Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Rogaška Slatina vendarle do najvišjega stolpa v Sloveniji


Danes sta župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in tehnični direktor izbranega ponudnika VG5 Nejc Hrastnik  v Aninem dvoru v družbi predstavnikov občinske uprave, izvajalcev del, donatorjev in domačinov podpisala 3,7 milijone evrov vredno pogodbo za gradnjo razglednega stolpa Kristal, na katerega naj bi se prvi obiskovalci lahko povzpeli že julija prihodnje leto. 

Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je pred svečanim podpisom pogodbe predstavil projekt, pri čemer je poudaril, da je gradnja stolpa za območje izrednega pomena, saj bo generator povečanega števila gostov v občini, za občino bo predstavljala dodatno promocijo v Sloveniji in tujini, ponudila bo nova delovna mesta, zlasti pa bo naložba pomembna za sanacijo degradiranega območja ob Tržaškem hribu, ki bo tako povezan z zdraviliškim jedrom in bo za gosta katerega koli hotela v Rogaški Slatini v dosegu 10 minut peš.

 

106-metrski stolp, ki si bo pridobil tudi sloves najvišjega stolpa v Sloveniji, bo sestavljalo pet sklopov. Skupna tlorisna neto površina bo znašala 582 m2. V pritličju bodo uredili prostor za nakup vstopnic, prodajo spominkov, informacijski prostor, sanitarije in dostop do požarnega stopnišča s 540 stopnicami ter dostop do dvigala. V prvem nadstropju bo vzpostavljena kavarna, možen pa bo tudi sprehod po delu prosojnih tal. Drugo nadstropje bo razgledna etaža, kjer bodo obiskovalci lahko doživeli tudi virtualno resničnost leta s Pegazom. V pohodni strehi bo urejeno odprto razgledišče na prostem s pretočno aplikacijo za prepoznavo in promocijo okolice. Ob stolpu bodo uredili tudi tlakovani trg s prostorom za pet promocijsko-prodajnih hišk.

Skupna vrednost projekta je ocenjena na dobre 4 milijone evrov, 2 milijona bo prispevalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, 600.000 evrov je načrtovanih iz naslova donacij gospodarskih družb, preostali del bo financirala občina.

Cena se je v primerjavi z ocenami izpred štirih let, ko je ideja vzbrstela, skoraj podvojila, pri čemer župan razlaga, da gre za unikaten projekt v Sloveniji in da je težko v začetni fazi oceniti realno vrednost. Prav tako je bila od idejne zasnove posodobljena oblika stolpa, cena se je zvišala tudi zaradi težavnosti projektiranja tako unikatnega projekta ter zaradi podražitve gradbenih del v zadnjem obdobju.

Donatorji pri gradnji stolpa.

Projektno dokumentacijo je izdelala na javnem natečaju izbrana družba Ponting, odgovorni projektant je dr. Viktor Mareklj, soavtorja sta Rok Mlakar in za področje arhitekture Nanda Koprivnik. Nadzor bo upravljalo podjetje Uniprojekt d.o.o.

Stolp bo v mesecu marcu pričela graditi na javnem razpisu izbrana družba VG5 iz Ljubljane, ki jo je zastopal Nejc Hrastnik. Vrednost gradbene pogodbe znaša 3,7 milijona evrov. Zaključek gradnje je predviden za marec 2023, začetek obratovanja pa napovedujejo v juliju istega leta. Upravljanje bo prevzel Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, ki s slatinsko turistično pridobitvijo načrtuje pet novih zaposlitev. Napovedujejo, da se bo na stolp mogoče povzpeti za osem evrov, a točne cene še niso določili.

To je za slatinsko občino osmi letošnji projekt. V okolici bodočega stolpa potekata še dva, in sicer gradnji nadhoda Sonce ter parkirišča Park&Ride. Vse tri naložbe so skupaj vredne 7 milijonov evrov in po besedah župana predstavljajo največje gradbišče v zgodovini občine.

Pred dobrim letom so v Rogaški Slatini izvedli celo referendum o tem, ali naj se gradi stolp Kristal ali ne, o čemer smo poročali tukaj:

Referendum o stolpu v Rog. Slatini: volivci podprli gradnjo stolpa, volilna udeležba 41 odstotna

 

Še nekaj fotografij z današnjega svečanega podpisa pogodbe o gradnji stolpa Kristal:

/

 

E.Š.