Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik kozjanskega jabolka: Kdo sta štrudlmojstrici in koliko je meril najdaljši olup? Z jabko se je tudi teklo in kolesarilo (foto)


Vikend je bil v Podsredi v znamenju 23. Praznika kozjanskega jabolka. Več stoglava množica se se je skozi celoten vikend družila, degustirala dobrote, izobraževala in nakupovala. Svoj čar celotnemu prazniku pa so dodale tudi zanimive tekmovalne discipline ter rekreativne aktivnosti. Praznik kozjanskega jabolka je tako tudi letos okronal tokrat kar dve  štrudlmojstrici ter šampiona med olupki.

Eden izmed vrhuncev vsakoletnega Praznika kozjanskega jabolka, katerega smo na Kozjansko.info obiskali ob sobotnem odprtju, je nedeljska podelitev naziva štrudlmojstice/štrudlmojstra ter merjenje najdaljših olupkov. Letošnje tekmovanje v peki štrudla je ponudilo razburljiv razplet, saj je okronalo kar dve zmagovalki.

Letos kar dve Štrudlmojstrici

Komisija za ocenjevanje »štrudla« v sestavi županja občine Kozje Milenca Krajnc, Jasmina Resnik iz pekarne Resnik, Nataša Ferlinc Krašovic iz JZ Kozjanski park in Francka Javeršek iz Društva kmetic Ajda je imela letos zelo težko nalogo, saj so vsi tekmovalci spekli odličen štrudl. Največje število točk pa sta na koncu prejeli Stanka Alegro in Irena Vavričuk iz Društva kmetic Ajda in si prislužili naziv »Štrudlmojstrci leta 2022«. Drugo mesto je zasedla ekipa Šolskega centra Šentjur, ki sta jo sestavljali Lara Štruc in Lea Vahen, tretje mesto pa sta zasedli mama in hči Ivica in Katja Milat iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje.

Zmagovalce v najdaljšem olupu ločili centimetri

Še eno razburljivo tradicionalno tekmovanje se je odvilo v sklopu nedeljskega dogajanja, tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Konkurenca je bila letos izjemno močna, kar kaže tudi »zgolj« drugo mesto večkratnega zmagovalca Martina Magdalenca. Letos je konkurenco pokorila ženska lupilka. Prvakinja za najdaljši olup je namreč postala Olga Simončič s 4,65 m dolgim olupom. Drugo mesto je osvojil Martin Magdalenc s 4,53 m dolgim olupom, ki je sicer dosti krajši od njegovega rekordnega olupa, ki je meril kar 7,30 m. Tretje mesto je zasedel Matija Recko s 4,51 m dolgim olupom.

Tek in kolesarjenje z jabolkom

Praznika kozjanskega jabolka pa je tudi letos razveselil tiste, bolj športno aktivne obiskovalce. Ti so se podali na rekreacijski tek oz. družabno kolesarjenje.

Rekreacijski tek na grad Podsreda

Že petnajsto leto zapored je Športno društvo Podsreda organiziralo rekreacijski tek na grad Podsreda z naslovom »S tekom kozjanskega jabolka v Podsredi do bolj zdravega življenja«. 30 tekačev je uspešno premagalo pot. Najhitrejši je bil Matevž Kunšič, ki je pot premagal v 27,54 minutah. Drugi je bil Marko Stanič z 29,42 minute, tretji pa je na cilj pritekel Peter Plevčak s časom 31,17 minute.

Med ženskami je bila najhitrejša Nataša Šušterič z 31,35 minute, druga je bila komaj 9-letna Zarja Preska, ki je pot pretekla v 39,43 minutah, tretja pa Anita ban s 40,39 minute.

Družabno kolesarjenje – Z jabko na kolo

V sodelovanju s Kolesarsko sekcijo Orans, Bistrica ob Sotli so organizatorji že devetič organizirali tudi družabno kolesarjenje »Z jabko na kolo«. Kolesarjenja se je udeležili 19 kolesarjev. Kot že nekaj let doslej so jih v Lastniču na kmetiji Ivanušič prijazno sprejeli in pogostili. Tokrat je kolesarje pričakala celo torta. V zahvalo vsakoletni gostoljubnosti so tako kolesarji letos na kmetiji Ivanušič zasadili jablano. “Upamo da se bo carjevič prijel in čez nekaj let tudi bogato obrodil. Vsako leto, drugi vikend v oktobru, ga bodo kolesarji nadzirali,” so zapisali v JZ Lozjanski park.

Vabljeni k ogledu foto utrinkov (foto: JZ Kozjanski park):

B.S.