Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S prenovljeno kletjo Ipavčeve hiše v Šentjurju do izpopolnjene turistične ponudbe


V Šentjurju je bila pred kratkim končana obsežna prenova kleti Ipavčeve hiše, v kateri so sedaj moderni prostori, ki se bodo lahko uporabljali za dodatne turistične ponudbe.

Dela na prenovi kleti so se pričela lanskega avgusta, končana pa so bila pred kratkim. Trenutno še potekajo zaključne formalnosti projekta, priprava končne dokumentacije, obračunov, po tem pa bo lahko objekt prevzet.

Klet pred prenovo

Ker je bil sedaj obnovljeni kletni del objekta predhodno v povsem neprimernem stanju, je bila prenova kar obsežna. V kletni etaži se je uredil multimedijski prostor in sanitarije, narejen pa je tudi dvigalni jašek. Prav tako je bil urejen prehod med sanitarijami in multimedijskim prostorom. V celoti so narejena nova tla ter armirano betonske stopnice v pritličje.

Prav tako so bile obnovljene vse potrebne elektro in ostale instalacije. Zaradi same starosti objekta, Ipavčeva hiša je bila namreč zgrajena leta 1760, je bilo pri obnovi potrebno opraviti zelo obsežna dela ter iskati dodatne rešitve, kot so ustrezen način prezračevanja ter namestitev samosušilnih ometov, saj je veliko težavo predstavljala vlaga v stenah. Velikega pomena so na novo urejene sanitarije, saj so predhodno številni obiskovalci prireditev in dogodkov imeli na voljo le nadstropne sanitarije v sami Ipavčevi hiši.

Na šentjurski občini so ob koncu prenove povedali: »Zgornji trg je zaokrožena arhitekturna in zgodovinska dediščina naše občine, ki ga je potrebno ustrezno ohranjati in vzdrževati. Zato Občina Šentjur v zadnjih letih intenzivno vlaga v prenove, s čimer želi tako zaščititi stavbno dediščino kot tudi izkoristiti vse prostorske možnosti za turistične in kulturne vsebine.«

V Šentjurju se tako zadnja leta intenzivno vlaga v prenove, s čimer želi občina zaščititi stavbno dediščino kot tudi izkoristiti vse prostorske možnosti za turistične in kulturne vsebine. Tako je bila v preteklih letih v stavbi Ulici skladateljev Ipavcev 17 v kleti urejena Galerija Zgornji trg, lani pa še dodatni prostori za kulturne dejavnosti in glasbeno šolstvo, v povsem sanirani stavbi na Ulici Skladateljev Ipavcev 30 je bila namreč urejena glasbena šola z ohranitvijo kostanjevega parka ter senzoričnimi igrali za otroke. Povsem novo podobo je dobil tudi vrt Ipavčeve hiše.

O prenovi Ipavčeve hiše smo pisali že lani. Več o tem si lahko preberete tukaj.  
Za kaj se bodo uporabljali prenovljeni kletni prostori?
V kleti so urejene tudi sanitarije

Z ureditvijo kletne etaže objekta so vzpostavljeni pogoji za oblikovanje dodatne turistične ponudbe, ki bo omogočala inovativen pristop k interpretaciji kulturne in naravne dediščine območja. Z ureditvijo kletnih prostorov je zaokrožena podoba ožjega območja ob Ipavčevi hiši, tukaj pa bo omogočena izvedba dodatnih različnih kulturnih aktivnosti tudi izven organiziranih prireditev v Ipavčevem vrtu. Po prevzemu objekta bo objavljen javni razpis za upravljanje prenovljenih prostorov.

Vrednost opravljenih del znaša nekaj manj kot 297 tisoč evrov brez DDV. Od tega je bilo 50 tisoč evrov sofinancirano s strani Javnega poziva LAS »od Pohorja do Bohorja« za izbor operacij iz naslova podukrepa Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja. Naložbo sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija.

vir slik: Domgrad