Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aleksander Svetelšek ekspresno z direktorskega mesta celjske bolnišnice


Šmarčan Aleksander Svetelšek je skoraj natančno pet mesecev po tem, ko je bil s strani vlade potrjen na mesti direktorja Splošne bolnišnice Celje, odstopil s položaja. Enako je storilo tudi ostalo ožje vodstvo potem, ko je odjeknila afera z zamenjavo identitet dveh pacientov, ki sta bila v celjsko bolnišnico istočasno pripeljana iz doma starejših. Eden od njiju je med zdravljenjem umrl, nakar so ga domnevni svojci tudi pokopali.

Kot so na novinarski konferenci dejali predstavniki SB Celje, gre pri odstopu predvsem za moralno dolžnost in prevzem objektivne odgovornosti za incident. Predsednik sveta zavoda SB Celje Andrej Klasinc, kakor tudi vlada sta odstop sprejela.

Včeraj je Slovenijo pretresla afera zamenjave identitete pacientov v Splošni bolnišnici Celje. Incident se je zgodil prejšnji teden, ko so iz doma starejših Zidani most na zdravljenje v SB Celje istočasno prepeljali dva enako stara pacienta. Med zdravljenjem je eden od pacientov umrl, nakar so bili o njegovi smrti obveščeni napačni svojci, ki so pokojnika tudi pokopali, misleč da gre za njihovega bližnjega. Zamenjava identitete se je zgodila med prevozom in predajo pacientov v SB Celje, nakar se prava identiteta po seriji napak ni ugotovila vse do vrnitve preživelega pacienta v Trubarjev dom v Zidanem mostu. O incidentu smo podrobneje pisali tukaj.

Svetelšek ekspresno s čela SB Celje

Zaradi afere je celotno vodstvo Splošne bolnišnice Celje ponudilo odstop, ki sta ga že sprejela tako vlada kot svet zavoda. Med odstopljenimi so tako pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege, strokovni direktor Franc Vindišar, sicer dolgoletni vodja stroke v SB Celje, ki je vmes, med majem 2021 in februarjem 2022, zasedal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, ter direktor Aleksander Svetelšek, ki je bil na mesto direktorja imenovan aprila letos.

Šmarčan je tako mesto direktorja SB Celje zapustil skoraj natanko pet mesecev za tem, ko ga je na funkcijo potrdila prejšnja vlada. Aleksander Svetelšek je bil sicer pred zasedbo najvišje funkcije v celjski bolnišnici znan po tem, da je med leti 2001 in 2009 vodil slovenskega trgovskega giganta Engrotuš. V povezavi s tem se sicer še sedaj vlečejo določeni sodni spori. Leta 2016 je kandidiral tudi za direktorja ZD Šmarje pri Jelšah. Svetelška je Svet zavoda ZD Šmarje najprej potrdil, a se je po prvotni potrditvi zapletlo, na mesto direktorice ZD Šmarje pa pa je nato sedla ravno Irena Nunčič, ki je bila tudi njegova protikandidatka za mesto direktorice SB Celje. Aleksander Svetelšek, po izobrazbi diplomirani ekonomist, je direktorsko kariero sicer začel v podjetju Hmezad v Šmarju pri Jelšah. Po vodenju Engrotuša, je bil še predsednik uprave Petrola, deloval pa je tudi v lastnem svetovalnem podjetju SA & SA d.o.o., vendar ga po uradno dostopnih podatkih ni več zavedenega ne v lastniškem deležu podjetja, ne na kateri izmed vodstvenih funkcij.

foto: novinarska konferenca SB Celje