Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

23. Praznik kozjanskega jabolka ta vikend vabi množico od blizu in daleč (foto)


Več stoglava množica se danes druži, degustira, izobražuje in nakupuje dobrote na že 23. Prazniku kozjanskega jabolka. Osrednje dogajanje tradicionalnega praznika se odvija danes in jutri na trgu v Podsredi, ko se tudi uradno zaključi. Celoten program pa se je otvoril že prejšnjo nedeljo, s 14. pohodom po kozjanskih sadovnjakih.

Pestro dogajanje ob Prazniku kozjanskega jabolka organizira Kozjanski park, če pa boste dogodek morda obiskali, boste priča bogatemu izboru dobrot lokalnih ponudnikov in regionalnih produktov. Danes ste se lahko sprehodili čez tržnico z regionalnimi proizvodi, zbranim so se predstavila društva in združenja, predstavili so predelovalnico jabolčnega soka, pozabili niso niti na tekmovalne in družabne igre, ustvarjalnice za najmlajše ter bogat kulturni program.

Ob 10. uri so slavnostno otvorili Praznik kozjanskega jabolka, podelili naziv Carjevič leta 2022 in blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park. Ob 11. uri so odprli razstavo gob Gobarskega društva Kozjansko-Kozje, ob 12. uri pa se je pričelo veselo tekmovanje v peki »štrudla« za naziv »Štrudlmojstr-ca«. Ob 16. uri se je pričelo Tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupku.

Jutri bo še vedno na voljo sejem regionalnim produktov, a bo dan bolj rekreativno obarvan. Od 10.30 do 13. ure bo potekalo družabno kolesarjenje Z JABKO NA KOLO, ob 11. uri pa se prične rekreativni tek na grad Podsreda, »S KOZJANSKIM JABOLKOM V PODSREDI DO BOLJ ZDRAVEGA ŽIVLJENJA«.

Na praznovanju so prav tako na ogled tiste, zaradi katerih v Podsredi sploh praznujejo. Na razstavi lahko zasledite 55 tradicionalnih kozjanskih sort jabolk, ki so razvrščene po času dozorevanja, med katerimi ločimo poletne, jesenske in zimske sort jabolk.

Za mnenja in nasvete o jabolkih lahko za rokav na razstavi pocukate mag. Adrijana Černelča, enega izmed predstavnikov Kozjanskega parka na prireditvi. »Že dve desetletji aktivno sodelujem pri oživljanju travniških sadovnjakov, predvsem tradicionalnih in avtohtonih sort jabolk. Moram pohvaliti, da smo v teh letih vzpostavili kolekcijski sadovnjak in drevesnico tradicionalnih sort. Vsi prebivalci in širša množica, ki si želijo okusov svoje mladosti ali mladosti svojih staršev ter okolju prijazne pridelave, svetujem posluževanja tovrstnih sadik. Vesel sem, da lahko vsako povpraševanje s pestro ponudbo jabolk tudi uresničimo«, komentira Černelč.

Praznika kozjanskega jabolka se je udeležila tudi županja Občine Kozje, Milenca Krajnc. »V izjemno veselje mi je, da imamo danes priložnost gostiti že 23. Praznik kozjanskega jabolka, na katerem se predstavlja preko 170 ponudnikov lokalnih dobrot in vsega, kar sodi zraven. To je vseslovenski okoljski dogodek, ki zaznamuje naše kraje in navsezadnje, našo domovino«, je dejala županja.

Na Prazniku kozjanskega jabolka je prav tako nepogrešljiv župan Občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, ki dogajanje komentira: »Že 23. leto zaporedoma sem prisoten na tej krasni zgodbi, ki se neprestano razvija. Tukaj razstavljajo ljudje, ki delajo s srcem, vsak nekaj posebnega, domačega, unikatnega. Danes mi je prav tako uspelo sneti najvišje jabolko z drevesa, kar mi je v čast, saj so te kraljice vsega dogajanja.«

Kdo je letošnja »Štrudlmojstrica«, kdo je olupil najdaljši olup ter kdo je najbolje tekel te kolesaril z jabko, si preberite tukaj.

 Vabimo vas k ogledu fotogalerije s 23. Praznika kozjanskega jabolka, ali da se dogodka udeležite v živo.

N.O.