Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dirka po Sloveniji 2022 tudi letos po cestah Kozjanskega in Obsotelja (etape, trase, časovnica in 3D predstavitev)


Znane so podrobnosti 28. dirke po Sloveniji, ki bo potekala med 15. in 19. junijem. Tudi letošnja dirka je sestavljena iz 5 etap. Kolesarji bodo skupaj prekolesarili 791,4 kilometrov in premagali z 9.152 višinskih metrov.

Letošnja dirka po Sloveniji se bo začela s 164,4 km dolgo etapo od Nove Gorice do Postojne. Start druge etape dolge 174,1 km, ki bo v veliki meri potekala po krajih Kozjanskega in Obsotelja, bo na Ptuju, cilj pa bo tako kot lani v Rogaški Slatini. Tretja, 144,2 km dolga etapa, je popolnoma savinjska, saj bo start te v Žalcu, cilj pa v Celju. Tudi četrta (kraljevska) etapa, dolga 152,4 km, se bo začela na Celjskem. Start bo namreč v Laškem, kolesarji pa bodo tudi preko Zgornje Savinjske doline na cilj prikolesarili na idilični Veliki Planini. 28. dirka po Sloveniji se bo zaključila s 156,3 km dolgo etapo Vrhnika – Novo Mesto.

Dirka po Sloveniji je del serije UCI ProSeries.

Najbolj zveneče ime dirke je zagotovo prvi kolesar sveta Tadej Pogačar, ki bo branil lansko zmago. Prav tako bo nastopil trenutno peti kolesar sveta Matej Mohorič (Bahrain Victorius), pa tudi drugi vrhunski kolesarji ekip svetovne serije. Na DPS 2022 bodo kolesarile ekipe UAE EmiratesBahrain Victorious, BikeExchange Jayco in Astana Premier Tech. Iz druge lige bo prvič sodeloval Alpecin Fenix, ki bo od drugega leta del elitne svetovne serije.

Trasa letošnje dirke bo za tekmovalce izziv vse do zadnjih metrov, saj bodo morali kolesarji tudi v zadnji etapi opraviti s kategoriziranim vzponom na Trško goro, kar je novost v poteku zadnje etape in bo nedvomno močno popestrilo dirko vse do ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu. Sicer je na dirki tudi en vzpon prve kategorije, seveda govorimo o 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino, kjer se bodo kolesarji soočili s povprečnim naklonom 7,6 %. Poleg tega je dirka skozi vse etape razgibana in tehnično zahtevna, zato tudi na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev.

Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.

Organizatorji 28. slovenske pentlje tudi nadaljujejo tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.


1. etapa, sreda, 15. junija:
Nova Gorica (start 12.45) – Idrija – Ajdovščina – Goriška Brda – Tolmin – Postojna (cilj 16.41), 164,4 km:

Kolesarska dirka Po Sloveniji se letos začenja v Novi Gorici, kjer začetni del etape poteka po istih cestah kot lanskoletni etapa znamenitega Gira d’Italia. Prve vzpone kolesarje čakajo že v Goriških Brdih, vendar je do cilja še predaleč, da bi to odločilno vplivalo na potek etape. Predvideva se pobeg manjše skupine, sledita Tolmin in Idrija. Z vzponom proti Zadlogu in Črnemu vrhu, pa se bo dirka najbrž zares začela. Spust v Ajdovščino tehnično ni zahteven, kolesarji ga poznajo že iz leta 2019, vzpon na Rebrnice pa lahko “iz igre” za etapno zmago izloči kar nekaj šprinterjev. Malo več kot 160 km dolga etapa se bo končala prvič v zgodovini dirke v Postojni, po vsej verjetnosti s šprintom manjše skupine.


2. etapa, četrtek, 16. junija:
Ptuj (start 10.40) – Zgornja Kungota – Šentilj – Lenart – Sveta trojica – Pesnica – KS Ponikva (okoli 13.20) – KS Grobelno – Šentjur (okoli 13.30) – Šmarje pri Jelšah (okoli 14.00) – Rogaška Slatina (cilj 14.47), 174,1 km:

Druga etapa je namenjena bolj hitrim kolesarjem, ki računajo na odločitev etape v zaključnem sprintu. Gre za najdaljšo etapo letošnje dirke, kjer je prvi del etape tehnično in tekmovalno zelo zahteven. Vsekakor bo v prvem delu prišlo do pobega kakšne manjše skupine, v zadnjem delu pa je pričakovati boj sprinterskih ekip za etapno zmago. Drugi dan dirke ni pričakovati pomembnejših odločitev za končni vrstni red, bo pa etapa zagotovo predstavljala vrhunec za ljubitelje kolesarstva na Kozjanskem, saj bo zaključek dirke potekal preko Šentjurja in Šmarja pri Jelšah do cilja v Rogaški Slatini.


3. etapa, petek, 17. junija:
Žalec (start 11.15) – Braslovče – Šoštanj – Velenje – Vransko – Šmartno ob Paki – Prebold – Štore – Celje (cilj 14.42), 144,6 km:

V kolikor najboljši kolesarji na dirki niso že prvi dan razkrili svoje karte, potem je petkova etapa priložnost za kaj takega. Sekunde, ki jih zgubiš na taki etapi so dragocene, v zgodovini dirke pa je tudi ta etapa že odločila končnega zmagovalca dirke. Vzpon na Svetino in izredno tehničen spust do Celja bosta že napovedala, kdo se lahko bori za zeleno majico na letošnji dirki. Zadnji vzpon na Celjski grad tudi ni zanemarljiv, saj so noge v takšnih zaključkih etap lahko zelo težke.


4. etapa, sobota, 18. junija:
Laško (start 10.55) – Mengeš – Kamnik – Ljubno ob Savinji – Luče – Velika planina (cilj 14.32), 152,5 km:

Start sobotne etape bo v Laškem, sledi zanimiv in tehničen prvi del, ki bo po vsej verjetnosti prinesel pobeg manjše skupine kolesarjev, ki si bo želela privoziti prednost pred vzponom na Črnivec in Veliko planino. Srednji del etape je ravninski, zadnji del pa bo najbrž odločil zmagovalca letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji.


5. etapa, nedelja, 19. junija:
Vrhnika (start 11.10) – Ljubljana – Škofljica – Ivančna Gorica – Trebnje – Novo mesto (cilj 14.52), 156,1 km:

Zadnji dan je bil tradicionalno namenjen hitrim kolesarjem, zna pa se zgoditi, da bo tokrat drugače. Start nedeljske etape bo na Vrhniki, prvi del etape bo hiter, predvidena je tudi kar visoka povprečna hitrost. Cilj letošnje dirke bo že tradicionalno na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, v zaključku etape pa kolesarje čaka še krajši vzpon na Trško goro in tehničen spust, ki bi lahko tudi premešala karte ne samo za etapno ampak tudi za končno zmago na dirki. Koncentracija najboljših na dirki bo potrebna vse do ciljne črte.


B.S., vir: tourofslovenia.si