Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaradi spletnega nasilja in norčevanja iz ravnateljice na celjski šoli kriminalisti


V Sloveniji na plano prihaja vse več mladostniškega spletnega nasilja, nad katerim se, če ga seveda odkrijejo, upravičeno zgražajo učitelji, starši in drugi odrasli ter tudi bolj zreli in trezno razmišljajoči mladi.

Tovrsten “varnostni incident”, kot so ga poimenovali na šoli, se je zgodil na Šolskem centru Celje. Zaenkrat še neznani mladostnik, predvidoma dijak šole, je vsem dijakom Šolskega centra poslal e-pošto z neprimerno vsebino, v kateri je ravnateljico ene izmed šol lažno označil za nacistko, ki je v pridržanju policije. Pod tekst se je podpisal kot direktor Šolskega centra Celje.

V “fake” e-mail sporočilu je bila vstavljena povezava na skupino družabnega omrežja Telegram, v kateri ni manjkalo izrazito nestrpnih in brutalnih zapisov na račun različnih družbenih manjšin.

Nekateri izmed dijakov so o prejeti e-pošti obvestili dejanskega direktorja ŠC Celje, Mojmirja Klovarja. Šola je nemudoma ukrepala, incident prijavila policiji, za dijake in njihove starše pa organizirala vzgojno-izobraževalna srečanja. 

Članek smo najprej objavili v torek na našem spletnem mediju www.celje.info

Sredi aprila je približno 3.300 dijakov Šolskega centra Celje prejelo tri e-poštna sporočila z neprimerno vsebino. Poslana so bila s spletnega naslova, ki je bil zlorabljen v ta namen. V enem izmed njih lažno podpisani direktor ŠC Celje obvešča dijake, da je policija pridržala ravnateljico ene izmed šol zaradi “povezav z nacističnimi dejavnostmi”. V pismu je dodana povezava do Telegram skupine, ki naj bi vsebovala zanjo obremenilne dokumente in druge občutljive informacije, priložena pa je bila domnevna nacistična izkaznica ravnateljice.

Šlo je seveda za lažno sporočilo. V skupini je dejansko potekala izrazito nestrpna, rasistična in nasilniško obarvana debata, naperjena proti drugačnim ljudem in manjšinskim skupinam, vključno z objavami slik nasilništva, pornografije idr.. Vanjo je bilo včlanjenih približno 200 ljudi, domnevno večinoma dijakov ŠC Celje.

Šola nemudoma ukrepala: prijava na policijo, govorilne ure za dijake, sestanek s starši

Takoj, ko so bili na šoli seznanjeni z lažnim e-poštnim sporočilom, ki je diskreditiral ravnateljico ene od šol, so o zlorabi obvestili policijo, ki je, kot nam je zaupal direktor ŠC Celje, Mojmir Klovar, odzvala hitro in odlično. Kriminalisti so locirali avtorja Telegram skupine in določene njene udeležence. Dodatno skrb je sprožila izjava avtorja skupine, češ da je nekdo zagrozil, da bo v petek, 26. 4. v šoli izvedel strelski napad. Ta dan so Šolski center Celje obiskali policisti, pozorno spremljali dogajanje in izvedli pogovore s prepoznanimi dijaki. Do napada seveda ni prišlo.

Šolski center Celje je prav tako nemudoma vzgojno ukrepal. Dijake vseh šol v okviru centra so na govorilnih urah seznanili s tovrstnim neprimernim početjem ter jih podučili, zakaj je nedopustno, oziroma nesprejemljivo, četudi bi se na tak način želeli zgolj pošaliti.

Danes pa so o pasteh nasilniškega početja na spletu in prevzemanju odgovornosti tudi tam, na sestanku seznanili tudi starše dijakov, ki so domnevno bili člani Telegram skupine. Pri tem na ŠC Celje posebej opozarjajo, da vsi ti nikakor niso bili udeleženi pri širjenju nestrpnih objav. A hkrati je pomembno, da dijaki, ki o pojavu spletnega nasilja vedo, da ne ostanejo pasivni, temveč na to opozorijo odrasle – bodisi učitelje, bodisi starše ali koga tretjega, saj lahko spletno nadlegovanje vodi do tragičnih posledic.

Direktor Šolskega centra Celje, Mojmir Klovar (vir foto: sc-celje.si)

“Na starše in dijake apeliramo, da naj mladostniki, če zaznajo dejavnost nezaželenih sporočil z žaljivo in grozilno vsebino, to povedo, da se lahko ustrezno ukrepa. Ker če molčijo, vse skupaj ostane v mehurčku po principu “vsi so vedeli, nihče ni vedel”,” nam je o vsebini pogovorov povedal direktor Klovar.

Po njegovih besedah je tako na starših kot učiteljih in drugih odraslih, da delujejo vzgojno, z ozaveščanjem in opogumljanjem tako prič, še posebej pa žrtev spletnega nasilja, naj se v takšnih primerih obrnejo na svetovalne delavke, razrednike, učitelje, starše. Da poiščejo nekoga odraslega, ki jim bo pomagal, da takšne stvari prebrodijo. Ker, dodaja Klovar, če niso pravi čas zaznane in preprečene, lahko vodijo v hude stiske in pripeljejo do posledic kot so samopoškodovanje ali celo, da se kdo skuša uveljaviti in biti všečen na način, da se pridruži nasilniškem početju.

In kako k zadevi nadalje pristopajo na ŠC Celje? Kot poudarja direktor, so, dokler preiskava še poteka, vseskozi v kontaktu s kriminalisti. Obenem pa v šolskem prostoru želijo zadevo umiriti, prizadetim ponuditi ustrezno varnost, da prebrodijo to zadevo, dijakom pa ponuditi pomoč in vzgajanje k dobremu.