Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 let že najmlajši prestopajo prag otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah


Javni zavod otroški vrtec Šmarje pri Jelšah je v letu 2022 v znamenju praznovanja. Ta obeležuje zlat jubilej, 50 let organizirane predšolske vzgoje v Šmarju pri Jelšah. Od tega je že 27 let samostojni javni zavod. Z »abrahamom« vrtca se veselijo vsi, ki so kakorkoli povezani z njim in v sebi nosijo vesele spomine nanj – otroci, starši, stari starši, zaposleni, zaposleni na občini in ostali v lokalni in širši skupnosti.

Vrtec Šmarje je svojo zgodbo začel pisati na petek, 18. februarja 1972. Ta februar je imel 29 dni oziroma je bilo leto 1972 prestopno.  Od takrat je minilo okroglih 50 let ali natančneje, 18346 dni. V začetku delovanja je vrtec obsegal tri igralnice, veliko avlo, kuhinjo, bolniško sobo in kurilnico.  1. septembra 1972 je bilo v vrtec vpisanih prvih 37 otrok.  Takrat so bile v vrtcu zaposlene štiri strokovne delavke, eni izmed njih sta Gusta Grobin in Rozika Pustišek, slednja se je jubileja tudi udeležila. V vrtcu so imeli takrat zaposleno še kuharico in čistilko. Po desetletju dela je imel vrtec že pet oddelkov, prošnje za sprejem otrok pa so tako naraščale, da je morala prostore temu odstopiti tudi šola Šmarje. Do danes so se šmarskemu vrtcu pridružile podružnične enote Zibika, Livada, Kristan Vrh, Sladka Gora, Šentvid, Sveti Štefan in Mestinje. V letošnjem šolskem letu imajo 25 oddelkov, ki jih obiskuje kar 452 otrok.

Zadnje mesece so se na veseli dogodek v vrtcu pripravljali mesece, zbirali spomine in jih preučevali, otroci pa so zadnje tedne z vzgojiteljicami pridno vadili za svojo plesno točko.

Uvodno besedo je zbranim namenila ravnateljica, Jelka Kitak: »Danes se s ponosom oziramo nazaj, na pol stoletja delovanja. Vrtec Šmarje je temeljna vzgojno-izobraževalna celica, podaljšana roka družine, ki staršem pomaga pri skrbi in razvoju otroka. Predšolskemu obdobju moramo nameniti posebno skrb, saj se takrat otroci razvijajo najbolj intenzivno. Ta čas otroku ustvarja prihodnost in ga določa skozi vse življenje. V našem vrtcu si želimo, da bi otroci z nasmeškom na obrazu prihajali vanj, se počutili ljubljene, slišane in se v njem počutili kot doma.«

V vrtcu izpostavljajo izjemno dobro sodelovanje z ustanoviteljico, občino Šmarje pri Jelšah in osnovno šolo Šmarje pri Jelšah. Izjemno se zahvaljujejo dolgoletnemu županu, Jožetu Čakšu, dolgoletnemu ravnatelju šole Šmarje in županu, Stanku Šketu in dolgoletni vodji oddelka za družbene dejavnosti in finance na občini Šmarje, Zlatki Pilko.

Župan Matija Čakš dodaja: »Z leti razvoja je začela stopati v ospredje izobraževalna vloga vrtca in uresničevanje kurikuluma, s katerim se otroke vzgaja ter uči spretnosti in znanj. Vzgoja in učenje v vrtcu sta za otroke in starše izrednega pomena, saj naj bi ta dopolnjevala starševstvo. Čeprav občina skrbi za materialne pogoje, ne more pa skrbeti za dobrobit otrok, lahko to počnejo le skrbne in srčne vzgojiteljice, ki s svojimi znanji in dejanji oblikujejo otroka in vplivajo na njegovo počutje. Iskrena hvala, danes se skupaj veselimo. Vrtec Šmarje, vse najboljše!«

Spodbudne besede sta okroglemu jubileju namenila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec in minister za pravosodje, Marjan Dikaučič. Za uvodni glasbeni program je poskrbelo Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah. In najboljše za na konec, množičnemu in razigranemu dogodku, so s svojimi plesnimi  nastopi prisotnim nasmehe na obraz risali najmlajši. Več utrinkov v fotogaleriji.

N.O.