Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekt, s katerim bo kavo možno piti bolj trajnostno


Ni dvoma, da je kava ena izmed najpopularnejših pijač na svetu. Morda pa marsikdo ne ve, da so odpadki te pijače škodljivi, saj pri razgradnji povzročajo nastajanje večih plinov. Rešitve za tovrstne probleme bodo iskali na Erazmus+ projektu, v katerem sodeluje tudi Razvojna agencija Sotla.

S projektom Erasmus+ projektom “ECOffee consumers”, v katerem sodeluje tudi Razvojna agencija Sotla, želijo pitje kave narediti bolj trajnostno. V projektu sodelujejo tudi partnerji iz Cipra, Grčije, Nizozemske, Portugalske, Madžarske in Grčije. Cilj le-tega je vzpostavitev mednarodne mreže posameznikov, potrošnikov kave in lastnikov kavarn, ki želijo uvesti nove pristope, ki bi pripomogli k boju proti onesnaževanju okolja in podnebnim spremembam.

Kakšen vpliv pa sploh ima kava na okolje? Vsaka skodelica kave ustvari odpad kavne usedline (Spent Coffee Ground – SCG), ki predstavlja veliko količino odpadkov, če na ta odpadek pogledamo globalno. Razgradnja SCG povzroča predvsem nastajanje metana, ogljikovega dioksida in hlapnih organskih spojin. Ocenjuje se, da je lahko tudi ta odpadek ponovno uporabljen in kot takšen priložnost za dodano vrednost posamezne kavarne.

V okviru projekta si tako predvsem nadejajo usposabljanja potrošnikov kave za vpeljevanje trajnostnih navad ter izobraževanja lastnikov kavarn. Nastala bo tudi spletna stran ECOffee Consumers, ki bo vključevala različne podatke ter gradivo vezano na temo. Po prvih izračunih bo v projektne dejavnosti vključenih več kot 600 ljudi. Projekt se je začel v mesecu januarju, z uvodnim srečanjem v madžarskem mestu Hódmezővásárhely, na katerem so prisotni predstavili svojo organizacijo in  skupaj pregledali zastavljene aktivnosti v projektu, ki bo trajal do 31. oktobra v naslednjem letu. Vrednost projekta je 250.000 evrov.