Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako odpraviti bolečine v križu, vratu in kolku?


Skoraj vsak se je že kdaj v življenju srečal s takšno ali drugačno bolečino v telesu, ki je vplivala na opravilnost. Pogoste in kronične bolečine v sklepih dolgoročno vplivajo na kakovost življenja, pri čemer je preventiva boljša kot kurativa. Preberite, katere so najpogostejše bolečine in kako jih lahko omilite sami.

Bolečine v križu

Bolečine v križu so ene najpogostejših bolečin, s katerimi se vsaj enkrat v življenju sreča kar 80% ljudi. Največkrat se pojavijo v hrbteničnih sklepih, medvretenčnih ploščicah, živčnih ali mišičnih strukturah in vezeh, ki potekajo ob hrbtenici. Vzroki za bolečine v križu so lahko različni. Bolečine so najpogostejeposledica dolgega sedenja ali težkih fizičnih del, pa tudi premalo gibanja, nepravilne drže in povečane telesne teže.,  Lahko pa sta vzrok za bolečine v križu zdrs medvretenčne ploščice ali druge degenerativne spremembe.

Odprava bolečin v križu je odvisna od njihovega izvora, kar bo najbolje znal oceniti zdravnik ali fizioterapevt. Včasih zadostuje že dodatna ustrezna telesna aktivnost, jemanje analgetika ali izvajanje specifičnih vaj. Če bolečina v križu ne preneha, pa bo zdravnik predpisal nadaljnje zdravljenje pri fizioterapevtu ali specialistične preiskave.

Bolečine v vratu

Največkrat se bolečine v vratu pojavljajo v kroničnih epizodah, ob povišanem psihološkem stresu, prisilni drži ali v ergonomsko neustreznem delovnem okolju. Bolečine v vratu so lahko posledica strukturnih sprememb vratne hrbtenice akutna bolečina v vratu pa je lahko tudi posledica prometnih nesreč ali padcev. Pogosto gre za poškodbe in preobremenitve mehkih tkiv, redkeje pa za simptom, ki bi zahteval pregled pri zdravniku.

Največkrat so bolečine v vratu posledica krčenja mišic, ki ga povzroči nenaden gib ali daljši prisilni položaj, na primer med spanjem ali gledanjem v zaslon. Izvor bolečin so lahko tudi degenerativne spremembe ali izbočenje medvretenčne ploščice, ki pritiska na bližnji živec. Vedno pogosteje je vzrok za bolečino v vratu stres, ki povzroča zakrčenost mišic, bolečina v vratu pa preraste v glavobol.

Pri bolečinah v vratu si lahko pomagate z vajami, ki aktivirajo globoke stabilizatorje v vratu, s sproščanjem trapezov in subokcipitalnih mišic. Za podrobna navodila obiščite rehabilitacijski center Peti element. Odprava bolečin v vratu zahteva različne pristope. Kakšne, bo najbolje znal povedati fizioterapevt ali zdravnik.

Bolečine v kolkih

Bolečine v kolku so največkrat posledica starostnih oz. degenerativnih sprememb, kot sta artroza in artritis ali poškodb (na primer izpaha ali zloma). Bolečine v kolku največkrat občutijo starejši odrasli, te pa vplivajo na hojo in premikanje, otežujejo sedenje in kratijo spanec. Odprava bolečin v kolku se razlikuje glede na vzrok obolenja; nekatera stanja zahtevajo operativno zdravljenje, druga pa konzervativno zdravljenje s protibolečinskimi zdravili in fizioterapijo.


naročnik: Peti element studio