Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022



“Zlata gazela Slovenije 2022 je podjetje Pišek – Vitli Krpan iz Šmarja pri Jelšah.” “Podjetnik leta Slovenije 2022 je Ivan Cajzek”. “Rekordno leto za Tajfunom, z drugim kozjanskim proizvajalcem gozdarskih strojev v tekmi za srca evropskih gozdarjev”. “Častna občanka Občine Rogaška Slatina je Danica Zorin Mijošek”. 

To je zgolj nekaj medijskih naslovov iz minulega leta, ki pričajo o tem, kako uspešni, ne samo lokalno in slovensko, temveč tudi mednarodno, so ljudje s Kozjansko-Obsoteljskega. Kombinacija inovativnosti in pozitivne podjetniške iznajdljivosti ter trdega in poštenega dela, ki krasi naše najuspešnejše ljudi, je zmagovita kombinacija, ki tudi letos bistveno zaznamuje izbor 50 najvplivnejših rojakov Kozjanskega in Obsotelja. 

Kot vsako leto, na Kozjansko.info v januarju že trinajstič objavljamo lestvico 50 najvplivnejših KiO, na kateri predstavljamo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami.

Danes objavljamo lestvico posameznikov z najosnovnejšimi podatki. Podrobnejše predstavitve bodo sledile v naslednjih dneh. V prvem nadaljevanju boste spoznali tiste med 50. in 40. mestom in tako naprej do prve deseterice.

  Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in enega zunanjega poznavalca razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 200 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2022. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2022.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 200. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Vrh lestvice vplivnih zavzeli podjetniki

Če smo kdaj v preteklosti v vrhu lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zasledili tudi kakšnega politika, pred leti celo nadškofa in športnega trenerja, je danes situacija drugačna: prvih pet mest zasedajo uspešni podjetniki. Natančneje, že drugo leto zapored je najvplivnejši Kozjanskega in Obsotelja lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan, Franc Pišek, takoj za njim pa lokalni konkurent v isti panogi, prav tako mednarodno uspešni prvi človek Tajfuna s Planine, Iztok Špan. Tretje mesto pa …

Edina stalnica v 14. letih sestavljanje naše lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je bila uvrstitev med prve tri močnega lokalnega podjetnika, nato pa kar osem let ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška. V tem obdobju je bil štirikrat izbran za najvplivnejšega Kozjanskega in Obsotelja minulega leta, v posebnem izboru najvplivnejših Kozjancev in Obsoteljčanov desetletja pa je prav tako osvojil prvo mesto. Danes ga, po slovesu od nacionalne politike in (ne)vrnitvi na čelo Term Olimia, ni več med prvo deseterico.

Je pa njegovo mesto zasedla ženska. Končno, bi lahko dejali, jo imamo med tremi najvplivnejšimi Kozjanskega in Obsotelja. Katero drugo kot dolgoletno direktorico in lastnico mednarodno uveljavljenega podjetja, oziroma tržne znamke Kozmetika Afrodita, Danico Zorin Mijošek. Pred leti je resno razmišljala o upokojitvi, a letos je na Štajerskem valu povedala bistvo, zaradi katerega jo še danes vidimo aktivno: “najbolj srečna sem, ko v ponedeljek pridem v službo.”

Sicer pa med deseterico ostajajo eden najvplivnejših, predvsem pa najbogatejših slovenskih odvetnikov, Šmarčan Aleš Rojs, pa dva najbolj prodorna, tudi izven lokalnega okolja aktivna župana Peter Misja in Branko Kidrič, pa še dva lokalno uspešna podjetnika Ivan Cajzek in Roman Moškotevc  ter političarka Jelka Godec, ki se je sicer iz vladnega kabineta preselila v opozicijske poslanske klopi, a prevzela vodenje poslanske skupine največje opozicijske stranke.

