Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trg v Rogatcu zopet krasijo lesene jaslice Alojza Gabrovca


V tem božično-novoletnem času lahko bolj ali manj po vseh krajih i v naši  domovini občudujemo svetleče se praznične luči, ki krasijo srediča, najbolj obiskane ulice ter glavne znamenitosti. V Rogatcu pa so klasično okrasitev tudi letos popestrili z jaslicami domačega umetnika Alojza Gabrovca.

Jaslice je Alojz Gabrovec izdelal že v letu 2019. Prvo leto jih je postavil na svojem domu, a že takoj za tem je dobil povabilo, da bi jaslice postavili v trgu Rogatec.

Alojz Gabrovec je bil vesel povabila, tako je jaslice v trgu razstavljal že lani. Letos so ga z občine ponovno povabili k sodelovanju v tem prazničnem času, kar pa je kiparju in rezbarju Gabrovcu dalo še posebno dolžnost, saj je bil letos tudi prejemnik občinskega priznanja. Sprva je načrtoval izdelavo novih jaslic za Rogatec, stare pa bi razstavil v Prevaljah na Koroškem, kjer je tudi član likovnega društva, a mu čas  to ni dopuščal.

Pravi, da so za letos izbrali nekoliko drugačno razporeditev. Jaslice sestavlja dvanajst figur iz lipovega lesa, ki so narejene v naravni velikosti. Mojstrsko delo pa je Alojz Gabrovec, katerega umetnine lahko zasledimo po različnih koncih Slovenije, pa vse do tujine, opravil le z motorno žago. »Ko slišiš motorno žago, te prevzame in pozabiš na vse,« pravi in se ozira naprej z načrtom, da bi svoje božične stvaritve v prihodnosti še razširil, tako da bi s postavitvijo lesenih skulptur prikazal celotno pot Jožefa in Marije.

Sicer je v Sloveniji postavljenih malo takšnih jaslic, ki bi bile v naravni velikosti. Poleg Rogatca jih imajo še na Muti, kjer so jih različni kiparji izdelali v sklopu kolonije, pri njihovi izdelavi pa je sodeloval tudi rogaški umetnik Alojz Gabrovec. Nekaj postavitev jaslic v naravni velikosti pa lahko zasledimo še po drugih slovenskih koncih, a večinoma gre za ljubiteljske izdelovalce jaslic, ki tovrstne stvaritve razstavljajo v zasebnih prostorih, jih pa v tem času ponujajo na ogled za širšo javnost.

E.Š. foto: Franc Očko