Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini so praznovali ob spominu na Elo Peroci, v Bistrici ob Sotli so prireditev posvetili vokalni glasbi (foto, video)


V preteklih dneh se je tudi v naših krajih odvilo nekaj prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. V Rogaški Slatini so se s včerajšnjo osrednjo kulturno prireditvijo z naslovom »Ko živim, rišem dan«, poklonili 100. obletnici rojstva Ele Peroci. Praznovali so tudi v Bistrici ob Sotli, kjer so počastili tudi najbolj predane ljubiteljske ustvarjalce v kulturi na območju štirih občin Javne izpostave sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah.

Osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Rogaški Slatini je bila namenjena obeležbi 100. obletnice rojstva v Rogaški Slatini rojene pesnice Ele Peroci, ki je v slovenski literaturi pečat pustila z več kot tisto pravljicami, štirimi proznimi deli, dvema zbirkama poezije, radijskima igrama in dvema scenarijema. Najbolj znana in priljubljena je po pravljici Muca Copatarica, ki je bila tako doma kot na tujem večkrat tudi uprizorjena kot lutkovna predstava.

Eli Peroci in njenim rojakom se je s slavnostnim govorom poklonil tudi pesnik, pisatelj, prevajalec in literarni zgodovinar dr. Peter Svetina, ki je izpostavil pomen otroške literature Ele Peroci, ki po njegovem ne nudi samo domišljijskega doživetja, pač pa preko njenih pravljic starši otrokom privzgajajo odgovornost za njihova dejanja.

Slatinčane je nagovoril dr. Peter Svetina.

»Ela Peroci je pred sedemdeseti leti v literaturi tako lasersko, natančno identificirala otrokovo duševnost, otrokovo veselje, tolažbo, stisko, kot bi bilo natančno ta hip. Njeni pogledi na otroka, njeno postavljanje na stran otroka, njeno zavzemanje za otroka so tako temeljni, da so bili aktualni ob času nastajanja njenih pravljic in so enako aktualni danes,« je nadaljeval ter nato sklenil, da lahko pisateljico umestimo v omizje ob bok najbolj znamenitih otroških literatov. Svoj nagovor je zaključil z mislijo, da je literatura Eve Peroci zgled tega, kako spoštovati otroka, kako mu dovoliti, da je otrok otrok, kako mu ne nalagati odgovornosti odraslih, ampak odgovornosti otroka in kako ne delati reči namesto njega, ampak mu pustiti, da z lastnimi buškami odraste v zrelega odraslega.

V kulturnem programu smo slišali Dekliški pevski zbor Cantabile, ki je prireditev otvoril tudi s slovensko himno. Z instrumentalno glasbo so navduševale violinistka ruskih korenin Inga Ulokina in prav tako violinistka, vnukinja Perocijeve Tonka Pogačnik Prinat ter na harfi Leto Križanič Žorž. Publiki je bila prvič uspešno predstavljena skladba “Valček za Elo”, ki je nastala prav ob počastiti obletnice Ele Peroci, ki je tudi sama igrala violino. Na rojstni dan pesnice bo skladba predvajana tudi v oddaji na prvem programu Radia Slovenije. Pod avtorstvo skladbe se je podpisala Inga Ulokina.

V plesnem perfomansu ob besedilih pesmi Perocijeve sta nastopili Nika Boršič in Eva Belcer. Spomine na Elo Peroci so odstirali njeni hčeri Anka Luger in Jelka Pogačnik ter prijateljici Neža Maurer in Marinka Svetina. Skozi videoposnetek pa smo slišali tudi, kako njene pravljice doživljajo otroci, o tem je spregovorila tudi Ana Četkovič Vodovnik. Prireditev je povezovala mag. Dubravka Berc Prah s Šolskega centra Rogaška Slatina, pod organizacijo sta se podpisala Občina Rogaška Slatina in Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina.

V Bistrici ob Sotli podelili tudi priznanja najbolj dejavnim ljubiteljskim kulturnikom

V Bistrici ob Sotli so osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku pripravili že v sobotnem večeru. Na prireditvi, katere rdeča nit je bila vokalna glasba, so zapeli Mariborski oktet, Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli ter solista Peter Dolinšek in Laima Krigere.

Slavnostni govornik v Bistrici ob Sotli Janez Drašler.

Slavnostni govornik je bil domači kulturni ustvarjalec Janez Drašler, ki je na svoji več kot petdeset let dolgi pevski poti med drugim prepeval pri Cerkvenem pevskem zboru Vrhnika, Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič v Ljubljani, bil je član Ljubljanskega okteta, honorarni pevec Opernega zbora v Celovcu ter član Komornega zbora RTV Slovenija, danes pa še prepeva v Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli in na korih v domačih cerkvah. V svojem nagovoru je izpostavil vidne dosežke slovenskih kulturnikov doma in v svetu, ki so zaznamovali zadnje obdobje, o pomenu amaterske kulture, ki se ji tudi sam predaja, pa je dejal, da je nepogrešljiva za narodno zavedanje in ustvarjanje v domačem okolju.

Na prireditvi so podelili priznanja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah za leto 2022. Priznanj so se razveselili: Robert Samec, predsednik Kulturnega društva Sveti Štefan, vodja skupine Štefanjski fantje in ustanovni član Folklorne skupine Sveti Štefan; s priznanjem so nagradili tudi Vokalno skupino Emine iz Podčetrtka, ki pod vodstvom Mateje Peperko  ter umetniškim vodstvom prof. Mihaele Pihler že šesto leto bogati področje vokalne glasbe pri nas; priznanja pa so se razveselili tudi v Muzejskem društvu Kozje, delujočega pod vodstvom mag. Petra Krivca. Jubilejno priznanje je šlo Kulturnemu društvu Bistrica ob Sotli, ki je lani obeležilo 45 let neprekinjenega delovanja, zadnji čas pa so zaznamovali s številnimi dogodki in prireditvami, v katerih so povezali ustvarjanje domačih kulturnikov in gostujočih ustvarjalcev, prav tako se pa se lahko pohvalijo s kar nekaj visokimi nagradami na področju zborovskega petja.

Letošnji nagrajenci JSKD OI Šmarje pri Jelšah.

Besedne niti prireditve je pletla domačinka Janja Kunej, sicer pa so se pod organizacijo ob Kuturnem društvu Bistrica ob Sotli podpisali še Občina Bistrica ob Sotli in JSKD OI Šmarje pri Jelšah.

Vabimo vas, da drobtinice kulturnih prireditev v Bistrici ob Sotli in v Rogaški Slatini ujamete skozi ogled spodnjih videoposnetkov. Najprej insert s prireditve v Bistrici ob Sotli:

Prisluhnite dr. Petru Svetini, slavnostnemu govorniku na osrednji kuturni prireditvi v Rogaški Slatini:

Insert osrednje prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku v Rogaški Slatini:

Foto utrinke smo strnili v spodnji fotogaleriji:

E. Š.