Novinci: od sveže političarke do vse opaznejšega glasbenika

Z menjavo oblasti so se nekateri lokalni vplivneži po lestvici pomaknili navzdol ali celo iz nje izpadli (denimo Robert Polnar), drugi pa so se prvič zarisali na zemljevidu najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Denimo Šentjurčanka, že dolgo živeča v Ljubljani, sicer doktorica umetnostne zgodovine in znanstvena sodelavka na Filozofski fakulteti, po novem pa ministrica za kulturo, Asta Vrečko. A njeno 28. mesto ni najvišje mesto novinca lestvice za leto 2022. Nanjo je prvič do zdaj skočil dolga leta spremljani ekonomist in finančnik iz Šmarja pri Jelšah Jernej Močnik, ki je v začetku leta 2022 naredil velik karierni preskok: z mesta izvršnega direktorja za finance SIJ Metala Ravne je prevzel vodenje tega železarskega podjetja z več kot tisoč zaposlenimi.

Novinec med petdeseterico vplivnežev je tudi uspešni podjetnik iz Kozjega, Janko Rajgl, katerega podjetje Rajmax bo letos praznovalo 25 let obstoja. Tu je še prvič izvoljeni poslanec državnega zbora, politik stranke SDS iz Rogatca, Anton Šturbej. Za rep pa je petdeseterico ujel še en novinec, glasbeni ustvarjalec, komponist, harmonikar, nekdanji član Okroglih muzikantov, Slatinčan Andrej Toplišek.

Med petdeseterico je tudi kar 8 povratnikov – to je ljudi, ki so na njej kdaj v preteklosti že bili, ne pa tudi lansko leto. Prepoznali jih boste po oznakah “pov”.

Začenjamo z lestvico najvplivnejših, sledijo predstavitve njihovih aktivnosti v 2022

Toliko za danes. Vabljeni k ogledu letošnje letvice 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in podrobnejših predstavitev, ki sledijo v naslednjih dneh. Puščice ob imenih kažejo uvrstitev posameznikov glede na leto 2021.

