, v nekaterih primerih pa so bili o pojavu sumljivih oseb na mejnem območju in javnih prevoznih sredstvih obveščeni s strani občanov.
V okviru začasnega policijskega nadzora na mejah ugotovili nekaj kršitev

V Sloveniji se je sredi oktobra ponovno začel izvajati sicer začasen policijski nadzor pri vstopu v državo, ki se je uvedel zaradi zagotavljanja varnosti zaradi teroristične grožnje. Na PU Celje so o ukrepu zapisali naslednje: “Ob upoštevanju načela sorazmernosti so načini in intenziteta ukrepov začasnega nadzora na notranjih mejah še naprej ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Ukrepi so ustrezno prilagojeni, tako da bodo imeli čim manjši vpliv na potnike, okolje in gospodarstvo, še zlasti pa na obmejno prebivalstvo.

Na območju Policijske uprave Celje se je vzpostavil nadzor na cestnem mejnem prehodu Dobovec, kjer se kontrola izvaja vse ure v dnevu. Na ostalih mejnih prehodih, to so Rogatec, Bistrica ob Sotli in Imeno, je promet dovoljen samo za državljane Evropske unije in osebe s pravico do prostega gibanja po predpisih EU. Nadzor nad tem izvajajo policisti PP za izravnalne ukrepe Celje, PP Šmarje pri Jelšah, PP Rogaška Slatina in PP vodnikov službenih psov glede na analize tveganja, trenutno stanje in varnostno problematiko. Prav tako je uvedena mejna kontrola na železniškem mejnem prehodu Rogatec.

V času od vzpostavitve začasnega ponovnega nadzora je na meji s Hrvaško na mejnem prehodu Dobovec prišlo do zavrnitve nekaj oseb, ki ne izpolnjujejo pogojev za prehod meje, prav tako pa so ugotovili nekaj kršitev Zakona o tujcih ter kršitev Zakona o nadzoru državne meje. V primerjavi z drugimi policijskimi upravami obravnavana problematika na našem območju ni izstopajoča.