Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bolečine v križu – Težava vsakega drugega Slovenca

Ja, za takšnimi ali drugačnimi bolečinami v križu toži že vsak drugi Slovenec. Bolečine v križu veljajo za eno izmed najpogostejši težav tako mladih kot starih. In predvsem zaradi zakoreninjenega sedečega načina življenja, stresa in preobremenjenosti, ljudje ne namenijo dovolj časa in pozornosti svoji telesni aktivnosti, ki pa kot že neštetokrat dokazano pomaga k izboljšanju počutja.

Vzrok pojav bolečin v telesu je veliko, pri čemur so najpogostejše kronične degenerativne spremembe. Zakaj?

Telo z leti nabira različne kompenzacije, preko katerih našemu telesu omogoča normalno gibanje. S kompenzacijami pa mislimo preobremenjevanje določenih struktur (t.j.: sklepov ligamentov, medvretenčnih diskov….); ker določene druge strukture niso sposobne učinkovito opravljati svojega dela. In s časoma, se te strukture preobremenijo, povzročijo bolečino in morda človeka onesposobijo do te mere, da je nekaj časa nepokreten ali je celo potrebna operacija.

Kako se lahko spopasti z bolečinami v križu?

Bolečinam v križu se lahko uspešno izognemo, oziroma jih odpravimo z redno telesno aktivnostjo in spremembo življenjskega sloga. Vedno več Slovencev, predvsem otrok, kot tudi odraslih, je prekomerno težkih in posledično tudi neaktivnih. Zato je potrebno ljudi, ki jih pestijo bolečine v križu, izobraziti o bolj zdravemu načinu življenjskega sloga, tako da v svoje življenje dodajo zdrave variacije prehrambenih obrokov, redno telesno aktivnost in dnevne sprehode.

Kako hitro se lahko znebimo bolečine v križu ko se ta pojavi?

To je popolnoma odvisno od posameznika do posameznika, ter poškodovanosti struktur, ki bolečino povzročajo. Tukaj je predvsem potrebno vzpodbuditi te posameznike, da se ne predajo bolečini, postanejo obupani, ampak vztrajajo in se trudijo na takšen ali drugačen način gibati, ter vključiti telesno aktivnost v svoje življenje. Seveda, vse v zdravi meri zmernosti, ter prilagajanju trenutnemu stanju in bolečini.

Potrebno je poudariti tudi konsistentnost in zavestno prisotnost posameznika. To pa pomeni, da je posameznik z bolečinami v križu pripravljen delati vaje redno, dan za dnem, ne pa se posluževati samo pasivnih manualnih terapij, kjer preživi celo uro na masažni mizi.

Gibanje je tisto, preko katerega lahko telesu najučinkoviteje dovajamo signal za odpravo težav.

Ali so protibolečinske tablete učinkovite?

Učinkovite so toliko, da lahko posamezniku zmanjšajo zaznavanje bolečine, vendar težave ne rešijo. Najslabše je, ko človek samo čaka da bolečina mine in se nato vrne na stare tire, dokler ga bolečina spet ne ustavi. Protibolečinske tablete so zagotovo učinkovito orodje v akutni fazi, saj zmanjšajo občutek bolečine do te mere, da posameznik lahko le-to prenaša na znosnejši način. Ko pa se ta pomiri, ali celo izgine, pa je potrebno, da posameznik aktivno pristopi k odpravi težave. To pomeni, da si poišče kineziologa, ter z njim prične odpravljati bolečino pod ustreznim strokovnim vodstvom.

Bolečine v križu se lahko uspešno znebimo in jo tudi dolgoročno opravimo, v kolikor pristopimo k reševanju težave aktivno. Torej, posameznik je pripravljen in si želi težavo odpraviti, komunicira s svojim trenerjem, redno izvaja vaje na treningih, ter sam doma in spremeni življenjski slog, v kolikor mu ta povzroča prevelik stres.

naročnik objave: Erik Zorn