Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kam za kulturni praznik v Obsotelju in na Kozjanskem? Praznovali bomo virtualno in s srečanji v hramih kulture


Ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga bomo z dela prostim dnem obeležili v torek, se običajno po občinskih in krajevnih središčih Obsotelja in Kozjanskega vrstijo kulturne prireditve in razni dogodki, namenjeni tako mlajšim kot starejšim prebivalcem. Letos temu ni tako, saj »korona« čas še vedno omejuje druženja ljudi. Marsikje so se zato odločili, da tudi letos odpovejo tovrstne dogodke, drugje bodo pripravili virtualno praznovanje, po nekaj krajih pa pripravljajo tudi prireditve s srečanji obiskovalcev. Kam nas vabijo v tem tednu?

Na predvečer slovenskega praznika, 7. februarja, ob 18. uri osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo v Rogaški Slatini. Naslov prireditve bo »Ko živim, rišem dan«, z njo pa bodo obeležili tudi leto Ele Peroci. Slavnostni govornik na prireditvi bo slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni zgodovinar dr. Peter Svetina. Prireditev v organizaciji JZTKRS in Občine Rogaška Slatina bo potekala v slatinskem kulturnem centru.

V Rogatcu bodo slovenski kulturni praznik obeležili s spletno prireditvijo »Srce v besedi«, ki jo posvečajo 100. obletnici rojstva rojaka Jožefa Šmita, tudi častnega občana, pesnika, prevajalca in urednika otroške revije Ciciban. Spletno prireditev bo mogoče spremljati v torek, 8. februarja, na povezavi, objavljeni na spletni strani Občine Rogatec in Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Tudi v Šentjurju bodo slovenski kulturni praznik proslavili preko virtualnih kanalov. Območna izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti je za ta namen pripravila kratek film »Prešerno z Josipom«. Z njim zaključujejo leto Josipa Ipavca. Prikazali bodo pogovore s številnimi izvajalci, ki so sodelovali na prireditvah tega leta.

V Bistrici ob Sotli bodo tamkajšnje kulturno društvo, občina in izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah prireditev v počastitev kulturnega praznika organizirali v soboto, 5. februarja, ob 19. uri. Tema letošnje prireditve bo vokalna glasba. Nastopili bodo Mariborski oktet, solista Peter Dolinšek in Laima Krigere ter Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli. Slavnostni govornik bo domači ustvarjalec Janez Drašler. To bo tudi osrednja proslava pod okriljem šmarskega izpostave javnega sklada, tako bodo podelili tudi priznanja JSKD OI Šmarje pri Jelšah.

Kulturno društvo Gorica pri Slivnici pa ob prazniku tradicionalno v sodelovanju z JSKD OI Šentjur pripravlja krajši jutranji recital poezije Franceta Prešerna. Recitirali bodo domačini, pridružila pa se jim bo tudi osrednja gostja, dramska igrala in prvakinja SLG Celje, Lučka Počkaj.
Prireditev bo na ploščadi pred Kulturnim domom Gorica pri Slivnici, v torek, 8. februarja, ob 8.30.

V Turističnem centru Šentjur bodo v torek, 8. februarja, odprli razstavo Meditacije 2, ki na ogled ponuja slikarska dela Anžeta Ipavca – pravnuka Josipa Ipavca. Na dan praznika si jo bo mogoče ogledati med 16. in 18. uro, potrebna je predhodna najava.

Veliko dogajanja se obeta tudi v Knjižnici Šmarje pri Jelšah. Poleg vrste spletnih dogodkov bodo v soboto, 5. februarja, ponudili srečanje s komikom Tadejem Tošem, ki se predstavlja s komedijo Je**la nas korona.

V Muzeju na prostem Rogatec vabijo na brezplačni voden ogled, in sicer v soboto, 5. februarja in 12. februarja.

Po muzeju Baroka v Šmarju pri Jelšah se boste lahko brezplačno sprehodili v torek, 8. februarja med 10. in 16. uro.

Prost vstop v Muzejske zbirke v Zgornjem trgu v Šentjurju ter v Muzej južne železnice v torek, 8. februarja, omogočajo tudi v Šentjurju.

Brezplačno si v torek lahko ogledate tudi grad Podsreda.

 

Obiskovalci kulturnih prireditev in uporabniki drugih kulturnih storitev morajo obvezno:

  • izpolnjevati pogoj PCT, izjema so osebe mlajše od 12 let (glej poglavje o izpolnjevanju pogoja PCT),
  • uporabljati zaščitno masko (kirurško masko ali masko tipa FFP2)v zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih površinah pa takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra,
  • ob vstopu v zaprt javni prostor razkužiti roke z razkužilom.