Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začenja se poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov


V tem tednu bodo policisti po vsej državi izvajali poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov. Preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, poteka pod okriljem Roadpola, evropske mreže prometnih policij.

Evropsko usklajen poostren nadzor, v katerem bodo policisti še več pozornosti kot običajno namenili preverjanju te kategorije voznikov, bo potekal od 10. do 16. oktobra 2022.

“Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja s 40-tonskim vozilom, vse to lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami,” ob začetku akcije opozarjajo policisti.

Tovorni in avtobusni pod drobnogledom na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi

Policisti bodo v času med 10. in 16. oktobrom 2022 izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Poleg tega bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

Še posebej pozorni bodo policisti na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je tudi evropsko usklajen, tako da bodo nadzori v tem času potekali hkrati v več evropskih državah.

Med tovrstnimi nadzori policisti preverjajo tudi spoštovanje predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov ter odkrivajo manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi).

foto: policija.si