21/22 Ime in priimek
Domači kraj
Kraj bivanja
Poklic, delo, funkcija
1. Franc Pišek
Jazbina pri Šmarju Jazbina pri Šmarju Lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan d.o.o.
2. Iztok Špan Planina pri Sevnici Ljubljana lastnik in direktor podjetja Tajfun d.o.o.
3. Danica Zorin Mijošek Rog. Slatina Rog. Slatina Lastnica Kozmetike Afrodita
4. Ivan Cajzek Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Direktor in lastnik podjetja GIC gradnje
5. Aleš in Boštjan Jager Laše pri Podplatu Rogaška Slatina Lastnika in direktorja Jagros d.o.o.
6. Aleš Rojs Šmarje pri Jelšah Ljubljana Direktor in največji lastnik odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji
7. Peter Misja Imeno Imeno Župan občine Podčetrtek
8. Roman Moškotevc Stopče pri Grobelnem Stopče pri Grobelnem direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val
9. mag. Branko Kidrič Cerovec pod Bočem Cerovec pod Bočem Župan Občine Rog. Slatina
10. Jelka Godec Ponikva Ponikva Vodja poslanske skupine SDS v državnem zboru RS
11. dr. Tonček Kregar Rogatec Celje Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, glasbenik
12. Vinko But Kostrivnica Kostrivnica Direktor Mlakarne Celeia
13. ddr. Igor Grdina Šentjur Cerovec pod Bočem Zgodovinar, publicist in literarni zgodovinar
14. nov Jernej Močnik Dvor pri Šmarju pri Jelšah Dvor pri Šmarju pri Jelšah Direktor SIJ Metal Ravne
15. prof. dr. Jože Krašovec Sodna vas pri Podčetrtku Ljubljana Univerzitetni profesor, teolog, predavatelj, prevajalec
16. mag. Marko Diaci Vrbno Šentjur Župan Občine Šentjur
17. Matija Čakš Koretno pri Šmarju Koretno pri Šmarju Župan Občine Šmarje pri Jelšah
18. Anton Škrabl Brestovec pri Rog. Slatini Brestovec pri Rog. Slatini Orglar, lastnik in direktor Orglarstva Škrabl
19. Franc Jager Laše pri Podplatu Šentjur Ustanovitelj podjetja Jagros, direktor in lastnik Gradnje Jager d.o.o.
20. Nina Zidar Šmarje pri Jelšah Lukovica pri Ljubljani Odvetnica
21. Aleš Novak Mala pristava pri Šmarju Ljubljana stand up komik
22. Zdravko Počivalšek Olimje Olimje Bivši minister za gospodarski razvoj
23. Boštjan Kukovičič Šentjur Botričnica pri Šentjurju direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o.
24. Peter Markovinovič Rog. Slatina Rog. Slatina Glavni trener KK Rogaška in selektor državne reprezentance do 20 let
25. dr. Vinko Gorenak Bohorina pri Zrečah Vršna vas pri Zibiki bivši državni sekretar v kabinetu predsednika vlade
26. Tomi Rumpf Mestinje Mestinje Bivši direktor Farme Ihan – Meso Kamnik
27. dr. David Šarlah Šmarje pri Jelšah Champaign, ZDA Profesor na univerzi Illinois, Champaign, ZDA
28. nova dr. Asta Vrečko Šentjur Ljubljana Ministrica za kulturo RS
29. Dejan Mihevc Šentjur Würzburg (Nemčija)
Pomočnik trenerja nemškega prvoligaša Würzburg
30. Martin Mikolič Rogatec Rogatec Župan Občine Rogatec
31. Aleš Seidl Bistrica pri Tržiču Dvor pri Šmarju pri Jelšah Direktor As System d.o.o. in predsednik OOZ Šmarje
32. Luka Lapornik Šentjur Chalon (Francija) Košarkar francoskega drugoligaša Elan Chalona
33. Mojca Kunst Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Bivša direktorica Kozjanskega parka
34. dr. Robert Simonišek Lesično Celje umetnostni zgodovinar, pesnik, nam. direktorja Moder. galerije
35. Viljem Gradišek Polje ob Sotli Polje ob Sotli Direktor in solastnik Polje d.o.o.
36. pov Peter Volovšek Spodnja Kostrivnica Spodnja Kostrivnica Direktor in solastnik MOS Servis d.o.o.
37. pov Urška Arlič Gololičič Šentjur Ljubljana Operna pevka, sopranistka
38. pov dr. Štefan Bogdan Šalej Šentjur São Paulo, Brazilija upokojeni poslovnež, profesor in diplomat
39. pov Andrej Kitak Rog. Slatina Rog. Slatina Lastnik in direktor podjetja Ki-Tak Gradnje d.o.o.
40. nov Janko Rajgl Kozje Kozje Direktor in lastnik podjetja Rajmax
41. Hugo Bosio Kozje Celje Direktor podjetja Bosio d.o.o.
42. Marjan Dikaučič Slovenska Bistrica Šmarje pri Jelšah Bivši minister za pravosodje, direktor VOC Celje
43. pov Marjeta Jager Šentjur Bruselj Namestnica direktorja v  direktoratu EK za mednarodno sodelovanje in razvoj
44. Franci But Kostrivnica pri Rog. Slatini Posebni odposlanec za Varnostni svet OZN
45. pov Simona Mele Mestinje Grahovo pri Cerknici Predsednica uprave Mladinske knjige
46. nov Anton Šturbej Rogatec Rogatec Poslanec državnega zbora RS
47. prim. dr. Gorazd Voga Šentjur Šentjur Dekan Visoke zdravstvene šole v Celju
48. pov Milenca Krajnc Vrenska Gorca Vrenska Gorca Županja Občine Kozje
49. pov Franjo Debelak Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Župan Občine Bistrica ob Sotli
50. nov Andrej Toplišek Rog. Slatina Rog. Slatina Glasbenik, skladatelj

Rok Čakš